- NSA samlet inn 200 millioner tekstmeldinger daglig

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA har samlet inn rundt 200 millioner mobiltekstmeldinger daglig fra hele verden, ifølge britiske medier.

VILKÅRLIG INNSAMLING: Ifølge Guardian skal meldingene som er samlet inn også være fra personer som ikke er under terrormistanke.

FREDERIC J. BROWN
  • NTB
Publisert:

Informasjonen kommer fram i nye dokumenter som er lekket fra den spionsiktede varsleren Edward Snowden til redaksjonene i The Guardian og Channel 4 News.

Britisk etterretning har også fått tilgang til såkalt metadata om tekstmeldingene, som er sendt til eller fra britiske borgere, men ikke selve sms-ene.

Via overvåkingsprogrammet, som hadde kodenavnet Dishfire, ble «stort sett all tilgjengelig informasjon» samlet inn, ifølge dokumentene. Det gjaldt ikke bare selve tekstmeldingen, men for eksempel bankinformasjon, informasjon om tapte anrop og varsel om roamingutgifter.

Les også

NSA overvåker flere hundre millioner mobiltelefoner

«Gullgruve»

Beskrivelser av SMS-innsamlingen blir blant annet gitt i et NSA-dokument med underteksten: «SMS-beskjeder, en gullgruve som kan utnyttes», skriver The Guardian. Ifølge avisen kunne NSA på en gjennomsnittsdag blant annet samle inn informasjon om 1,6 millioner grensepasseringer og 800.000 finanstransaksjoner.

Avsløringene kom dagen før Barack Obama fredag skal holde en tale om USAs etterretningsvirksomhet, der det er ventet at han vil varsle enkelte reformer.

The Guardian skriver at det også blir innsamlet tekstmeldinger fra vilkårlige personer, som ikke er terrormistenkte.

NSA og den britiske etterretningen GCHQ svarer virksomheten er i tråd med lover og retningslinjer.

- Slutningen om at NSAs innsamling er vilkårlig er feilaktig, heter det fra NSA.

Omfattende lekkasjer

Kort tid etter at rapportene i The Guardian og Channel 4 News ble kjent torsdag opplyste Det hvite hus at Obama hadde snakket med den britiske statsministeren David Cameron om sin gjennomgang av etterretningstjenestenes virksomhet.

Den amerikanske avhopperen Edward Snowden har det siste halvåret lekket mengder av topphemmelige dokumenter som har avdekket hvordan USA driver massiv overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk.

Les også

Guardian har bare trykket en brøkdel av Snowden-lekkasjene

Snowden har jobbet for de amerikanske etterretningsorganisasjonene NSA og CIA og befinner seg nå i Moskva. USA har siktet ham for spionasje.

Anbefaler reformer

Avsløringene har utløst en hissig debatt om personvern, virksomheten kan være grunnlovsstridig, og saken har forsuret forholdet mellom USA og en rekke land.

Dette håper president Barack Obama å kunne rette opp i når han går på talerstolen fredag.

Et uavhengig utvalg har kommet med råd om reformer og konkluderer blant annet med at masseovervåkingen bør trappes ned.

En av konklusjonene Obama angivelig skal ha trukket på bakgrunn av rådene han har fått, er at det må være telefonselskapenes oppgave å lagre trafikkdata, og at slik informasjon bare skal kunne hentes ut med rettslig kjennelse.

Les også:

E-tjenesten bekrefter at Norge deler data med USA- USA overvåket 33 millioner norske mobilsamtalerStaten skal betale 24 millioner for nytt datasystem som allerede finnesMI6: Snowden-lekkasjer har skadet StorbritanniaSnowden-lekkasjer: Norge er en svært viktig lyttepost for NSA

Flere artikler

  1. Obama vil begrense USAs overvåking

  2. Frykter for Snowdens liv

  3. Britisk etterretning samlet inn millioner av webcam-bilder

  4. Annonsørinnhold

  5. Obama vil endre USAs overvåkingspraksis

  6. Har bare trykket en brøkdel av Snowden-lekkasjene