Svensk skoleungdom tiltalt for aksjemanipulasjon

To unge menn i Göteborg skal ha tjent 900.000 svenske kroner på ulovlig aksjehandel.  

VILLEDENDE OMTALE: Enkelte aksjekurser skal ha steget med 100 prosent etter ungdommenes falske omtale. Bildet er et illustrasjonsfoto.
Publisert: Publisert:

– Ved å presse opp aksjekursene systematisk, og over lenger tid, i til sammen ti selskaper på markedsplassene Aktietorget og Nasdaq/First North, for deretter å dumpe sine aksjebeholdninger, har de ifølge aktor tjent 900.000 svenske kroner.

Det fremgår av en pressemelding fra påtalemyndigheten, ifølge Dagens Industri.

To 18 år gamle skoleelever i Gøteborg skal ha kjøpt aksjer, for deretter å spre anbefalinger av de samme aksjene på diverse nettforum og debattsider. Da aksjeprisen skjøt i været, så solgte ungdommene.

– Analysene har gitt inntrykk av å være seriøse, men var i realiteten villedende, partiske og opphausende, med det formål å få en ulovlig gevinst på børsen, sier aktor Jan Leopoldson.

Aksjekursene har i enkelte tilfeller steget med over 100 prosent etter anbefalingene, skriver DI. Totalt dro ungdommene inn en gevinst på 900.000 svenske kroner, tilsvarende 819.000 norske. Manipulasjonen skal ifølge påtalemyndigheten ha skjedd vinteren 2015 til 2016.

Ungdommene nekter for å ha gjort noe galt, men myndighetene skal sitte på kopier av anbefalinger gjort på nettet, chat-kommentarer og skrevne meldinger mellom de to tiltalte.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om