To av fem nordmenn har allerede prøvd teknologien: – Stemmestyring blir viktig for netthandelen

Vinmonopolet har flere ganger blitt kåret til Norges beste nettbutikk. Netthandelsdirektøren sier det er en merkedag når stemmestyringsteknologien nå forstår norsk.

AMAZON OG GOOGLE: De to største stemmestyrte assistentene i dag er Amazons Alexa og Googles Assistant. Foreløpig er det kun Googles tjeneste som fins på norsk.
Publisert: Publisert:

– Vi følger med og synes stemme er spennende. Vi tror stemmestyring blir viktig for netthandelen fremover. Det er også en merkedag at teknologien kan forstå norsk, sier Anders Spilling, direktør for digitalisering og netthandel i Vinmonopolet.

Vinmonopolets kom ut på topp i fjor etter Bearingpoints analyse av digital modenhet hos norske selskaper. De slo ut både Komplett.no og Kolonial.no.

Denne uken ble Googles stemmestyrte Assistant lansert på norsk, med fortalte samtidig om samarbeid med norske selskaper som Meny, DNB, NRK, Orkla, SAS, VG og Tine.

Les også

Innovasjonsprofessor om talestyrte assistenter: – Jeg ser ingen revolusjon i netthandelen

Språksurr

Spilling sier at de ser et potensial i stemmestyring.

– Samtidig er Google Assistant lansert for å kunne velge språk, men det hjelper oss ikke hvis man skal bestille fransk og tysk vin på norsk, så det er fortsatt noen utfordringer, sier Spilling, og legger til at de også har produktnavn som kan være vanskelig å uttale.

Innovasjonsprodessor Peder Inge Furseth ved BI sa tidligere denne uken at han ikke tror talestyrte assistenter vil revolusjonere netthandelen, i hvert fall ikke i Norge med det første.

– Talestyrte assistenter er naturligvis på vei inn, men det er mange overdrevne forventninger rundt disse nå. Assistentene er lovende, men de har ikke levert mye av verdi til mange ennå, sa Furseth til E24.

Capgemini har nylig gjennomført en undersøkelse, der de har kartlagt norske forbrukeres bruk av talestyrte assistenter, og hvilke forventninger de har.

18 milliarder i 2021

Undersøkelsen, som ble gjennomført av Ipsos på vegne av Campgemini i sommer, viser at 40 prosent, eller to av fem, hadde brukt en talestyrt assistent minst en gang. Av respondentene som ikke tidligere har prøvd talestyrte assistenter, oppgir 83 prosent at de heller ikke er interessert.

Men mer enn hver tredje nordmann forventer at de vil benytte taleassistenter for å gjennomføre kjøp om tre år.

Basert på funn i undersøkelsen, forventer Capgemini et markedspotensial for teknologien på nærmere 18 milliarder kroner innen 2021.

- Vi innser også at vi ikke kan lage alt selv, men at vi som monopolist sitter med verdifulle data om drikkevarer og kundeprofiler, så vi har åpnet opp for at andre skal kunne lage it-løsninger integrert mot oss, kanskje også med stemmestyring, sier Spilling i Vinmonopolet.

SNAKKER: Tine vil at du skal kunne få oppskrifter via den stemmestyrte assistenten.
Les også

Google Assistant lanserer i Norge: Nå kan du handle med stemmen

Oppskrifter

Hos Tine satser de på å gjøre oppskrifter tilgjengelig gjennom Google Assistant.

– Før måtte man lete frem oppskrifter i trykte kokebøker, i dag bruker de fleste mobilen til å lese oppskrifter. Men grisete fingre og låste skjermer er ofte en dårlig kombinasjon, derfor ønsker vi å utvikle en tjeneste hvor man kan snakke med en stemmestyrt oppskriftstjeneste når man lager mat, sier kategoridirektør for Tine-merket, Lise Kjær Kristoffersen, i en pressemelding.

Hun tror at det ikke er de største aktørene som vil klare seg best i fremtiden, men de som klarer å tilpasse seg i en virkelighet som er i stadig endring.

– Når vi satser tungt på digital innovasjon er det fordi vi mener det er helt nødvendig for å sikre Tines posisjon i markedet også på lang sikt, sier Kjær Kristoffersen.

Analysebyrået Gartner anslår at virtuelle assistenter vil nå et produktivt nivå om to til fem år, men mener også at den er blant de mest oppblåste trendendene i år.

Les også

Flere frykter roboter vil ta jobben

Les også

Etterlyser politikk om kunstig intelligens: – Må komme oss ned fra høytsvevende festtaler

Publisert:
Gå til e24.no