Reitan: - Ble skattehetset i sosiale medier

Odd Reitan klager Dagbladet inn for PFU etter sak om spansk skattesak.

MENER SEG UTHENGT: Odd Reitan mener Dagbladet gikk for langt i dekning av en skattesak i Spania.

Terje Bendiksby
  • Johann D. Sundberg
  • Kristin Norli
  • Line Midtsjø
Publisert:

Rema-gründer Odd Reitan har klaget inn Dagbladet for Pressens faglige utvalg (PFU) etter avisens omtale av en spansk skattesak han er involvert i.

På fire punkter mener Reitan at Dagbladet har brutt Vær Varsom-plakaten.

Det gjelder plikten til å kontrollere opplysningene som publiseres, retten til samtidig imøtegåelse, plikten til å oppfylle kravet til saklighet i presentasjon og at pressen ikke skal gå lenger enn det stoffet gir dekning for.

«Skattejuks»

Den aktuelle saken hadde tittel «Siktet for skattejuks» og ble publisert 14. oktober.

Les også: Odd Reitan i spansk skattesak

Les også: - Jeg er ikke tiltalt og har ikke fått noe krav

Saken har sin bakgrunn i en ferieeiendom Reitan kjøpte i Marbella i Spania i 2004. Eiendommen ble kjøpt av et spansk eiendomsselskap Reitan eier.

Reiten bekrefter i PFU-klagen at han er trukket inn i saken, men skriver at det kun er selgeren og selgerens advokat som er under etterforskning.

«...Reitan (er) trukket inn i to saksforhold og har i tråd med vanlig spansk prosedyre fått status som siktet,» skriver Reitan i klagen.

- Fikk ikke imøtegå

Det Reitan reagerer sterkt på er bruken av begrepene «skattejuks» og «skattesnusk» og mener de stempler ham som en «skatteunndrager». Han skriver også at han ikke fikk imøtegå disse konkrete beskyldningene.

Han mener Dagbladet kunne ha omtalt saken som en «skattetvist» eller at han var i «skattetrøbbel».

«Slike tvister handler ikke om juks og snusk, men at advokater, revisorer og regnskapskyndige kan ha andre synspunkter når det gjelder forståelsen av skattereglene enn ligningskontor eller kemner,» skriver Reitan i klagen.

Skatteparadis

Reitan reagerer også sterkt på at det i Dagbladets første artikkel ble oppgitt at eiendomsselskapet han brukte til å kjøpe luksuseiendommen i Spania hadde tilhold i det britiske skatteparadiset Jomfruøyene.

Dagbladet rettet denne opplysningen dagen etter, men ikke tilstrekkelig synlig, mener Reitan.

«I denne saken rammes Reitans integritet så sterkt at Dagbladet ikke bare bør rette, men også beklage feilen,» skriver han i klagen.

Påstanden om at Reitan eier et selskap i et skatteparadis skal ha blitt gjenstand for debatt på sosiale medier som Twitter og Facebook.

- En hets

«Dette til stor skade for klager, og en hets det ble umulig å forsvare seg mot,» skriver Reitan.

Han understreker i klagen til PFU at han ikke har noe selskap i noe skatteparadis og at han alltid ha lagt vekt på å være en del av det norske samfunn, inkludert skattesystemet.

«Det burde være åpenbart for alle at når Odd Reitan beskyldes for å ha selskaper på Jomfruøyene mener Dagbladet å fortelle sine lesere at Reitan er en skatteyter ”som prøver å skjule midler for norske skattemyndigheter”, jamfør Norges finansminister,» med henvisning til hvordan tidligere finansminister Kristin Halvorsen har omtalt selskaper som er registrert i skatteparadiser.

Publisert:

Flere artikler

  1. Reitan tapte mot Dagbladet i PFU

  2. REITAN OM SKATTESAKEN I SPANIA: - Jeg er ikke tiltalt og har ikke fått noe krav

  3. Odd Reitan i spansk skattesak

  4. Annonsørinnhold

  5. Rema-Reitan tiltalt for skattejuks i Spania

  6. NRK felt i PFU for Nav-dokumentar