Ny løsning rulles ut: Nå skal pengene overføres umiddelbart

Norske banker tar i bruk ny løsning som skal sørge for at kundene kan overføre og motta penger umiddelbart - uten begrensningene som finnes i dag.

Betaling ved bolighandel eller bilkjøp kan bli betydelig forbedret med det nye systemet, ifølge betalingsformidleren Nets. Illustrasjonsfoto.
Publisert:

Planen er at løsningen blir tilgjengelig fra alle norske banker i løpet av det neste halvåret.

Løsningen er utviklet av betalingsformidleren Nets på oppdrag fra Bits og Norges Bank.

Slik det er i dag skal bankene gjøre opp seg i mellom før mottaker får pengene inn på konto. Avregningen mellom bankene utføres bare fem ganger i løpet av døgnet på alle virkedager. Dermed kan overføringer av større beløp eller på helligdager ta tid.

Med den nye løsningen skjer imidlertid oppgjøret mellom bankene med det samme, som igjen fører til at kunder kan overføre penger umiddelbart, opplyser Nets.

Les også

Det ble betalt 140 millioner eFakturaer i 2019

Skal forbedre store kjøp

– Dette er et stort steg mot en betalingsinfrastruktur i Norge som svarer på kundenes forventninger om betalinger i realtid, sier daglig leder i Bits, Eivind Gjemdal.

I en melding skriver Nets at det nye systemet løser viktige finansielle forhold i avregningen ved at løsningen fungerer uten at det oppstår oppgjørsrisiko mellom bankene.

– Betaling ved bolighandel eller bilkjøp er eksempler på situasjoner som kan bli betydelig forbedret, heter det i meldingen.

DAGLIG LEDER: Wenche Fagereng i Nets Norge Infrastruktur.

– Fordel for bedrifter

Ifølge Nets skal løsningen tas i bruk av samtlige norske banker.

– Det stilles store krav til oppetid og ikke minst driftsstabilitet for å kunne drifte et oppgjørssystem i realtid, sier daglig leder for Nets Norge Infrastruktur, Wenche Fagereng.

Hun viser videre til at de har erfaring med dette fra Danmark, Italia og Slovenia, hvor de har utviklet og drifter tilsvarende løsninger.

– I tillegg bidrar også realtidsystemer til økt innovasjon og nye tjenester fra bankene, som igjen er til fordel for både bedrifter og forbrukere, sier Fagereng.

Les også

Nets varsler nedbemanning: Skal kutte over 500 jobber

Publisert:
Gå til e24.no