Utslippsskandalen omfatter elleve millioner biler

Volkswagen opplyser at elleve millioner biler solgt verden over har programvaren som er laget for å pynte på utslippene.

Publisert:

VW har nå sendt ut pressemelding der de opplyser at totalt 11 millioner dieselbiler er utstyrt med programvaren som er designet for å lure utslippstesten.

Dermed er skandalen av et mye større omfang enn hva som er oppdaget i USA. Der dreide det seg om i underkant av 500.000 biler.

VW sier at de «jobber på spreng for å bringe klarhet i uregelmessighetene vedrørende den spesielle programvaren som er brukt i dieselmotorene».

– Et vesentlig avvik

Uregelmessighetene, som VW kaller det, relaterer seg til biler utstyrt med motorer av serien Type EA 189.

– Et vesentlig avvik mellom testresultater i benk i forhold til virkelig veibruk gjelder kun for denne typen motor. VW jobber intenst for å eliminere disse avvikene gjennom tekniske grep, skriver selskapet i pressemeldingen og opplyser at de er i kontakt med relevante myndigheter.

Samtidig skal VW i tredje kvartal sette til side 6,5 milliarder euro, tilsvarende 60 milliarder kroner.

Avsetningen gjøres for «å dekke nødvendige servicetiltak og andre tiltak for å vinne tilbake tilliten til våre kunder».

– Grunnet de pågående granskingene kan beløpene bli gjenstand for endring. Inntjeningsmålene til konsernet for 2015 vil justeres deretter, skriver selskapet.

VW avslutter pressemeldingen med følgende:

– Volkswagen tolererer ikke noen form av lovbrudd overhodet. Dette er og forblir styrets høyeste prioritet; å vinne tilbake den tapte tilliten og unngå skade for våre kunder. Konsernet vil informere offentligheten om den videre gangen i undersøkelsene fortløpende og transparent.

Les også

Volkswagen-kundene raser - Vil ha pengene tilbake

VW-stupet forsetter

Mandag ramlet VW-aksjen over 18 prosent, og tirsdag åpnet aksjen ned rundt 5 prosent fra start. Etter sjokkpressemeldingen har fallet tiltatt voldsomt i styrke:

VW-aksjen er klokken 12.30 ned 22 prosent på Frankfurt-børsen.

VW verdsettes nå på børsen til 50 milliarder euro.

Fallet mandag og i dag har sørget for å utradere ikke mindre enn 29 milliarder euro i børsverdi for VW, eller nær 270 milliarder kroner.

– Vet ikke om det gjelder Norge

Volkswagen i Norge kan ikke svare på om det gjelder biler solgt i Norge.

Informasjonssjef i Volkswagen, Anita Svanes, skriver i en e-post til E24 at de på det nåværende tidspunkt ikke har oversikt over dette.

VW eier også Skoda, og det er en stor utveksling mellom VW-modellene og Skoda-modellene når det gjelder motorer og drivlinjer.

– Det eneste informasjonen vi har er det som kom i pressemeldingen, sier Jan Erik Haugen, informasjonssjef for Skoda i Norge, til E24.

Modellene som ble solgt i USA med den aktuelle motoren var VW Beetle, VW Jetta, VW Golf og VW Passat, samt Audi A3.

Les også

Tyskland sjekker bilutslipp

Forsøkte å lure utslippstesten

Utslippsskandalen som sprakk i helgen går ut på at VW har installert en programvare på sine biler som lurte de amerikanske utslippstestene, slik at VW-modellene ble registrert med et lavere utslipp enn hva som var reelt.

Først trodde de fleste at dette gjaldt modellene som ble solgt på det amerikanske markedet, der man innførte nye strengere utslippsregler i 2009.

Les også

Volkswagen-sjef: – Vi har «driti» oss ut fullstendig

VW-konsernet produserte i første halvår i år over 5 millioner biler, så 11 millioner biler vil i så fall bety over ett års bilproduksjon for konsernet.

Ved siden av VW-merket eier VW også Audi, Skoda og Seat. I tillegg eier de også sports- og luksusbilprodusentene Porsche, Lamborghini, Bentley og Bugatti.

Per august i år hadde VW produsert 3,84 millioner VW, 1,18 millioner eksemplarer Audi, 698.000 eksemplarer av Skoda, 275.000 eksemplarer av Seat og 153.000 Porscher.

Videre leverte man også 275.000 VW-nyttekjøretøyer.

Les også

Volkswagen-kundene raser - Vil ha pengene tilbake

Les også

Volkswagen-sjef: – Vi har «driti» oss ut fullstendig

Les også

– Nå må vi finne ut av hvem som er ansvarlig

Publisert:

Her kan du lese mer om