Fransk bilgigant vakler

Det går mot at staten og kinserne overtar kontrollen over Peugeot Citroen.

FOR MANGE FABRIKKER: Peugeot Citroen har alt for magne fabrikker i alt for mange land i forhold til hvor mange som vil kjøpe bilene de lager.
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

Det går fra vondt til verre for den franske bilstoltheten Peugeot Citroen.

Torsdag annonserer selskapet at de skriver ned verdien av sine produksjonsanlegg utenfor Frankrike med 1,1 milliarder euro, noe som tilsvarer godt over ni milliarder norske kroner.

Samtidig sier selskapet at de fortsetter samtalene for å oppnå et tettere samarbeid med det kinesiske selskapet Dongfeng Motor Group.

Rammet av krisen

Den franske bilkjempen, som er en av de som er hardest rammet av resesjonen i Europa, gjennomfører nå en smertefull prosess med nedleggelser og oppsigelser i et forsøk på å snu underskudd til overskudd i løpet av to år.

Nedskrivningen på 1,1 milliarder euro kommer i tillegg til en tilsvarende nedskrivning på 4,7 milliarder euro i 2012-regnskapet.

Men det som virkelig får aksjekursen til å falle er at kilder forteller Reuters at samarbeidet med kineserne inkluderer at det skal skytes inn 3,5 milliarder euro i ny egenkapital til 40 prosent rabatt i Peugeot Citroens aksjekurs.

Staten og Kina overtar

En slik kapitalutvidelse vil, ifølge Reuters sine kilder, føre til at den franske staten og kineserne overtar kontrollen over bilgiganten.

Peugeot-familien vil, til tross for at også de kjøper aksjer i kapitalutvidelsen, får vannet ut sin eierandel fra 25 til 15 prosent, ifølge kildene.

General Motors, som i dag eier syv prosent, vil bli enda mer utvannet, ifølge kildene som sier håpet er at avtalen kan bli gjennomført i januar eller februar.

Den franske staten og Dongfeng vil få 20 prosent hver etter å ha forsynt seg med rabatterte aksjer i Peugeot Citroen.

Les også:

Citroën-fabrikk skrur av lyset etter 40 årBMW større enn Peugeot og Fiat i EuropaBilsalget i Europa stiger - for første gang på lang tidDårligste bilsalg i Europa på 23 år

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Fortsatt negativt for Peugeot og Citroën

  2. Peugeot bekrefter milliardkjøpet av GMs Opel

  3. Peugeot-eier i samtaler om Opel-oppkjøp

  4. Første kvinne til topps i Citroën

  5. WSJ: Fiat og Peugeot-eier skal være enige om fusjon