Så lett kan telefonen din bli «kidnappet»

- Vi ser dette hele tiden, sier norsk sikkerhetsekspert.

PASSORD: Du blir utsatt for unødvendig fare om du bruker samme passord på flere steder.
Publisert:

Tidligere tirsdag ble det meldt om at Apple-brukere over hele Australia hadde fått opp melding om at deres iPhone, iPad eller Mac var hacket, og at de måtte betale løsepenger for å få den åpnet.

Passordtilgang

Det har foreløpig ikke kommet meldinger om at noen har opplevd det samme i Norge, men det betyr ikke at vi er trygge.

Les også

Hvor hemmelige er passordene våre?

- Dette kunne like gjerne ha skjedd i Norge, sier Vidar Sandland, seniorrådgiver ved Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSiS).

SIKKERHET: Vidar Sandland, seniorrådgiver ved NorSIS, sier at man lett kan få økt datasikkerhet.

Han forklarer at «hackingen» i Australia har skjedd ved at kriminelle har fått tilgang til brukernavn og passord til Apple-enheten.

- Dette kan skyldes god gammeldags «phishing», der brukeren har blitt lurt til å gi fra seg brukernavn og passord via en e-post eller sms, eller at de har fått tak i personens brukernavn og passord på et annet sted, sier Sandland.

Hele tiden

For eksempel fikk hackere tilgang til brukernavn og passord til flere millioner eBay-brukere da nettgiganten ble utsatt for et angrep tidligere i år.

- Kriminelle vet at de fleste bruker samme passord flere steder, sier Sandland.

Han forteller at de i NorSiS ser dette skje hele tiden.

- Det største problemet i Norge nå er at vi ikke bruker flere passord. Vi pleier å si at ditt brukernavn og passord kommer til å komme på avveie, du vet bare ikke når, sier Sandland.

Sikrere

Løsningen er lett.

Du kan skru på to-trinns-verifisering, og ha forskjellige passord der du ikke kan bruke denne type verifisering.

- Du burde skru det på med en gang. På Facebook, Gmail og alle andre nettjenester der det er mulig, sier Sandland.

Om du aktiverer denne funksjonen, vil det bli sendt ut engangskoder som må brukes før du eller andre får tilgang fra nye enheter.

Les også

Apple-enheter «tatt som gissel» i Australia

Nylig ble nesten 100 pågrepet i en global aksjon mot hackerverktøyet BlackShades, som kan brukes til å ta kontroll over datamskiner og webkameraer.

- Advarsel! Din datamaskin har blitt hacket og dine private filer kryptert, og de kan bare låses opp av oss, lyder en av de innebygde meldingene i programvaren.

Les også:

eBay visste ikke om passord-tyverieneEbay får kritikk: - Dette burde de ikke ha gjortEr vi klare for pengetransaksjoner via Facebook?Telenor anbefaler kundene å bytte passord- NSA har utnyttet HeartbleedPassordene dine kan allerede være på avveieSlik kan Google Glass gjøre minibanken sikrere

Publisert: