Begravelsesbyrå føler seg lurt: Mistet rabatt ved bompasseringer

Firmaet til Lars Erik Svanholm har hatt 50 prosent rabatt ved bompasseringer de siste ti årene, fordi han har forskuddsbetalt. Nå har Trøndelag Bomveiselskap endret rabattordningen uten at kundene har fått det med seg.

Rabattkrøll. Daglig leder Lars Erik Svanholm i Svanholm Begravelsesbyrå i Trondheim viser frem en faktura hvor det står at han har 50 prosent rabatt på bompasseringer. At det kun gjelder 7 av 15 anlegg, står det ingenting om.
Publisert: Publisert:

Oppdaget feil i fakturaen. Lars Erik Svanholm er daglig leder i Svanholm Begravelsesbyrå på Moholt i Trondheim. Han oppdaget tidligere i år Trøndelag Bomveiselskap har gjort endringer på rabattordningen han har hatt i over ti år.

Ved å betale inn 7000 kroner i forskudd til bomveiselskapet, har nemlig Svanholm og andre fått 50 prosent rabatt på alle sine bompasseringer.

– Til min store irritasjon oppdaget jeg at jeg nå kun fikk null og 20 prosent på enkelte passeringer, til tross for at det står klart og tydelig på fakturaen at jeg skal ha 50 prosent. Jeg tok derfor kontakt med bomveiselskapet i mars for varsle om feilen, opplyser Svanholm.

Ikke lett å bli klok på. På fakturaen fra mars i år står det tydelig at Svanholm Begravelsesbyrå har en avtale om 50 prosent rabatt på sine bompasseringer. At dette gjelder under halvparten av stasjonene til Trøndelag Bomveiselskap, nevnes ikke.

Ny rabattstruktur. Han forventet da at han skulle få tilbakebetalt det han hadde betalt for mye, men til svar fikk han i stedet dette:

«Avtalene du har tegnet var nok opprinnelig for E6–Øst og Bomringen i Trondheim. Disse anleggene hadde ulike passeringspriser, men lik rabattstruktur. Senere har Bomringen i Trondheim blitt lagt ned og inngår ikke lenger i din avtale».

I stedet for Bomringen i Trondheim ble det etablert et nytt bompengeprosjekt i mars 2010 som ble kalt Miljøpakke Trondheim. Dette er stort sett de samme passeringene som tidligere ble kalt Bomringen i Trondheim.

– Bomringen i Trondheim var vedtatt av Stortinget og den ble avsluttet to år før Stortinget vedtok Miljøpakken. Kundene kan likevel benytte sin opprinnelige avtale for å betale sine passeringer i dette anlegget, sier styreleder Milian Myraunet i Trøndelag Bomveiselskap til Dine Penger.

Han legger til at oppstart av Miljøpakken, og de nye rabattene på denne, ble offentliggjort via kunngjøring i dagspresse i samsvar med de forpliktelser bompengeselskapet har.

Les også: 328.000 nordmenn risikerer avskiltning

– Jeg er enig i at det er noe uoversiktlig med hensyn til rabatter der det er flere prosjekter under samme avtale, opplyser styreleder Milian Myraunet i Trøndelag Bomveiselskap.

Gammel avtale gjelder for bare 7 av 15 stasjoner. På Svanholm Begravelsesbyrå sin faktura står det fortsatt at de har 50 prosent rabatt.

I over tre år har de derfor forskuddsbetalt 7000 kroner i den tro at de fikk denne rabatten på alle sine passeringer.

Dette svarte Trøndelag Bomveiselskap da Lars Erik Svanholm spurte hvorfor kontoutskriften ikke stemmer med den avtalen de har:

«Deres avtale er registrert med 50 prosent rabatt. Denne rabattsatsen gjelder imidlertid kun på strekningene E6 Trondheim–Stjørdal og E39 Øysand–Thamsamn. I Miljøpakken er det egne takster, og maks 20 prosent rabatt.»

