Telekom

Medie- og industribedrifter vil bygge 5G-nett selv

Telia lanserer nå private mobilnett for bedrifter og offentlige virksomheter. Flere i næringslivet ønsker at ikke teleselskapene skal få være de eneste som får lage slike nett.

Illustrasjon av en basestasjon på Lillestrøm

Marius Lorentzen / E24
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Med inntoget av 5G har det også kommet en debatt om teknologien også skal kunne brukes av andre enn teleselskaper.

Det kan for eksempel skje ved at fiskeoppdrettere, TV-kanaler eller industribedrifter kan lage sine egne 5G-nett skjermet fra andre brukere, der de trenger det.

Forrige uke annonserte Telia at de nå vil tilby private mobilnett til brukere med spesielle behov knyttet til ytelse og sikkerhet.

Ingebrigt Lunde, prosjektleder i Nordic 5G Consortium, er en av dem som mener flere burde få lov til å skru opp slike nett.

– Sverige og Tyskland har allerede åpnet for dette. Vi mener at vi tråkker litt feil som nasjon hvis vi bare skal allokere alt av frekvenser til telekomselskapene, sier Lunde til E24.

Les også

Telia åpner nytt segment i Norge: Vil selge lukkede, private mobilnett

Han poengterer at 5G er mer enn bare en mobilteknologi:

– 5G er den beste trådløse teknologien vi har sett så langt og den har en mye bredere anvendelse enn bare å være en mobilstandard, sier Lunde.

Han er ikke den eneste som ønsker at myndighetene skal åpne for flere enn teleselskapene.

I et debattinnlegg i Aftenposten tar blant andre Sverre Gotaas, administrerende direktør for Herøya Industripark, Svenn-Tore Larsen, konsernsjef i Nordic Semiconductor, Silvija Seres i LØRN. TECH og Birger Steen i Summa Equity til orde for dette.

– Skal man arrangere Ski-VM kan man heller sette opp egne nett

Nordic 5G Consortium er en organisasjon som fremmer innholdsprodusentenes interesser i 5G-utviklingen og er en del av Norwegian Media Cluster i Media City, Bergen.

Store mediebedrifter som TV2, NRK og Schibsted (som eier E24) er blant dem som står bak.

Lunde peker på nettopp radio- og TV-produksjon som et eksempel på hvorfor de mener andre enn teleselskapene bør få bygge nett:

– Skal du sende en reporter ut i felt, kan man bruke det offentlige mobilnettet. Men skal man arrangere Grand Prix eller Ski-VM kan man heller sette opp egne nett for dette, sier Lunde.

– Frykter dere Telia, Telenor og Ice får et slags monopol på nettbygging med 5G?

– Ja, det blir det i praksis, sier Lunde.

Ingebrigt Lunde, prosjektleder i Nordic 5G Consortium.

Media City Bergen

I Norge er det Nasjonal kommunikasjonsmyndighet som regulerer norsk frekvensbruk og som i dialog med Telenor, Telia og Ice sørger for at ulike mobilnett ikke forstyrrer hverandre.

– Hvordan skal man holde styr på frekvensene hvis så mange ulike aktører skal kunne sette opp nett og vil det ende i en ineffektiv bruk av frekvensene?

– Norge har den topografien vi har. Hadde vi vært et land på størrelse med Luxembourg, hadde det vært et problem, men det blir det ikke i Norge, sier Lunde og fortsetter:

– Tanken er heller ikke at privatpersoner skal kunne gjøre dette, men næringsaktører. Så må det jo selvfølgelig være en søknadsprosess for å få lov til å sette opp nett.

Telia om nettutbygging: – Ganske komplekst

Forretningsutviklinger Henning Huuse og leder for bedriftsmarkedet Jon Christian Hillestad i Telia Norge forklarer deres syn på muligheten for at andre enn teleselskapene skal få holde på med mobilnett:

– Vi har ikke noe prinsipielt imot at industri kan få tildelt mobilspektrum. Det viktigste er at det er mest mulig tilgjengelig spektrum, og vi mener at teleselskapene er best posisjonert for å utnytte spektrumet optimalt, sier Huuse og fortsetter:

– Åpner man for andre aktører så betyr det at man tar av den felles kaken som er tilgjengelig.

– Det å bygge og drifte mobilnett er jo vår kjernekompetanse. I starten var det nok flere som sa at de ønsket å kaste seg på, men etter hvert som man så nærmere på det, så har vel flere sett at dette er ganske komplekst, sier Hillestad.

Les også

Ice har bygget nett og kapret privatkunder: – Nå er vi klare for å innta bedriftsmarkedet

Venter på regjeringens svar

Regjeringen har ennå ikke konkludert med om de vil tillate at andre enn teleselskapene kan sikre seg mobilfrekvenser i Norge. Den beslutningen er ventet før sommeren.

Vi tror både mobil og bredbåndstilbydere vil ha interesse av å skaffe frekvenser, sa distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) i starten av februar.

Da lanserte regjeringen auksjonen av nye mobilfrekvenser (også kalt spektrum) til bruk til 5G. Regjeringen la på bordet en rabatt på 560 millioner kroner for å få mobilselskapene til å bygge enda bedre dekning.

– Ønsker dere å la andre aktører slippe til, eller er mobilfrekvenser forbeholdt teleselskapene? 

– Jeg skal snart legge frem en Stortingsmelding (om den digitale grunnmuren, journ.anm.) der jeg vil komme tilbake til det, sa Hofstad Helleland.

Les også

Telenor vil investere mer og øker utbyttet til 12,6 milliarder

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Telekom
 2. Bredbånd
 3. 5G
 4. Mobil
 5. Trådløst
 6. Teknologi
 7. mobil

Flere artikler

 1. Regjeringen vil la industrien bygge egne 5G-nett: Mobilselskapene må leie ut frekvenser

 2. Regjeringen frister teleselskapene med byttehandel: Tilbyr 560 mill. i rabatt mot bedre distriktsdekning

 3. Telia åpner nytt segment i Norge: Vil selge lukkede, private mobilnett

 4. Ice har bygget nett og kapret privatkunder: – Nå er vi klare for å innta bedriftsmarkedet

 5. Aksel Lund Svindal satser på Happybytes mobil: Nå vil de selge strøm og bredbånd