Telekom

Ice går fortsatt i minus: Men mobilnettet deres vokser

Ice sin kamp om å bygge ut Norges tredje mobilnett og utfordre Telenor og Telia har kostet i form av store underskudd over flere år. Nå ser selskapet et lys i enden av tunnelen høsten 2020.

  • Marius Lorentzen
Publisert:

Ice bruker store summer på både å kapre kunder og på å bygge ut Norges tredje mobilnett. Samtidig har selskapet også kunnet vise til en kraftig vekst og at de stadig tar markedsandeler i det norske markedet.

Nå varsler selskapet at de forventer at en fortsatt vekst i antall smarttelefonkunder kombinert med skaleringseffekter vil gjøre at brutto driftsresultat (EBITDA) vil gå i null fra andre halvår 2020.

Dette er nye takter fra selskapet som tidligere ikke har villet si konkret når de tror de kan snu underskuddene til pluss.

Regnskapet for tredje kvartal viser en vekst i omsetningen fra 443 til 483 millioner kroner, mot samme periode i fjor. Samtidig økte også driftskostnadene enda mer slik at driftsunderskuddet økte fra −144 til −153 millioner. Resultat etter skatt forbedret seg fra −681 til −320 millioner, men tallene er påvirket av at den tapsgivende svenske virksomheten er solgt i mellomtiden.

Kundeveksten til Ice bremset noe opp i tredje kvartal. Etter å ha økt med 79.000 til 536.000 i andre kvartal (hvorav 21.000 kom gjennom egen, organisk vekst), vokste selskapet «bare» med 19.000 kunder i tredje kvartal til 555.000.

Ice viser til at de forventet å miste en del kunder i forbindelse med at gratismåneden som de tilbød Komplett Mobil-kundene de kjøpte opp utløp.

– Vår kundebase på smarttelefon har vokst med 119.000 abonnenter de siste 12 månedene. Selv i tredje kvartal, som vi visste ville bli utfordrende har vi økt kundebasen med 19.000 abonnementer. Det viser vår konkurransekraft, sier Ice-sjef Eivind Helgaker, i en børsmelding.

Ice har også begynt å åpne egne butikker og de første to er åpnet i Sandvika og Strømmen.

Reduserer planene for nye basestasjoner

Ice leier kapasitet hos Telia der selskapet selv ikke har dekning, og en helt sentral del av forretningsplanen for å klare å gå med overskudd er å redusere bruken av Telias nett mest mulig.

Ice kan nå vise til at andelen av kundenes datatrafikk som går over Ice sitt eget nett har økt fra 59 til 73 prosent, mot samme periode i fjor. I tillegg har andelen taletrafikk (over VoLTE-teknologien) i Ice-nettet økt fra 1 til 22 prosent.

Dette bidro til at andelen av inntektene som gikk med til nettleie hos Telia falt fra 36 til 33 prosent, målt mot samme periode i fjor, til tross for en kraftig vekst i kundenes databruk.

I tillegg til prognosen om en drift som skal gå i null fra 2020 har Ice også gjort endringer i nettverksplanene sine. I sommer sikret selskapet seg attraktive mobilfrekvenser sammen med Telia og Telenor som kan brukes til både 4G og 5G. Frekvensene gjør det også mulig for Ice å dekke det samme arealet med færre basestasjoner på grunn av at de kan bruke den lavere 700 megahertz-frekvensen.

Selskapet gjorde det i sommer klart at dette ville redusere investeringskostnadene, men nå er tallene på bordet:

Selskapet reduserer antallet nye basestasjoner i år fra 400 til 600 i det tidligere estimatet og ned til rundt 300. Innen utgangen av 2020 planlegger selskapet å ha bygget mellom 1.300 og 1.700 nye basestasjoner siden 1. januar 2019, ikke 1.500 til 2.000 som tidligere anslått.

Ice regner nå med investeringskostnader på rundt 550 millioner kroner i år, noe som er ned fra sommerens estimat på 700 til 800 millioner.

Hentet inn friske obligasjonskroner

Selv om selskapet tror driften skal gå i null mot slutten av neste år bruker selskapet imidlertid fortsatt mer penger enn det driften genererer av inntekter. Det gjenspeiler seg i regnskapet.

Driften trakk netto ut 159 millioner, mot 33 millioner ut på samme tid i fjor, mens det gikk med 64 millioner kroner i investeringer, ned fra 76 millioner.

Ice endte kvartalet med 902 millioner kroner i kontanter og likvider, opp fra 582 millioner på samme tid i fjor.

Ice varslet i slutten av september at de hadde plassert et nytt usikret obligasjonslån på 900 millioner kroner med forfall i oktober 2023. Selskapet kjøpte samtidig tilbake gammel obligasjonsgjeld for 280 millioner.

Obligasjonslånet kom bare en måneds tid etter at selskapet varslet at de vurderte både lån eller en ny emisjon for å få inn mer kapital.

De netto 620 millionene som dermed står igjen kom ikke inn på konto før etter kvartalsslutt, viser regnskapet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Telekom
  2. Telekom
  3. Ice

Flere artikler

  1. Ice ser lyset i enden av underskudds-tunnelen

  2. Ice kutter underskuddet og skrur opp investeringene

  3. Mobilselskapet Ice resultat andre kvartal 2020

  4. Telenor-selskap blar opp for nok en mobillisens i Thailand

  5. Telia fortsetter 5G-kampen: Men mister snart store inntekter fra Ice