Telia åpner nytt segment i Norge: Vil selge lukkede, private mobilnett

Politikerne vil at det neste nødnettet skal drives via mobilnettene, i egne reserverte kanaler. Telia øyner et nytt marked i Norge, og nå lanserer de private mobilnett for bedrifter og offentlige virksomheter.

Jon Christian Hillestad, direktør for bedriftsmarkedet i Telia Norge.
Publisert:

Norges nest største teleselskap, Telia, annonserer at de nå er først ute med å lansere såkalte private mobilnett – kalt Enterprise Mobile Network på bransjespråket.

Telia har levert slike løsninger i andre land, men nå kommer den til Norge. Sporveien er første kunde der én av løsningene for private mobilnett skal bidra til driften av det nye signalsystemet på T-banen.

Leder for bedriftsmarkedet i Telia, Jon Christian Hillestad, forteller at det siden starten har vært tre ting de har ment 5G er viktig for: Løftet hele mobilnettet, at man kan bruke det til trådløst bredbånd og at man kan tilby private mobilnett.

– De to første har vi lansert og nå lanserer vi det siste, sier Hillestad til E24.

Telia vil tilby løsningen over 4G eller 5G.

Private mobilnett egner seg mest for bedrifter eller offentlige virksomheter som har spesielle behov knyttet til ytelse og sikkerhet, utover selve dekningen.

Det kan for eksempel være fabrikker, flyplasser, industriområder, sykehus, store kontorkomplekser eller oppdrettsanlegg.

Les også

Regjeringen frister teleselskapene med byttehandel: Tilbyr 560 mill. i rabatt mot bedre distriktsdekning

En ny inntektskilde for mobilbransjen

Løsninger for private mobilnett blir også en viktig brikke når Telia, Telenor og Ice nå posisjonerer seg for at det neste nasjonale nødnettet. Fra politisk hold har man nemlig bestemt seg for at det skal basere seg på de nasjonale mobilnettene, og ikke en egen nettløsning som i dag.

Begrepet «private mobilnett» spenner fra enkle løsninger som sikrer dekning og reservert kapasitet i mobilnettet i et område, til avanserte, lukkede nett der ingen andre har tilgang og som kan operere helt uavhengig av de nasjonale mobilnettene.

En av fordelene for brukerne er at man får en løsning der man kan bruke «vanlige» mobiltelefoner og modem for å koble seg på. Samtidig er man altså sikret sin egen kapasitet.

Les også

Telenor vil investere mer og øker utbyttet til 12,6 milliarder

For telebransjen er dette også en teknologisk løsning som vil sikre en ny inntektskilde:

– Det vil det være og dette er et nytt produkt vi lanserer. Kundene vil kunne bruke dette istedenfor annen teknologi. Vi ser at mange avanserte kunder i dag har en kompleks infrastruktur bestående av wifi, fastnett og proprietære løsninger, sier Hillestad.

– Jeg tror både vi, myndighetene og i økende grad virksomhetene ser hvor viktig dette kan være. Vi har allerede mange spennende dialoger gående om hvordan dette kan brukes, men det er viktig å si at vi tilbyr noen verktøy og vi ser ikke i dag alt potensialet som finnes i ulike bruksområder, sier han videre.

– Staten gir jo mobilselskapene lisenser for å drive nasjonale mobilnett, åpner reguleringen for at dere kan bruke deler av frekvensene på private nett?

– Vi benytter de frekvensene vi har og reguleringen åpner for dette.

– I tillegg vil en utbygging til en kunde kunne komme andre kunder i samme område til gode hvis man velger et åpent nett. Vil man ha et helt lukket nett, må vi sette av frekvenser som ikke er i bruk i akkurat det området, sier Hillestad.

Les også

Ice har bygget nett og kapret privatkunder: – Nå er vi klare for å innta bedriftsmarkedet

Simkortet slipper deg inn

5G-nettet har i utgangspunktet tre fordeler over 4G-nettet: Det gir økt fart, lavere responstid og åpner for såkalt «skivedeling» (slicing).

Dette gjør det mulig å skille mobilnett virtuelt i ulike lag, slik at man for eksempel kan holde av kapasitet til nødetatene på en fotballstadion full av folk som ringer og sender video.

– Skivedeling er ennå under utvikling og vil først bli lansert bredt om et par år. Er dette produktet en midlertidig løsning frem til det?

– Dette kommer i tillegg. Skivedeling vil ikke fjerne behovet for lokale og private mobilnett, sier forretningsutvikler Henning Huuse og peker på det økende behovet for «edge-computing» der utstyr og regnekraft flyttes lenger ut og nærmere brukeren for å bedre respons og ytelse.

Les også

Telenor dropper Dipper-navnet: Nå samles bedrift og privat i Talkmore

Uavhengig av hvilken kategori privat nett man har, så er det simkortet eller radiomodulen som fungerer som «dørvakt» og som gjør at det private nettet kan bestemme hvem som skal slippe inn.

– Får deres egen nettutbygging drahjelp av å få kontrakter på slike private nett?

– I kategori to og tre kan det gjøre det, for der bruker man de felles ressursene i infrastrukturen. I kategori én snakker vi om lukkede nett uansett, sier Hillestad.

Vurderer eget nett i gruven

Én av kundene Telia nå håper å kapre på sin nye løsning, er Sydvaranger Gruve.

Det har vært gruvevirksomhet i området i Finnmark av og på i over 100 år. Særlig under den kalde krigen var gruven viktig for å sikre aktivitet i Nord.

På slutten av 90-tallet ble gruven stengt, før investor Felix Tschudi fikk den i gang igjen i 2009 frem til en ny konkurs i 2015. I 2021 kom det amerikanske gruveselskapet Tacora Resources inn som ny eier.

Nå jobbes det med på planlegge en oppstart og Bernt Otto Moum, senior automasjonsingeniør i Sydvaranger Gruve, forteller at én av tingene som må på plass er en kommunikasjonsløsning.

– Det er et helt eget fag å avklare alt man trenger av utstyr for å drive en gruve, forteller Moum.

Han forteller at mobildekningen i området i dag stort sett fungerer, men at den er varierende nede dagbruddet, som kan være inntil 350 meter dypt.

Les også

Telia lanserer oppdaterte 5G-planer for 2021

Det er flere ting som krever gode kommunikasjonsløsninger, forklarer han:

  • Det trengs miljøovervåkning, blant annet grunnet vannet som siver ned i gruven som må pumpes opp
  • Man må passe på sikkerheten og overvåke om personer som beveger seg inn i gruveområdet
  • De tunge gruvemaskinene må kunne kommunisere, både for å ha oversikt over hvor de skal og hva de er lastet med, men også for å unngå kø slik at man driver effektivt
  • I tillegg vurderer man å ta i bruk droner og fjernstyrte borerigger.

– Det blir kostbart hvis man skal ha mer enn et nettverk. I tillegg krever fjernstyring og automasjon av borerigger et godt nettverk, for det er gjerne mange kameraer som krever stor båndbredde, sier Moum.

– Så det er bare fantasien som setter grenser, fortsetter han.

Han forteller at de nå vurderer de ulike løsningene, men at et tradisjonelt wifi-nett «egner seg dårlig», både på grunn av at det er lite fleksibelt og gir krevende vedlikehold.

Les også

Ice med milepæl i 2020: Snudde driften til pluss for første gang

Publisert:
Gå til e24.no