Gründere vil gi små banker store innskudd: - Gjør et nytt marked tilgjengelig for små banker og store virksomheter

Ett år etter innskuddsplattformen til Fixrate ble lansert har rundt 3 milliarder kroner blitt plassert gjennom den.

UTVIDER OMRÅDET: Sandnes Sparebank, den største banken i Eika Alliansen, får tilgang på store innskudd fra aktører utenfor sitt geografiske område, gjennom plattformen til gründerne i Fixrate.

Foto: Sandnes Sparebank.
Publisert:

– Målet for i år var å ha rundt 3 milliarder kroner formidlet gjennom systemet, der er vi nå, sier gründer Brynjar Ellingsen.

Han er administrerende direktør i Fixrate, en digital plattform for store bankinnskudd.

Markedsplassen ble lansert for ett år siden, den 25. oktober 2017.

– Vi tilgjengelig gjør et marked for både bedriftene og bankene, sier Ellingsen.

Les også

Sparebanker satser nasjonalt: – Hele konkurransebildet er i endring

– Alle banker har behov for innskudd. Svært mange bedrifter føler de er låst i de fire-fem største forretningsbankene på grunn av at engasjementene er så store. Vi gjør det enkelt å flytte deler av overskuddslikviditeten ut av forretningsbankene og til banker som betaler mer, forklarer gründeren.

200 millioner

Sandnes Sparebank er én av 30 banker som bruker Fixrate. Banken har om lag 42.000 privatkunder, og 5.000 næringslivskunder i dag.

Finanssjef Carl Fredrik Hjelle i Sandnes Sparebank.

Foto: Sandnes Sparebank

– På det meste hadde vi over 200 millioner i innskudd fra flere aktører via Fixrate. Den største enkeltaktøren hadde innskudd på 50 millioner. Og dette er fra andre deler av landet enn det som er vårt hovedområde geografisk, sier finanssjef Carl Fredrik Hjelle i Sandnes Sparebank til E24.

Han forteller at de også tidligere har hatt denne typen kunder fra andre deler av landet, men at de da ofte var via meglerhus.

– Med meglerhus var det mindre åpent. Gjennom denne plattformen kan vi også se hvilken pris andre banker stiller med, sier Hjelle.

Banken betaler

Pengene som investeres røres ikke av Fixrate, og det er bankene som betaler for tjenesten.

For Sandnes Sparebank er det primært fastrenteinnskudd, og innskudd med 31 dagers varslingsfrist, som tilbys gjennom markedsplassen.

– I perioder vi har mer behov for innskudd, kan vi tilby en høyere innskuddsrente, og når det ikke er behov, kan vi sette den ned igjen, sier Hjelle.

Foto: Fixrate

Ellingsen i Fixrate har bakgrunn fra Sparebank 1 SMN, der han jobbet som produktsjef, og de siste årene som daglig leder i pensjonskassen til konsernet. Ideen til plattformen kom fra egen erfaring.

– Vi anslår at markedet er på 1.000 milliarder kroner, og at det er 110 banker i landet som kan være med på dette, sier Ellingsen.

Lønnsomhet

Målet er at selskapet blir lønnsomt i løpet av 2019. Med 3 milliarder kroner gjennom plattformen i dag, og 30 banker registrert på plattformen, er oppstartsselskapet på vei mot målet.

– PÅ banksiden har vi 14 banker i en prosess for å bli med på plattformen. Men det kan være lange prosesser, sier Ellingsen.

Hjelle i Sandnes Sparebank forteller at det krevde en del arbeid å kunne bli en del av plattformen.

– Når vi først er med er det veldig effektivt, og alt går gjennom elektronisk signering. Vi kan etablere kunden og få innskuddet i løpet av en dag, sier Hjelle.

Noe av det som tar tid, er å sørge for de såkalte «compliance-rutinene».

– Det er for eksempel å passe på at vi hele tiden følger anti-hvitvask-reglene. Det er viktig at vi får informasjonen vi trenger, slik at vi kan gjøre jobben vår, sier Hjelle.

Fixrate er finansiert via egenkapital, tilskudd og lån fra Innovasjon Norge og en ekstern investor.

Ellingsen forteller at de har brukt en «lean»-metodikk i lanseringen. Den går ut på å få tjenesten raskt ut i markedet, for å kunne oppdage og tilpasse løsningen underveis.

– Det betyr at vi bruker tid sammen med kundene, for å gjøre prosesser bedre. Vi vil finne smertepunkter raskt, og endre dem. Vi er mer en samarbeidspartner enn leverandøre, sier Ellingsen.

Les også

Gründere inngår sparegris-avtale med Gjensidige

Les også

Fikk 3 millioner på tre uker: Folkefinansiering ga Luado 183 nye investorer

Les også

ESB etterlyser EU-utfordrere til Paypal og Apple Pay

Her kan du lese mer om