Toyota tilbakekaller én million biler

Brannfare fører til gigantisk tilbakekalling fra bilprodusenten. Nå må over én million biler sjekkes. Nær 8.000 av disse er norske.

TILBAKEKALLES: Kun i Europa tilbakekaller Toyota nå 219.000 biler, av disse befinner nær 8.000 seg i Norge.
  • Martin Hagh Høgseth
  • Ine Brunborg
Publisert:

Toyota tilbakekaller 1,03 millioner Prius og C-HR hybridbiler på grunn av brannfare, skriver Bloomberg.

554.000 av dem er i Japan, mens 192.000 er i USA, ifølge Toyota-talsperson Jean-Yves Jault. Ifølge Sky News trekker bilgiganten tilbake 219.000 biler i Europa, hvorav 32.400 biler er registrert i Storbritannia.

Totalt er 7.947 norske biler er involvert i tilbakekallingen. Det bekrefter informasjonssjef Espen Olsen i Toyota Norge til E24.

Det er en motorledning som er koblet til strømstyringsenheten som kan føre til kortslutninger og i verste fall en brann hvis den blir utsatt for slitasje over tid, skriver selskapet i en melding.

Les også

Mercedes lanserte premium-elbil - vil utfordre Tesla

Røyk fra en bil

Nå skal bilprodusenten sjekke ut disse motorledningene og eventuelt skifte dem.

– Dersom man ikke finner noen skade, vil en beskyttelse bli installert. Dersom man finner en skade vil man skifte ledningen med en som inkluderer beskyttelsen uten noen kostnad for forbrukeren, opplyser Toyota i en melding, ifølge Sky News.

Det skal ha vært ett tilfelle der det har kommet røyk fra en bil, men det er ikke meldt om skader eller ulykker som følge av feilen, opplyser bilprodusenten.

Tilbakekallingen omfatter biler produsert mellom juni 2015 og mai 2018. Noe som rammer den siste Prius-generasjonen, og hybridversjonen av C-HR som er produsert før mai i år.

Les på E24+

Opels u-sving – fra tiår i rødt til profitt

Flere tilbakekallinger

Dette er langt fra første gang Toyota Prius gjennomgår en større tilbakekalling. I 2016 ble totalt 1,7 millioner biler tilbakekalt etter problemer med airbag og parkeringsbremsen.

I mars ble Toyota nødt til å kalle tilbake 1,1 millioner biler etter at kollisjonsputene potensielt kunne være farlige. Den gang var det blant annet modellene Alphard, Vellfire, Corrolla Rumion og Noha som ble rammet. I Norge fantes det da 5.000 biler som måtte tilbakekalles.

Bilprodusentene gjennomfører relativt ofte ulike former for tilbakekallinger. Hittil i år er det Fiat Chrysler som har rekorden i antallet biler tilbakekalt.

I utgangen av mai tilbakekalte selskapet 4,8 millioner kjøretøy etter å ha oppdaget en feil med «cruise control». Feilen innebar at sjåførene som benyttet seg av funksjonen kunne oppleve at den hang seg opp, og dermed ikke fikk skrudd den av.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Toyota

Flere artikler

  1. Toyota kaller tilbake over 14.000 hybridbiler i Norge

  2. Toyota Norge fikser flere kollisjonsputer: Har tilbakekalt 14.000 biler

  3. BMW tilbakekaller 1,6 millioner biler

  4. Sør-Korea ilegger BMW bot på 86 millioner kroner

  5. Subaru kaller tilbake 1.439 biler i Norge