Trøndelag Bomveiselskap drifter til sammen 15 bompengeanlegg i Trondheimsområdet og i følge deres nettside er det 8 anlegg som inngår i Miljøpakken. Disse er Klett fv. 707, Klett E6, Leirfossen (Fossestuvegen), Bjørndalen (Osloveien), Sluppenbru, Kroppan bru - nordover, Kroppan bru - sørover og Være.

Ved forskuddsbetaling er det er ingen rabatt på Kroppan bru og 20 prosent rabatt på de andre. Det er ingen forskjell i rabattsatsene om du betaler inn 2000, 4000 eller 7000 kroner.

Les også:Billig å leie bobilen i Sverige

Ikke fått noe beskjed om endring. Svanholm på sin side har ikke registrert noe informasjon om den nye rabattavtalen. Han opplyser at det er på grunn av rabattene at han har betalt inn 7000 kroner i forskudd og sier han aldri har gitt sin aksept til den nye avtalen.

– Dette er i beste fall en glipp, men jeg oppfatter det som arroganse, dårlig arbeid og dårlig informasjon til kundene, hevder Svanholm.

Begrunnelsen til bomveiselskapet var da at Miljøpakken ikke eksisterte da Svanholms avtale ble opprettet. Den kom først i mars 2010 og det ble da innført maks 20 prosent rabatt i dette anlegget.

– I utgangspunktet er Miljøpakken og E6/E39 ulike bompengeanlegg og har derfor ulik avtaletyper/takster. For enkelthetsskyld og med tanke på bilistene ble det bestemt at det skulle innføres felles betalingssystem for de ulike anleggene. Dette for at man skulle slippe å tegne separate avtaler med hvert enkelt anlegg for å oppnå rabatt, skrev bomveiselskapet i en e-post til Svanholm.

Har du opplevde lignende bompengekrøll? Vi vil gjerne høre fra deg. Ta kontakt med vår journalist!

Krever i det minste en oversiktlig faktura. Svanholm Begravelsesbyrå har åtte biler som hvert år passerer bomringen for til sammen 30.000–50.000 kroner. Han hevder at han tidligere har oppdaget en del feil med systemet, så derfor synes han det er viktig å følge med.

– Jeg ønsker i alle fall at teksten på faktura og Min side blir oppdatert til å bli korrekt. Det må settes opp en oversiktlig på faktura slik at jeg får kontrollert at dette stemmer, sier Lars Erik Svanholm.

Nå skal Svanholm begynne å regne på om han fortsatt skal forskuddsbetale og eventuelt hvor mye. Han stiller spørsmålstegn på hvorfor folk skal innbetale 7000 kroner i forskudd når det gis samme rabatt for 2000 kroner i forskuddsinnbetaling.

Renteinntektene vil da i så fall tilfelle bomveisselskapet i stedet for til kundene selv.

– Jeg er enig i at dette er noe uoversiktlig mht rabatter der det er flere prosjekter inn under samme avtale, er kommentaren fra styreleder Myraunet til Dine Penger..

Oversikten over rabattordningen kan du se her.

Meldte ikke i fra om eierskifte. Svanholm gikk også på en annen bompengesmell: Tidligere i år skrev Dine Penger en artikkel om at det ikke holder å fjerne AutoPASS–brikken når du selger bilen din. Du må også melde fra om eierskiftet til bompengeselskapet, for å unngå å få bomregningen til den nye eieren.

I etterkant av dette fikk vi mange henvendelser fra frustrerte lesere som hadde gått i denne fellen. Én av disse var Lars Erik Svanholm som er daglig leder i Svanholm Begravelsesbyrå på Moholt i Trondheim.

– Jeg solgte en bil i fjor hvor jeg fikk faktura på flere bompasseringer som den nye eieren hadde gjort, sier Svanholm til Dine Penger.

Han tok imidlertid dette på sin kappe, da det står i avtalevilkårene hva som kreves av bileier ved salg. Han betalte derfor regningen som den nye eieren egentlig skulle hatt.

Følg Dine Penger på Facebook

Publisert: