Slik vil NTNU-studentene innovere oljebransjen med VR
– Vi vil bruke de dårlige tidene som motivasjon til å tenke nytt, sier Kristine Nielsen Berg på NTNU. Her er sju forslag fra studenter til hvordan VR kan innovere oljenæringen.
En gruppe studenter på NTNU er gått lei av å lese oppslag etter oppslag om nedgangstider, nedbemanninger og kutt i oljebransjen.
Så mens den tradisjonelle olje- og gass-eliten var samlet på Norsk olje og gass' årskonferanse for to uker siden, var studentgruppen samlet på et hotell i Trondheim for å la seg inspirere til å se fremover.
Arrangementet fikk navnet Petroleumskvelden 2016.
– Petroleumsbransjen er en konservativ bransje, og veldig få sektorer i verden har større innovasjonspotensial enn nettopp denne, sier Kristine Nielsen Berg til E24.
Hun studerer petroleumsfag på NTNU, og er en av 17 initiativtagere som står bak «kampanjen» for å se muligheter midt i alt det negative.
Og studentene vil leve som de lærer.
I forkant av inspirasjonskvelden ble det derfor utlyst en konkurranse på NTNU. Oppgaven gikk ut på å sende inn forslag til hvordan VR-teknologi, virtual reality, kan brukes innen offshore.
VR er spådd å bli en massiv vekstteknologi i årene som kommer, og VR var den største snakkisen under Mobile World Congress i Barcelona i februar.
- Her får du oversikt over selskapene som har kommet lengst i utviklingen av VR-briller: Slik er virtual reality-kampen
Men VR er også spådd å gjøre sin inntreden i langt flere industrier enn underholdningsbransjen.
E24 har fått et knippe av VR-forslagene oversendt, og her kan du se alle.
Vi oppfordrer sterkt til diskusjon av forslagene, eller innspill til nye, i kommentarfeltene.
Jobber du i offshore-næringen og ser at disse forslagene kan ha noe for seg, ta kontakt med oss!
- Forenkling og effektivisering av ROV-operasjoner (ROV = fjernstyrte undervannsfarkoster), (Forslag fra Torkil Eide Solstad):
«I dag må man bruke to personer til å gjøre undervannsoperasjoner med ROVer, én til å styre ROVen og én til å styre dens armer. Hvis man kunne styrt den med VR-briller, for eksempel ved å snu ROVen ved å snu hodet, kjøre fremover ved å ta hodet fremover og så videre, kunne man hatt hendene fri til å styre robotarmene. På denne måten kunne én person utføre operasjoner med ROV, og ikke to. Dette vil fjerne problemer med kommunikasjon, misforståelser, og gjøre det billigere siden bare én person trengs.»
- Sikkerhetstour via VR-briller før avreise (Forslag fra Marcus B. Wikstøl):
«Alle arbeidere som skal offshore på en ny plattform, kan ta en virtuell tour i sitt eget tempo før de drar. Dette vil ha flere positive effekter da man sparer tid for selskapet, og man kan øke sikkerheten på riggen. Jeg vil legge særlig vekt på dette siste punktet, da man ved hjelp av VR kan teste kunnskaper om sikkerhetsrutiner og evakuasjonsruter. Et forslag til en slik test er å navigere til nærmeste livbåt/brannslukningsapparat/alarm fra et gitt startpunkt under en tidsfrist.»
- Få bedre oversikt over laste- og losseoperasjoner (Forslag fra Even Kornberg):
«Lasting fra rigg til skip eller omvendt er begrenset av bølgebevegelser. Kranfører på rigger kan bruke VR-briller for å få bedre oversikt over hva som skjer på dekk. De kan feste kameraer og gi direkte bilder til kranfører, eller sensorer som danner en virtuell simulering. Kranfører får da umiddelbar informasjon om hvor mannskap og materiell på skipet befinner seg, og kan dermed justere kranen for bølgebevegelser.»
- «Gå» rundt i reservoarer basert på 4D-kart ut fra seismiske data (Forslag fra Gard Munkerud):
«Martin Landrø, professor i Geofysikk på NTNU, har mottatt flere priser for sine bidrag til 4D seismologi. Min idé til bruk av VR-briller i oljebransjen er derfor å ta i bruk denne teknologien, ved at en danner et komplekst 4D kart over et reservoar, slik at du kan "gå" rundt i det. Dette gjør det mulig å inspisere brønner, overvåke og forhindre sandproduksjon og injeksjonsområder, slik at man lettere kan finne de mest ideelle stedene å bore. På land går det også an å inspisere for eksempel fracking, og overvåke at sprekker ikke utvider seg ukontrollert.»
- Forberedelse på plattformlivet gjennom VR-trening (forslag fra Lars Erik Austbø):
«Mye dyrebar tid blir brukt på kursing og trening av personell offshore og på «remote locations». Jeg foreslår at VR-brillene kan brukes til å gjenspeile deler av en plattform for å kunne forberede de ansatte på arbeidsoppgavene deres før de skal begynne å jobbe en ny plass, slik at de er mer klare for utfordringene som venter. Effektiviteten på en oljeplattform er lavest når det kommer ny besetning siden de ikke er veldig kjent med omgivelsene. Ved å trene nyansatte ved bruk av VR-briller i forkant kan dette føre til spart tid og penger.»
- Bedre inspeksjon ved bruk av VR for ROV (ROV = fjernstyrt undervannsfarkost) (forslag fra Lars S. Engen):
«Jeg vil bruke VR til forbedring av inspeksjon av seabed floor langs pipelines. Dette vil jeg gjøre ved å forbedre ROVen (remotly operated vehicle). Føreren av ROVen skal kunne bruke VR briller slik at han kan samhandle mer med omgivelsene og gjøre det lettere å fokusere på omgivelsene. Føreren skal også kunne skifte mellom bruk av side scan sonar som vil gi 3D bilder og vanlig kamera bilder. Dette vil gjøre det lettere for føreren og fokusere på det han ser siden hele synsfeltet hans er dekket og igjen føre til bedre inspeksjoner.»
- Styring av vedlikeholdsroboter ved VR-teknologi (forslag fra Viktor Hamre Anderssen):
«I forbindelse med bruk av ubemannede subsea-konstruksjoner i petroleumsbransjen, følger det vanskelige vedlikeholdsbehov. Derfor går mitt forslag ut på at vedlikeholdsroboter som brukes til subsea-konstruksjoner skal kontrolleres av ingeniører på land via et live-stream signal til Virtual Reality-teknologien. Et 3D-bilde av konstruksjonene vil gi ingeniørene en bedre oversikt over hvor problemene ligger og kan bidra til at problemer som før måtte løses på land, nå kan løses på havbunnen.»