I 2017 går vi med teknologien på kroppen

Surf med armbåndsuret, film med brillene eller betal med mobilen. Innen 2017 vil teknologi du kan ha på deg være big business, heter det i en ny svensk rapport.

HENDIG: Samsung ble den første store smarttelefonprodusenten som lanserte et «smart» armbåndsur. 4. september kom Galaxy Gear. Her viser en modell fram klokken du kan ringe og surfe med, under lanseringen på elektrokonferansen IFA i Berlin.

JOHN MACDOUGALL
  • Eric B. Utheim
Publisert:

Det svenske analysebyrået Berg Insight estimerer at andelen nett-teknologi du kan ha på deg vil øke med formidable 672 prosent de neste fire årene.

Innen utgangen av 2017 vil 64 millioner enheter bli solgt i året, spår svenskene i rapporten som kom sist uke.

Til sammenligning ble det solgt 8,3 millioner slike enheter i 2012, opp 3,1 millioner fra året før.

- Like vanlig som digitalkamera

- En «perfekt storm» av innovasjon innen trådløs teknologi med lavt strømforbruk, big data, skytjenester, teknologi for stemmeaktivisering, samt økt datakraft i mobile enheter gjør at veien er banet for mer online teknologi du kan ha på deg, uttalte senioranalytiker Johan Svanberg i Berg Insight, da rapporten ble presentert.

Les også: – Smartklokker blir «det neste store»

BRILLEFINT:Sergey Brin fra Google viser fram en prototype av den mye omtalte Google-brillen, som kan filme og surfe. Det er uklart når produktet lanseres.

KIMIHIRO HOSHINO

- Denne typen teknologi vil bli like vanlig som å eie et digitalkamera, sier Svanberg, ifølge Huffington Post.

Etter masse rykter så ble Samsung den første av de store som lanserte et internett-armbåndsur.

I høst kom sørkoreanerne med Galaxy Gear- en stemmeaktivert klokke som kan ringe og motta telefonsamtaler, surfe på nett, sende mail og ta bilder med 1,9 megapiksel-kamera. Den kan også synkes med annet Samsung-utstyr.

Les også: Nå skal Apple ta over bilen din

Ifølge Berg Insight-rapporten ventes det at det blir solgt 400.000 såkalte smartklokker i året vi er inne i.

HAR DU INNSPILL TIL TEMAER ELLER FENOMENER VI BØR SKRIVE OM? TIPS MEG HER

I 2017 spår de at tallet har økt til 35 millioner.

Google med briller

Det ventes da også at Apple og Google vil slenge seg på bølgen snart.

Ryktene om en iWatch fra Apple har gått lenge, og tiltok i styrke da Apple nylig rekrutterte Ben Shaffer, en av designerne bak Nikes livstilsarmbånd FuelBand (se nedenfor).

Når det gjelder Google har enkelte spådd at de kan lansere et nytt klokkeprodukt så tidlig som i neste måned, i god tid før julehandelen

MÅLEBÅND: Nike kom i fjor med armbåndet Fuel, som måler kaloriforbrenning, skritt, antall stillesittende minutter i løpet av et døgn med mere.

Bebeto Matthews

Les også:Googles briller er stemmeaktiverte

Apropos Google, en annen dings det knyttes store forventninger til (men som nok er lenger unna lansering) er de mye omtalte Google-brillene.

Den svenske rapporten peker da også på Google Glass som en av driverne i den spådde boomen innen teknologi du kan ha på deg.

Også i penger er den nye teknologien i full fart fremover. Det ble solgt såkalt wearable tech for ni millioner dollar i fjor, heter det i en rapport fra IHS Global Insights.

Se video: Slik skryter Google av sine briller

Innen 2018 spår de at det vil bli solgt slike produkter for 30 millioner dollar - omlag 186 millioner norske kroner.

- Paradigmeskifte

- Vi snakker om et paradigmeskifte, uttaler Thad Starner, professor fra det teknologiske universitetet i Georgia, USA - og rådgiver for Google i deres brilleprosjekt.

