Porsche vurderer å droppe diesel

Porsches nyeste generasjon dieselmotorer kan bli selskapets siste, sier konsernsjef Oliver Blume. Bilprodusenten vil blant annet investere en milliard euro til oppgradering av fabrikken i Stuttgart for å møte etterspørselen etter elektriske biler. 

SLUTT PÅ DIESEL: Sjef for tyske Porsche hinter om at selskapet kan gå vekk fra å produsere dieselmotorer fremover.
  • Martin Hall Larsen
Publisert:

Porsche vil muligens vil fase ut produksjonen av dieselmotorer. Det sa konsernsjef i Porsche Oliver Blume til nyhetsbyrået til Reuters.

Det gjør Porsche til den første tyske bilprodusenten til å si at de ser etter alternativer for forbrenningsmotorer.

Utslippskandalen i moderselskapet Volkswagen har kastet skygger over Porsche, som introduserte sin første diesel i Cayenne-modellen i 2009. Blume sa at Porsche vil tilby forbrenningsmotorer, hybrider og rent batteridrevene biler de neste 10–15 årene, og at de vil bestemme seg innen den tid om diesel har en fremtid hos bilprodusenten.

– Vi forventer at de største byene i Kina og resten av Asia vil bytte til elbiler veldig fort. Jeg tror det vil være få rene forbrenningsmotorer å se i asiatisk metropoler om fem år, sier Blume.

Helelektriske biler kan stå for en fjerdedel av alle Porsche-salg innen 2025, legger han til.

Milliardinvesteringer

For å kapre andeler i det voksende markedet for elektriske biler, investerer Porsche en milliard euro, over 9 milliarder norske kroner, i en oppgradering av fabrikken i Stuttgart. De er også i utviklingen av sin første helelektriske bil, Mission E Saloon, som er spådd å kunne gi Tesla stor konkurranse.

Porsche vil samarbeide tettere med Audi i utviklingen av elektriske biler. De to står for til sammen 60 prosent av fortjenesten til Volkswagen (VW) og et tettere samarbeid mellom de to vil effektiviserer produksjonen og hjelpe moderselskapet i å spare penger, ifølge Blume.

Volvo meldte tidligere i sommer at alle nye modeller etter 2019 ville være elektriske. den første bildelprodusenten så langt til å sette en dato for når de ville fase ut biler drevet av forbrenningsmotorer.

Under etterforskning

Tyske påtalemyndigheter har startet etterforskningen av et ukjent antall ansatte i Porsche i mistanke om at de var involvert i utviklingen av programvaren som fikk dieselmotorene til å vise et lavere utslipp en realiteten. Det blir også sett nærmere på om Cayenne-modellen var utstyrt med en slik enhet.

Porsche lover i en uttalelse å samarbeide med etterforskerne.

Granskingen i Stuttgart er den siste i rekken av etterforskninger av Volkswagen-gruppen. I 2015 erkjente Volkswagen, som blant annet produserer bilmerkene VW, Skoda, Audi, Seat og Porsche, å ha jukset med utslippsdata for over 11 millioner dieselbiler som er solgt verden over.

Senere er det blitt iverksatt etterforskninger også av flere andre tyske bilprodusenter som mistenkes for lignende forhold.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Elbil
  2. Volkswagen

Flere artikler

  1. Porsche vil ikke lage flere dieselbiler

  2. Tysk politi har pågrepet Porsche-topp

  3. Porsche og Audi lager felles elbil-plattform

  4. Razzia hos Porsche

  5. Snart slutt for forbrenningsmotorer hos Volkswagen