Nå faller bensinprisene igjen

Men bensin er likevel blitt 1,19 kroner dyrere i år.

Lise Åserud
Publisert:,

Sanksjoner mot Iran, frykt for konflikt og stengte raffinerier har gjort at bensinprisen bare har gått en vei i 2012. Og det er opp, opp og opp.

Men nå har snudd.

Fra mandag er listeprisen på 95 oktan bensin hos landets største bensinstasjonskjede, Statoil Fuel & Retail, 15,48 kroner per liter.

Les også: Dette har blitt 10 prosent dyrere i år

To kutt

Det er en nedgang på 20 øre fra den historiske topp-prisen som holdt seg gjennom påsken.

- Etter tre uker med historisk høy bensinpris ble listeprisen satt ned med 10 øre på torsdag og blir satt ned med nye ti øre fra mandag, sier pressetalsmann Knut Hansen i Statoil Fuel & Retail Norge til E24.

De to nedjusteringene er de første nedgangene i Statoil Fuel & Retails listepriser siden enkelte mindre nedjusteringer i vinter.

- Hovedforklaringen er en miks av makroøkonomiske nyheter som har fått oljeprisen til å falle fra 125 dollar til rundt 120 dollar. Det har etter hvert slått ut på produktprisene, sier Hansen.

- I tillegg har også dollarkursen gått litt ned i forhold til norske kroner, legger han til.

Oljepris og dollarkurs er, utover avgifter, de aller viktigste faktorene som styrer utviklingen i bensinprisen.

I tillegg har det de siste månedene vært tilløp til knapphet på bensin i det europeiske markedet som en følge av at flere ulønnsomme raffinerier i USA.

Det har ført til eksport fra Europa til USA og at raffineriene har kunnet øke sine priser utover det oljeprisen tilsier.

Er du interessert i bil? Les E24s biltest

Vanskelig marked

Hansen sier markedet fortsatt er vanskelig.

- Oljeprisen er fortsatt høy, selv om den svinger. Det er veldig spennende tider, sier han.

Brentolje fra Nordsjøen ble fredag ble notert til 118,85 dollar på råvarebørsen i New York. Til sammenligning lå oljeprisen ned mot 100 dollar ved inngangen til året.

Hovedforklaringen på oppgangen i oljeprisen i år er uroen rundt atomprogrammet til Iran. Innførte og varslede sanksjoner mot landets oljeeksport har ført til knapphet på olje og stigende priser. Det har også vært tilløp til hamstring av olje.

Svakere vekst

Den siste tids nedgang i oljeprisen har bakgrunn i at det har kommet flere nye statistikker fra USA som tyder på at veksten i verdens største økonomi ikke er som sterk som det så ut som tidligere i år.

Og til tross for en nedgang på 20 øre i listeprisen til Statoil Fuel & Retail er det fortsatt over åtte prosent dyrere å fylle tanken enn hva det var ved årsskiftet.

De historisk høye bensinprisene er et viktig tema på den politiske dagsorden i USA og i Europa fordi de bremser den sårt tiltrengte økonomiske veksten.

Les også: Hollande vil fryse bensinpris og kutte egen lønn

Les også: - Frankrike vil frigi strategiske oljereserver

Les også: Amerikanerne raser over økt bensinpris