Denne bilen burde kostet 1,6 millioner kroner

Elbilprodusenten Think har begjært seg konkurs. Skulle de gått i balanse, måtte de tatt 1,6 millioner per bil de har solgt.

DYR TANKE: Elbilen Think var en god ide, men «en boble av luft», mener redaktøren i Bilforlaget. Nå er selskapet konkurs.
Publisert:

I oktober 2010 feiret den norske elbilprodusenten Think at bil nummer 2.500 rullet ut av deres fabrikk i Valmet i Finland.

- Denne milepælen bekrefter Think City som den bestselgende elektriske bilen i verden i dag, sa administrerende direktør i Think, Barry Engle den gang.

Onsdag denne uken begjærte Think seg konkurs.

Ansvarlig redaktør Per Morten Merg i Bilforlaget har fulgt Think i en årrekke. Han er ikke overrasket over det som nå har skjedd med dem.

- Det er mange år siden vi lurte på om Think bare var en boble full av luft. Samtidig har de hatt tilgang på kapital og investorer som tydeligvis har sett noe vi ikke har klart å se, sier Merg til E24.

LES OGSÅ: - Think har ikke betalt siden februar

Uklar vei videre

Legger man sammen kapitalinnsprøytningene som er gjort i selskapet siden 1999, kommer man til at selskapet totalt har brent av i overkant av fire milliarder kroner.

Det nøyaktige antallet produserte Think-biler er ikke kjent, men legger man til grunn at det er 2.500, skulle det forenklet bety at hver bil måtte kostet 1,6 millioner kroner om de skulle ha gått i null.

- En gang Think var helnorske. Da Ford kjøpte selskapet i 1999 var Think en god tanke på et tidlig tidspunkt i elbilutviklingen. Men de siste årene har Think stått fullstendig stille, mens de store aktørene som Volkswagen, Mitsubishi og mange andre har tatt lange steg.

Produksjonen av Think-bilene i Valmet ble stanset allerede i mars, og det er uklart hva som nå vil skje.

- Det er vanskelig å forutse hva som vil skje videre. Det er oppnevnt en bobestyrer som skal se på eiendelene og verdiene i selskapet, så får det bli opp til han å avgjøre hvordan situasjonen best kan løses, sa pressekontakt for Think, James Andrew til E24 da konkursbegjæringen var klar onsdag.

Materialiserer seg ikke

Etter at Mitsubishi lanserte sin helelektriske I-MiEV tidlig i 2011 har den blitt en storselger i sitt småbilsegment i Norge, mens Think har falt tilbake.

- Det ble veldig tydelig nå, da Mitsubishi og flere andre kom med sine modeller. Det er veldig vanskelig å se hvor Think hører hjemme. Andre store aktører har biler som er langt mer moderne til omtrent samme pris.

Formidabel elbiløkning

Merg mener Think har vært flinke til å være høyt på banen og bruke penger på dyre ansettelser uten at noe har materialisert seg.

- Det har hele tiden vært slik at det alltid er noe som snart kommer. Dette har de solgt overfor media og investorer. Nå er det vanskelig å se hvem som skulle være interessert i å investere i Think. Det kunne kanskje være en batteriprodusent, som kunne ha en egeninteresse et slikt firma, men jeg har ikke troen på det, sier Merg.

Nedgang

Så langt i år er det nybilregistrert 85 Think, mot 120 på samme tid i fjor, ifølge tall fra Opplysnigsrådet for veitrafikken. I samme periode i år er tallene for Mitsubishi I-MiEV 532.

Den dyreste Think-bilen i de norske prislistene er i dag Think City 4-seter. Den koster 244.000 kroner, og om det kun var denne modellen Think hadde solgt i 2.500 eksemplarer, ville det gitt en totalsum på 610 millioner kroner.

Et stykke unna de fire milliardene som har vært investert siden 1999.

Tesla Roadster snart utsolgt

Tesla Roadster, elsportsbilen som har vært på markedet siden 2008, runder i disse dager 2.500 produserte. En Roadster koster fra 750.000 til 900.000 i Norge avhengig av utstyrsnivået.

Think historikk:

1990 - Startet under navnet Pivco. Produksjonen lå i Groruddalen i Oslo.

1999 - Ford ble hovedaksjonær og investerte 800 millioner kroner i Think i løpet av de fire årene de var inne på eiersiden. Siden masseproduksjonen av Think City begynte dette året, har selskapet produsert i overkant av 2500 biler.

2003 - Ford bestemte seg for å trekke seg ut av elbilsektoren, og solgte seg helt ut av Think. Kjøper var sveitsiske Kamkorp.

2006 - Think ble slått konkurs. Boet ble kjøpt opp av en gruppe kjente norske investorer, anført av Alf Bjørseth, Jan-Olaf Willums og dagens styreleder Reidar Langmo.

2007 - Think hentet inn 520 millioner kroner. Petter Stordalen, Stein Erik Hagens Canica, Atle Brynestad og flere andre investorer kom inn som eiere.

2009 - Selskapet unngikk en tredje konkurs ved at to amerikanske selskaper, batteriteknologiselskapet Ener1 og investeringsselskapet Rockport Capital, skjøt inn 1,4 milliarder kroner, og kom inn som storeiere.

2010 - Hentet inn 1,3 milliarder kroner i nok en emisjon.

2011 - Største eier er Ener1, med 25,5 prosent av aksjene. Stein Erik Hagens Canica er nest største aksjonær med 9,52 prosent, Rockport Capital er tredje største aksjonær med 8,21 prosent av aksjene.

Les også

Følg E24s biljournalist på Twitter: @mortab

Publisert: