Skagen-sjefen om kryptovaluta: Når sentralbankene gjør dette er det «game over»

Det er et tidsspørsmål før verdens sentralbanker blir tvunget til å ta grep for å regulere de stadig mer verdifulle kryptovalutaene, mener administrerende direktør Øyvind Schanke i Skagen.

DELT I SYNET: Administrerende direktør Øyvind Schanke i Skagen ser svakhetstegn ved kryptovalutaene, men muligheter i blokkjedeteknologi.
Publisert: Publisert:

– Det er listet nesten ti ganger flere kryptovalutaer enn det finnes vanlige valutaer i verden. Noe sier meg at ikke alle kommer til å overleve, sier Schanke til E24.

Det var knapt til å unngå at temaet kom opp da Skagens nyttårskonferanse, selvtitulert «årets viktigste konferanse» for den finansinteresserte, gikk av stabelen onsdag.

Les også

Kongsberg-topp handler kryptovaluta med barna

Tross alt har vi lagt bak oss et år der en rekke av kryptovalutaene ga bedre avkastning enn «alle» andre investeringsklasser.

For en verdiinvestor som Skagen er det imidlertid uaktuelt å investere direkte i krypto, og den etablerte forvalteren er skeptiske til flere aspekter ved den hurtige fremveksten.

Investeringsdirektør Alexandra Morris nevnte sågar ordet «boble» og kryptovaluta i samme setning fra talerstolen.

Etterlyser bruksområder

Schanke påpeker at det er vanskelig å fastslå at det er en boble i kryptomarkedet, fordi det er umulig å si noe sikkert om den fundamentale verdien.

Han viser imidlertid til transaksjonsbegrensninger i blant annet bitcoin, noe han frykter at kan gjøre den uegnet som ordinært betalingsmiddel.

– For meg ser det ut som man priser noe som ikke har noen fremtidige bruksområder, sier han.

Skagen-sjefen nevner ellers den massive strømbruken som går med til å dekke utvinningen av kryptovalutaer, og den tidligere sentralbanktoppen tror at det er et tidsspørsmål før myndighetene blir nødt til å reagere på kryptoens fremvekst.

– Det er kjempestor regulatorisk risiko i disse kryptovalutaene. Myndighetene kan for eksempel lansere sine egne kryptovalutaer, og da er det litt «game over», tenker jeg.

Les også

Ripple-verdien halvert på under en uke

Blokkjede-investering til himmels

Der Skagen er skeptiske til kryptovaluta, er de imidlertid mer positive til den underliggende teknologien.

– Blokkjede er superspennende, og det er masse muligheter som ligger der. Det er jo egentlig bare en avansert database, men det gir en trygghet i at flere har informasjonen, og jeg tenker at det kommer til å være en viktig driver på flere områder, sier Schanke.

Han trekker frem at Skagen i dag investert i et japansk selskap som heter SBI Holdings gjennom fondet Skagen Focus.

– SBI er det selskapet i Japan som har størst eksponering mot Rippe-markedsplassen, som infrastrukturleverandør. Aksjekursen der har gått til himmels de siste tre månedene, sier Schanke.

SBI Holdings aksje har steget over 56 prosent over den siste tremånedersperioden.

Saken fortsetter under grafen ...

KURSVINNER: Grafen viser kursutviklingen i SBI Holdings siden starten av fjoråret.

Innovasjon

Schanke mener generelt at det er infrastrukturleverandørene som er vinnerne.

– Med økt utvinning har vi sett enorme investeringer i nye dataparker, det er fantastisk for dem som leverer hardware og fantastisk for dem som leverer energi. I hvert fall til det ikke er det lenger, sier Schanke.

Han viser også til at kryptobølgen kan føre til økt teknologisk innovasjon.

– Dette kan kanskje påskynde utviklingen av mikroprosessorer, som må gjøres mye mer energieffektive. Det er snakk om at det nå kommer prosessorer som kun bruker 30 prosent av energien til de eksisterende. Sånn sett er dette bra, sier han.

Les også

Harvard-professor: – Det er mye å like ved fallende boligpriser

Les også

«Millennials»-eksperten gir kun to av disse tommelen opp

Les også

Kryptovalutaen startet som en spøk – nå er den verdt 16 milliarder

Publisert:

Her kan du lese mer om