Kryptoboomen

Rapport: Én aktør kan ha manipulert bitcoin-prisen i 2017

JACK GUEZ / AFP
 • Ine Brunborg
Publisert:

Forskningsrapporten som viste at den enorme prisoppgangen for bitcoin i 2017 kan knyttes til markedsmanipulasjon har blitt oppdatert. Nå hevder forskerne at én enkelt aktør kan ha stått bak manipulasjonen.

Det skriver Bloomberg.

Ifølge professorene John Griffin og Amin Shams, virker det som om én aktør på markedsplassen Bitfinex kan sende bitcoin-prisen høyere dersom den faller under bestemte grenser.

– Våre resultater indikerer at ikke var tusenvis av investorer som beveget Bitcoin-prisen, men én stor, uttaler professor John Griffin, som er ansatt ved University of Texas til Bloomberg.

– Om noen år, vil folk bli overrasket av å få vite at investorer ga fra seg milliarder til mennesker de ikke kjente og som hadde lite tilsyn, legger han til.

Ifølge rapporten, som første ble utgitt i 2018, er transaksjonene avhengig av omstridte kryptovalutaen tether, som skal ha en fast verdi på én dollar.

Forskernes hypotese er at tether-mynter ble utstedet uten å være bundet til dollaren, og deretter brukt til å kjøpe et stort antall bitcoin.

Tether, som også står bak Bitfinex, har avvist anklagene. Der argumenterer advokat Stuart Hoegner for at rapporten er «grunnleggende feilaktig» fordi den er basert på et ufullstendig datasett.

Han hevder at forskningen ble publisert for å støtte opp under et «parasittisk søksmål», ifølge Bloomberg.

– Oppdatering eller ikke, rapporten mangler akademisk rigor, sier advokat HoegnerRapport: Bitcoins voldsomme vekst var markedsmanipulasjon

Her kan du lese mer om

 1. Kryptoboomen
 2. Bitcoin
 3. Aksjelive
 4. Kryptovaluta
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Verdens mest brukte kryptovaluta er ikke bitcoin

 2. Bitcoin over 19.000 dollar for første gang på nær tre år

 3. Bitcoin-ekspert etter brutalt prisras: – En knivsegg

 4. Annonsørinnhold

 5. Tre pågrepet og siktet for milliardsvindel i kryptosak

 6. Bitcoin opp 80 prosent i år – nå er kryptovalutaen overkjøpt