KAN SPARE MYE: Det er flere triks man kan gjøre for å spare penger når man leier leiligheter gjennom Airbnb.

Foto: Martin Bureau AFP
Kommentar

Kommentar: Slik får du billigere leiligheter på Airbnb

Det er gode muligheter til å forhandle med utleiere av leiligheter på Airbnb. Her er fire råd.

  • Stein-Erik Mellemseter
    Forhandlingsekspert Stein-Erik Mellemseter er daglig leder i Alpha Negotiations og foreleser i forhandlinger ved BI. Han har blant annet vært megler og meglersjef, og arbeidet for HSBC Investment Bank i London og Nordea Markets i Oslo. Han har en bachelorgrad i finans fra Wharton og en Executive MBA i strategisk ledelse fra NHH.
Publisert:

1.Leietaker har makt til å forhandle. Maktforholdet i forhandlinger påvirkes i stor grad av partenes alternativer.

Som leietaker på Airbnb finnes det voldsomt mange alternative rom, leiligheter eller hus å leie.

De er ofte nesten like bra som favorittleiestedet ditt. Utleier har derimot ingen alternativer til deg på hånden, ellers hadde overnattingsstedet allerede vært utleid.

Denne skjevheten gir deg makt fordi du som leietaker umiddelbart kan finne et alternativt overnattingssted. Det er usikkert om utleier finner en alternativ leietaker. Selv har jeg benyttet dette fortrinnet til å oppnå store prisavslag i flere land.

2. Du kan (nesten) alltid oppnå et prisavslag. I forhandlinger er det viktig å kjenne til den andre partens interesser. Utleier ønsker 100% belegg til 100% av oppgitt pris. Hennes risiko er at overnattingsstedet til tider står tomt og at hun dermed ikke tjener én eneste krone. For utleier er det ofte en avveining mellom fullt belegg og full pris.

Ved å garantere at utleier får fullt belegg i en periode mot å få et prisavslag, kan du som leietaker utnytte at utleier foretrekker «en fugl i hånden fremfor ti på taket». Jeg benyttet dette til å forhandle ned prisen 30 prosent for en leilighet på den Dominikanske Republikk.

3. Forhandle om mer enn bare pris. Det optimale i forhandlinger er vinn-vinn løsninger. I India fremforhandlet vi at utleier laget en treretters middag til oss annenhver dag. For dem var kostnaden for maten og tiden de brukte til matlaging relativt beskjeden. For oss var de kryddersterke måltidene en kulturell opplevelse av stor verdi.

Andre gode byttehandler som til tider kan forhandles frem, er for eksempel å få en guidet tur, en god frokost eller skyss til flyplassen inkludert i prisen.

4. Det kan være lønnsomt å undersøke litt . Informasjon er makt i forhandlinger. Undersøk om utleiers kalender viser om stedet hennes er mye booket opp. Dersom stedet er lite etterspurt, øker det sannsynligheten for at utleier er villig til å gå ned i pris.

Les også

Norske familier tjente 572 millioner på Airbnb-utleie

Les også

Dette er de mest verdifulle amerikanske startup-selskapene

Les også

Satser hardt på Airbnb for båtfolket

Her kan du lese mer om