Småbarn blir avhengige av iPad - må i terapi

Småbarn helt ned i fireårsalderen blir så avhengige av nettbrett og smarttelefoner at de må ha psykologhjelp.

TILRETTELAGT: Småbarns bruk av nettbrett og smarttelefoner har blitt så vanlig, at det har vokst opp en rekke produkter som er beregnet på barn og nettbrettbruk, som denne «iPottie»: en potte med eget iPad-stativ som har vært tilgjengelig for salg på nettet.

  • Eric B. Utheim
Publisert:

Det melder den britiske storavisen The Telegraph.

Britiske eksperter advarer nå foreldre som lar barna sitte med nettbrett flere timer om dagen, og sier det kan gi farlige langtidseffekter for ungene.

En fersk britisk undersøkelse viser at syv av ti foreldre lar barna leke med nettbrett eller touchtelefoner. Blant disse er barn som leker med de tekniske hjelpemidlene opp til fire timer dagen.

- Med tanke på at ettåringer er våkne bare ti timer i døgnet, utgjør det en betydelig del av barnets dag, uttaler James McFarlane, redaktør for nettstedet Babies, som har omtalt undersøkelsen.

Fireåring avhengig

Også den norske organisasjonen Barnevakten, som gir råd til foreldre om blant annet nettvett for barn, ber mor og far være oppmerksom på hvor mye tid barna bruker på nettbrett og lignende.

- De bør være bevisst både tidsbruk og innhold. Det finnes masse ulike spill og apper tilgjengelig. Noen er ren underholdning, andre har en pedagogisk funksjon.

VÆR OPPMERKSOM: Sigrun Landro Thomassen hos Barnevakten ber norske foreldre være påpasselige med barnas tidsbruk på nettbrett og smarttelefoner.

Landro Thomassen tror den økende iPad- og smarttelefonbruken hos barn kan være forlengelse av barns tid foran TV, DVD eller videospill.

- Barns bruk av disse nye enhetene kommer av den økte tilgjengeligheten av disse nye produktene i hjemmene, samt at det finnes mye innhold her som er rettet mot barn og som er attraktivt for barn.

- Kan bli mer hekta enn med TV

Samtidig påpeker Landro Thomassen at nettbrett-bruk kan ha annen påvirkning på et barn enn for eksempel å se barne-TV.

- Dette er en ny arena med nye utfordringer. Bruk av nettbrett og smarttelefoner er ofte en interaktiv aktivitet, som det er lettere for barnet å bli dradd inn i, uttaler hun til E24.

- Foreldre må være påpasselige når det gjelder totalmengden av stillesittende tid foran en skjerm, uansett plattform. Fordi interaktiv aktivitet kanskje er lettere å bli hektet på, er det viktig å gi barna spill som har en naturlig avslutning. Spill eller aktiviteter med en avgrenset varighet er en fordel kontra noe barna dras inn i, og som varer og varer uten en naturlig avslutning.

(...saken fortsetter under bildet)

DIGITALE BARN: Nettbrett og lignende hjelpemidler har blitt en vanlig del av småbarns hverdag.

Den yngste pasienten i Storbritannia som har fått terapi for å venne seg av med å bruke denne typen hjelpemidler, er en fireårig jente fra det sørøstlige England.

Jentas foreldre søkte psykologisk hjelp for datteren, etter at hun «ble fortvilet og utrøstelig» når iPad-en ble tatt fra henne. Jenta skal ha brukt nettbrettet opptil fire timer hver dag.

«Digital avrusning»

Doktor Richard Graham, mannen bak Storbritannias første hjelpeprogram for teknologiavhengige, som ble startet opp for tre år siden, forteller The Telegraph at han tror det finnes mange andre barn som har en lignende historie som den omtalte fireåringen.

- Moren til denne jenta tok kontakt og sa at datteren hadde utviklet en besettelse for nettbrettet, og spurte etter det konstant, forklarer han.

Foreldre betaler opp til 16.000 pund for å delta i det «digitale avrusningsprogrammet», som i noen tilfeller varer opp til 28 dager.

- Roer ned som en smokk

Doktor Graham forteller avisen The Daily Mirror at teknologiavhengige viser de samme isolasjon- og tilbaketrekkingssymptomene som man ser også hos alkohol.- eller narkotikaavhengige.

- Barn har tilgang til internett så og si fra fødselen i disse dager. De ser foreldrene bruke hjelpemidlene, og ønsker å prøvde dem også. For mange kan det å gi barna tid på en telefon eller et nettbrett fungere som en belønning eller en smokk som roer ned barnet. Dette er skummelt om foreldrene ikke finner den rette balansen, mener han.

Sigrun Landro Thomasen hos organisasjonen Barnevakten sier at de ikke har motatt mange henvendelser angående nettbrett-bruk spesifikt.

- Mange spør om skjermtid

- Ikke meg bekjent, men det er generelt mange foreldre som er opptatt av tidsbruken barna bruker foran en skjerm, det være seg å se filmer, ulike nettaktiviteter eller spille spill. Mange er bekymret over at det er vanskelig å koble ungene fra skjermene, og mange som spør om hva som er passende tid og lignende spørsmål. Det er vanskelig å gi et fasitsvar på det, sier hun til E24.

- Det er viktig å ha styring på barnas tidsbruk. Det er ikke naturlig for småbarn å sitte i ro foran en skjerm i timesvis. Vi vil oppmuntre foreldre til å passe på at tidsbruk foran skjermene ses i forhold til fysisk aktivitet, søvnmengde, sosialisering med andre barn og når det med tiden blir aktuelt, lekser.

Publisert:

Flere artikler

  1. Barn foretrekker nettbrett fremfor venner

  2. Barn foretrekker nettbrett fremfor venner

  3. Professor: – Barn googler seg til digital demens

  4. Han ser ut som en sjørøver og forsvarer pirater

  5. Tror ikke smarttelefonen vil se så forskjellig ut om fem år