Dropp merkeverkstedet

Skal du ha bilen på verksted, kan du droppe merkeverkstedet og bruke «uoriginale» deler uten å miste garantirettighetene.

Trenger bilen reperasjon? Du trenger ikke å kjøpe originale deler. Foto: Scanpix
Publisert:

- Denne muligheten er trolig altfor lite kjent blant folk flest, dessverre, sier Ingunn Bruvik seksjonsleder i Konkurransetilsynet til Dine Penger.
Mange kunne spart betydelige summer på bilreparasjoner på denne måten, hvis de var klar over dette, sier hun. Bruvik opplyser at EU-kommisjonen snart skal vurdere om disse reglene virker godt nok etter hensikten.
Tør du ikke annet enn å bruke merkeverksted og originaldeler til bilen din av frykt for å miste garantirettigheter? Du kan vedlikeholde bilen billigere og ta trusler om innskrenking av garantien med knusende ro.

Halv pris på delene

EU-regler som også gjelder i Norge, gir bileierne større frihet til å velge bilverksted og bildeler selv. Dette EU-direktivet ble implementert i Norge i januar 2005.
Du kan be verkstedet bruke en «uoriginal» reservedel av samme kvalitet som originaldeler, uten at produsenten kan nekte deg garantirettigheter av den grunn.
Dette kan du spare mye penger på, siden «uoriginale» deler ofte bare koster halvparten av originaldeler.

Les mer om reglene her.

Trenger heller ikke å bruke merkeverksteder

Du kan også bruke andre verksteder enn merkeverksteder uten at du straffes i ettertid. Kravet er bare at verkstedet er offentlig godkjent og gjør jobben etter bilimportørens retningslinjer.
Merkeforhandlerne mister dermed noe av taket på bileierne. Formålet med de nye reglene er å skape større konkurranse mellom bilverkstedene og i reservedelsbransjen.

Fem års reklamasjonsrett

Legg forøvrig ikke for mye vekt på garantien som bilforhandleren lover deg. En garanti må omfatte mer enn de rettighetene du uansett har ifølge forbrukerkjøpsloven, hvis den skal være noe verdt.
Loven gir deg rett til å reklamere på mangler ved bilen i opptil fem år.

Tips til bilservicen

1) Spør om prisen på forhånd:

Skal du ha bilen på service, dekkskift eller trenger du hjelp til montering av ekstrautstyr? Spør alltid om hvor mye det vil koste på forhånd! Ta aldri som en selvfølge at du får tjenester gratis.

2) Priser med moms:

Pris som oppgis til forbrukere, skal være inkludert moms. Er ikke prisen inkludert moms, skal det fremgå tydelig.

3) Notér navn:

Skriv ned navnet på personen du fikk prisoverslaget av.

4) Ikke over 15% mer:

Blir prisen høyere enn prisantydningen du fikk? Ikke godta mer enn 15% prisøkning, ifølge lov om håndverkertjenester.

5) Du må varsles

: Blir tjenesten mer enn 15% dyrere enn avtalt, skal du informeres før jobben gjøres ferdig.

6) Bytt verksted:

Synes du prisen er for høy? Bytt til et verksted som gir deg god og billigere service.

Kilde: Lov om håndverkertjenester og Dine Penger.

Publisert:

Her kan du lese mer om