Her er alternativene til passord

Teknologiselskapene er på vill jakt etter alternativer til passord. De nytenker med fingeravtrykk, USB-nøkler og kodebrikker. Her er fordelene og ulempene med passordteknologiene.

TEKNOLOGIGIGANTENE PÅ JAKT: Store internasjonale selskaper går sammen om å finne enklere alternativ til usikre passord. Bildet viser en YubiKey fra selskapet Yubico. Datamaskinen leser den lille «minnepinnen» som et tastatur og den skriver lange og sikrere passord for deg.
Publisert:

Å holde styr på kompliserte passord som skal være forskjellige til e-post, nettbank, Facebook og andre tjenester kan bli for mye for mange av oss.

Enkle passord som «123456» og «password» er fortsatt populære. Samtidig har flere større nett-tjenester, som Ebay, blitt hacket den siste tiden.

Denne kombinasjonen er en farlig miks med tanke på sikkerheten. Derfor er teknologiselskaper nå i full gang med å finne løsningen til gammeldagse passord, ifølge Financial Times (FT).

Under kan du se noen av alternativene.

- Passord er eldgammelt

Sebastien Taveau er guru i den biometriske avdelingen til selskapet Synaptics.

Selskapet står bak fingeravtrykksensoren til Samsung, og er også med i den såkalte Fido-alliansen (se faktaboks). Han forteller at passord tilhører fortiden:

- Gjennom de siste 2000 årene har vi identifisert oss på den samme måten. Hvis du bruker riktig uniform og har det rette passordet, kan du gå inn i festningen, sier han til FT.

Det finnes alternative og sikrere løsninger på markedet, men vi venter enda på den ultimate løsningen. Her er fordelene og ulempene ved dagens teknologi:

Biometrisk identifisering

Fingeravtrykk: Øker sikkerheten, men hva skjer hvis noen stjeler fingeravtrykket ditt?

Biometri er måling av biologiske mønstre. Samsung og Apple har allerede tatt i bruk fingeravtrykk i sine smarttelefoner.

Fordeler:

  • Du kan ikke glemme fingrene, øynene eller ansiktet ditt hjemme.
  • Det er vanskelig for andre å late som de er deg.
  • Ofte hurtig og praktisk

Ulemper:

  • Krever at enheten, appen eller nettsiden kan håndtere biometriske data
  • Biometriske data kan være vanskelig å erstatte dersom de blir stjålet
  • Fingeravtrykk-lesere og stemmegjenkjenning virker dårlig på noen

Nøkkel

Selskapet Yubico har utviklet en «nøkkel» som ser ut som en liten USB-minnepinne. Nøkkelen kan lagre et langt og komplisert passord på 64 karakterer slik at du slipper å huske det selv. Når du setter nøkkelen inn i datamaskinen vil den tro at det er et tastatur og koden tastes inn automatisk.

Lager unike passord: YubiKey. Du slipper å huske gigantiske passord, men hva skjer om du bruker på alle nettsider og en av dem blir hacket?

Selskapet har også en mer avansert del av passord-nøkkelen. Hver gang du logger deg inn til en tjeneste genererer den et nytt passord. Brukernavn blir også overflødig da hvert passord inneholder et unikt tall som identifiserer nøkkelen din. Men da må tjenesten støtte Yubicos passordserver.

Fordeler:

  • Like lett som å bruke en minnepinne.
  • Passordene er lagret utenfor internett.
  • Kan brukes som en kodebrikke.

Ulemper:

  • Den kan mistes på samme måte som ekte nøkler. Selv om den hjelper deg å huske passordet, må du likevel huske å drasse den med deg.
  • Hvis du mister den trenger du «back-up» koder for å kunne logge deg inn igjen.

To-stegs identifisering (bankbrikke)

To steg eller to faktorer: Øker sikkerheten ved at du identifiserer deg med noe du vet (koden), og noe du har (mobilen, brikken eller bankkortet).

Dette er en måte å gjennomføre identifiseringen gjennom flere steg. Eksempelvis at man først logger seg inn som vanlig med brukernavn og passord, og deretter blir tilsendt en sms med en kode som man bruker for å komme seg videre. Google, Facebook og nettbanker tilbyr slike tjenester.

Fordeler:

  • Du trenger bare huske passordet til brikken eller appen på mobilen.
  • Du får koden på et blunk

Ulemper:

  • I sjeldne tilfeller har forskere funnet ut at slike apper kan bli hacket
  • Hvis du ikke har appen må du huske reserve koder

Les også:

Kobler sikkerhetsapp opp mot vektersentralAdvarer mot epost fra «Skatteetaten»Nordmenn bytter sjelden passordSpotify hacket - ber brukerne logge inn og utSå lett kan telefonen din bli «kidnappet»Apple-enheter «tatt som gissel» i Australia145 millioner eBay-kontoer hacket

Publisert: