Tesla-salget stuper i Hongkong

Teslas salg i Hongkong har stupt etter at myndighetene fjernet en skattefordel for elbiler. I april ble det ikke solgt en eneste elbil i byen.

STUPER: Salget av Tesla stuper i Hong Kong etter av gunstige skattefordeler ble fjernet. Bildet er fra en ladestasjon i Hong Kong.
Publisert: Publisert:

Hongkong er et betydelig marked for luksusbiler og lokale myndigheter har lenge gitt elektriske biler gunstige skattefordeler, noe som har gjort Tesla til en attraktiv bil blant byens innbyggere.

Etter at myndighetene fjernet disse incentivene har salget imidlertid stoppet helt opp, skriver The Wall Street Journal.

Tesla solgte ikke en eneste modell i april og solgte bare fem biler i mai. Noe av det samme skjedde i Danmark. Der gikk et incentivprogram ut og ble erstattet med et mindre sjenerøst som resulterte i en nedgang på over 90 prosent.

Det viser hvor sårbar Tesla er overfor endringer i et lands skattepolitikk.

– Kan påvirke etterspørselen

Tesla nyter godt av gunstige subsidier og incentiver fra myndighetene i flere land, inkludert Norge.
– Tesla gleder seg over politikk som støtter vårt oppdrag og gjør det lettere for flere mennesker å kjøpe elektriske kjøretøy, men vår virksomhet er ikke avhengig av det, skriver Tesla i en uttalelse.
Bilprodusenten viser til at salgsinntektene i Kina, hvor Tesla står overfor store tollavgifter, har steget, og det uten statlige incentiver.Elbilprodusenten advarer samtidig sine investorer om at slike ordninger kan endre seg.– Det kan ha noe påvirkning på etterspørselen etter våre produkter og tjenester, skriver bilprodusenten, ifølge WSJ.

Nedgang i nye biler i USA

I april var det en nedgang i antallet nyregistreringer av Tesla-biler i USA. Fra å ha hatt sammenlagt vekst i de fire første månedene av året, falt antallet nye Tesla-biler på amerikanske veier med 10 prosent i april.

Mandag denne uken falt Tesla-aksjen på Wall Street etter at Tesla-sjef Elon Musk dagen før meddelte en lavere produksjonstakt enn ventet av Model 3. I tillegg ferdigstilte Tesla 22.000 leverte biler i løpet av andre kvartal, noe som var i det nederste sjiktet av det som var ventet på forhånd.

Da Volvo på torsdag meldte sin nye el-bil-strategi, fortsatte Tesla-aksjen å synke og endte med en nedgang på 5,56 samme dag. Samme dag kom heller ikke den nye Tesla -modellen med på listen over verdens mest sikre biler.

Forrige uke var altså en tøff uke for Tesla og Musk. Men Tesla-sjefen kunne også meddele noen gode nyheter. Nå er nemlig den nyeste modellen, Tesla Model 3, klar til å sendes ut til kundene som har forhåndsbestilt den. Og antallet forhåndsbestillinger gjør Model 3 til tidenes mest etterspurte nye bilmodell.

Les også

Analytiker: Tesla har en klar fordel

Les også

Nytt Tesla-fall på Wall Street: Ikke lenger USAs største bilselskap på børs

Les også

Tror elbiler kan konkurrere i 2025

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om