- Vi snakker om teknologi med muligheter vi ikke har sett før, sier han til avisen Chicago Herald.

Så hva annet er på gang?

Nike ( med modellen FuelBand), Fitbit og Jawbone har alle lansert armbånd som måler kaloriforbruk, skritt, akselerasjon, puls og andre viktige parameter for trenings- og helsefantaster.

Les også:Computeren du kan svelge

Armbåndet kan synkes trådløst med både mobil og computer, og er nyttig ved for eksempel skriving av treningsdagbok - eller om man bare ønsker å passe på egen helse.

Et problem med disse «heldagsbåndene» er imidlertid den relativt lave batterikapasiteten.

Det er forøvrig allerede laget svømmebriller, som foretar lignende målinger på de som foretrekker å få sin mosjon i bassenget.

Digital ring på fingeren

Det finnes allerede smartringer på markedet, noe det har vært spekulert i at Apple også vil slenge seg på.

Smart-ringene er ikke større enn en vanlig giftering, og kan tenkelig brukes til å åpne og låse bildører, som TV-fjernkontroll, låse smart-telfeoner elelr nettbrett, lagre og dele digital informasjon.

Les også: Tekno-ekspertise gir økt status

Mulighetene er nærmest endeløse, og en rekke elleville ideer og prototyper er lansert, fra blinkende paraplyer og stokker som kan fortelle svaksynte hvor de er, bærbare babymonitorer som blinker når foreldrene må i aksjon, reise-caps med kompass og GPS-navigeringsskerm på undersiden av solskjermen og golfhansker som måler akselerasjon og utgangshastighet på slagene.

Les også:Ny teknobrille oversetter språk direkte

Eller hva med holdningsbeltet, beltereimen som skal gjøre kiropraktorene arbeidsledige?

Beltet vibrerer når du inntar en holdning som er skadelig for ryggen, og slutter ikke før du har rerttet deg opp.

Frampek fra Apple

10. september lanserte Apple ikke bare én, men to, nye versjoner av flaggskipet iPhone. Som vanlig har eksperter sett etter frampek mot kommende teknologi ved å studere de nye produktene, skriver Bloomberg.

Les også: Norsk selskap vil surfe på Apple-nyvinning

NORSKUTVIKLET: Norske Idex har utviklet berøringssensorer for gjenkjenning av fingeravtrykk. Kundene er alle andre enn Apple, som har sin egen.

High end-produktet iPhone 5s inneholder både fingeravtrykk-lås og en ny bevegelsessensor.

Eksperter mener begge disse funksjonene er steg mot at Apple-kunder i fremtdien kan betale i butikk med fingeravtrykk og mobil, mens bevegelsessensoren også kan være et tegn på økt satsning på bærbar teknologi.

- Det er uttallige muligheter for Apple når det gjelder betalinger, sier Greg Sterling, analytiker hos Opus Research til Bloomberg.

Han påpeker at Apple har rundt 436 millioner kredittkortopplysninger i sitt iTunes-system.

- Ettersom de har så mye kortinformasjon er det en moden frukt som venter på å bli plukket.

Les også: Ola og Kari grepet av teknologiangst

Tanken er at fingeravtrykkknappen - som har blitt møtt med kritikk både når det gjelder sikkerhets- og personvernspørsmål - kan brukes til å betale med, både i butikk og online.

Norske Idex har også utviklet fingeravtrykkteknologi for bruk i smarttelefoner.

Selskapet har fortalt E24 at de selv er i forhandlinger med et ledende mobilmerke, om å levere fingeravtrykksensorer til det ikke navngitte selskapets nye smarttelefon-satsninger.

- Apples nye iPhone kan være en døråpner for fingeravtrykksteknologi på mobiler og nettbrett, sier strategisjef Kristian Wiermyhr i Idex til E24.

Publisert:

Flere artikler

  1. Mark i eplet for iWatch

  2. Apple ansetter Nike-utviklere

  3. Nå kommer armbåndene som vet alt om deg

  4. Titusenvis av nordmenn kjøper teknoarmbånd

  5. Disse fem teknologi-trendene kommer i 2016