Økokrim: – Vi får henvendelser om datingsvindler hver dag

Ofrene for datingsvindel er økende, og de blir stadig eldre. Oppklaringsprosenten er tilnærmet lik null.

NETTVETT: Det typiske offeret for datingsvindel på nett er en eldre kvinne som er skilt eller enke, ifølge Økokrim.
Publisert:

– Vi har henvendelser hver eneste dag. Ofrene blir stadig eldre, både kvinner og menn blir utsatt for dette. Det er veldig vanskelig for mange, sier Anne Dybo i Økokrim til E24.

Hun har ikke et nøyaktig antall saker som har blitt registrert hittil i år, men i 2014 var antallet rekordhøyt. Da ble det registrert 173 ofre, og 210 millioner kroner som var forsvunnet.

Dybo forteller at antallet trolig blir høyere i 2015.

Anne Dybo i Økokrim

– Bildet er ille. Det har nok med å gjøre at flere har blitt oppmerksom på temaet, det er flere familiemedlemmer, venner og banker som fanger opp saker, sier Dybo.

Manipuleres

Hun forteller at det ofte er fortvilte venner eller familiemedlemmer som tar kontakt med Økokrim.

– Ofrene blir så manipulert av disse såkalte nettkjærestene at de blir helt blinde, sier Dybo.

Hun forklarer at dette er saker der det er meget vanskelig å få tak i dem som står bak svindelen, så det viktigste arbeidet Økokrim gjør, er forebyggende.

– Politiet i Nederland sier at 99 prosent av sakene ikke blir oppklart. Noen blir tatt innimellom, men de sitter inne en stund, kommer ut og begynner på igjen. Vi blir anklaget for ikke å etterforske slike saker, men det kreves mye ressurser, og gir lite resultat. Vi ser at ressursene er best brukt på forebygging, sier Dybo.

Det typiske offeret

Det typiske offeret er ifølge Dybo en kvinne i 60-70-årene, som gjerne er skilt eller enke, og føler seg ensom. Og hun har en del penger på bok.

– Det er et lignende bilde også ellers i verden, men vi har mer penger i Norge, så det går en del mer penger ut per person, sier Dybo.

FBI offentliggjorde tidligere denne måneden sin årlige rapport over nettkriminalitet, der datingsvindel er en av de største gruppene svindler.

Den viser også at den største gruppen som blir utsatt for denne typen svindel er kvinner over 40 år.

– Ofrene tror at de er i et forhold med noen som er ærlig og pålitelig, uten å ha møtt vedkommende. Kriminelle leter på datingsider, chatter og sosiale medier for å finne sine ofre. De bruker innøvde manuser for å tiltrekke seg potensielle ofre. De kriminelle presenterer overbevisende scenarioer som inneholder familietragedier og andre problemer som kan løses med penger, skriver FBI.

Dem som står bak

Den typiske gjerningspersonen er ifølge Økokrim personer som opprinnelig kommer fra Vest-Afrika.

– De opererer i celler, og de er bygd opp over hele verden. Den typiske «nettkjæresten» kan si at han bor i England eller USA, men pengene sendes til Ghana eller Malaysia, sier Dybo.

Hun forteller at de også ser penger som blir sent til England.

– Det er store celler av vestafrikanere som håndterer pengestrømmene som blir sendt til England. Der operer de under falske identiteter. Selv om de sier at de er amerikanske eller engelske, så er de ikke det. Der har laget falske profiler, med falske navn, stjålet bilde og falsk historie, sier Dybo.

Facebook

Hun forklarer at de ser at unge personer gjerne blir svindlet gjennom nettdatingtjenester, men at de eldre oftest blir svindlet via Facebook.

Nettsamfunnet har over en milliard brukere fra hele verden.

Selv sier Facebook til E24 at de tar sikkerhet på alvor.

– Vi etterforsker alle mistanker om brudd på sikkerhetsreglene. Alle forsøk på å bryte sikkerhetsreglene, inkludert svindel, kan bli gitt videre til politiet, sier en talsmann for Facebook til E24.

– Det er viktig for oss at folk føler seg trygge når de bruker Facebook. Det er derfor vi har «Community Standards», som forklarer hva folk kan forvente når de bruker Facebook. I disse skriver vi at du ved å bli medlem av Facebook, går du med på å bruke ditt eget navn og din identitet. Når folk står bak sine meninger og handlinger, med sitt eget navn og rykte, blir vårt nettsamfunn mer ansvarlig, sier Facebook.

– Hvis vi oppdager at noen har flere personprofiler, kan vi be dem om å stenge den andre profilen. Det er forbudt å late som man er noen andre, og vi fjerner alle profiler der folk later som de er noen andre, sier Facebook-representanten videre via en epost.

Må ha slette-hjelp

Ifølge Dybo blir Økokrim kontaktet av personer som har trengt hjelp med å slette venner fra for eksempel Facebook.

– Barn og barnebarn hjelper gjerne eldre familiemedlemmer på Facebook, og de som blir hjulpet har ikke nødvendigvis de samme sperrene og den samme digitale kompetansen. De skjønner ikke nødvendigvis at folk på nettet utgir seg for å være en venn, men kan være en svindler, sier Dybo.

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) driver tjenesten SlettMeg.no, og forteller at de får flest henvendelser fra kvinner over 40 år når det gjelder nettdating.

– De får ofte hjelp av venner og familie til å opprette en profil, så klarer de ikke å administrere eller slette den, sier seniorrådgiver Peggy Sandbekken Heie og legger til at naive digitale brukere er lettere ofre for svindel.

Hun forteller at den totale andelen kvinner som kontakter SlettMeg.no er 64 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no