Et fint fjesløft
Peugeot RCZ befinner seg i en liten nisje, med få konkurrenter. Kanskje er den største trusselen å finne innad i familien?
RCZ er en modell som befinner seg i et helt eget rom i en helt annen etasje, trolig i et helt annet hus, enn resten av Peugeot-familien. Der ligger den og hører på musikk, mens resten av gjengen rydder, lager mat og legger unger.
For mens alle andre modeller i fabrikkens sortiment har noe praktisk og fornuftig over seg, så er RCZ en bil som spiller på utseende. Den har ikke en gang et siffer, et skikkelig utskudd denne RCZ.
Den er riktignok bygd på samme lest som 308, men stylingen og selve konseptet er flere bagett-lengder unna det rent praktiske.
RCZ kom på markedet i 2010, som et nisjeprodukt der få andre modeller befinner seg. Nærmeste konkurrent er Volkswagen Scirocco, og til en viss grad Audi TT. Mange mener for øvrig sistnevnte og RCZ er veldig like, men det er de ikke. Selve silhuetten er riktignok i samme landskap, men setter man de to ved siden av hverandre er det mye lettere å finne forskjeller enn likheter.
Vellykket frontløft
I år har RCZen fått en midtlivskrise-oppdatering, hvor særlig fronten har fått et vellykket løft. I utgangspunktet fulgte modellen designtrenden de nå har gått bort fra, med en av de styggeste og mest rotete frontene på markedet.
Siden den gang har de kommet med langt mer ryddige utseende biler som 508 og 208, og RCZ har heldigvis nå fått lov til å få en runde hos de samme kirurgene.
Mer bilstoff på E24 BIL
Forandringen er ikke så stor utover fronten, men det hever bilen betraktelig. Den har blitt langt mer elegant, uten det gapende ansiktet.
Teknisk sett er det ikke så store forandringene. Motoren i testbilen er 1,6 literen med 156 hestekrefter, altså den minste motoriseringen. Som passer veldig fint bilen. Akselerasjonen fra null til hundre er på åtte sekunder, noe som er helt greit. Men det som er mer enn greit er hvordan disse hestekreftene føles når man kjører bilen.
De er kvikke, og fullt mulig å utnytte helt ut i den virkelige verden. De er forvaltet gjennom en riktig god girkasse, noe som og er av nyere dato når det gjelder Peugeot, som er tettsteget og presis. Det som er mindre vellykket er en veldig lang kløtsjgang. Det er nesten så man slår kneet i rattet. Ideelt sett vil man ha en kort og kontant kløtsj i en sporty bil.
Fin lyd
Motordynamikken er og på parti med en sporty kjørestil. Fra rundt 4000 omdreininger våkner virkelig motoren til liv, og opp til maks effekt som ligger på 6000 er den veldig morsom. I dette området er og lyden skikkelig fin, god hjulpet av det som kalles «sound system», altså en lydforsterker. Selvsagt er det juks, men moro lell.
På svingete vei viser bilen seg fra en veldig fin side. Den er temmelig bredbeint, og det er lett å komme seg gjennom en sving med god hastighet, understyring er ikke noe problem og motoren er ikke sterkere enn at den og tåler at man utnytter de kreftene man har til rådighet. Den fremstår som veldig godt balansert. Det eneste som ikke er tilfredsstillende er en vag styrefølelse gjør at det er litt vanskelig å kjenne hvor man er i forhold til veigrepets grenser.
Bilen er ganske stramt satt opp, dette er fungerer veldig bra på morsomme turer, mens det er litt mindre ålreit i by. Der blir komforten så som så.
Flere biltester
RCZ er en ego-bil for folk som liker å bli lagt merke til. Å sette noen av et voksent format i baksetene vil raskt utvikle seg til en krangel, riktignok gir «bulkene» i taket noe plass til hoder, men god plass er det ikke.
Show-off
Samtidig er det en forholdsvis rimelig show-off bil, som i dette tilfellet har en adekvat motor. Å kalle den vakker er den feiltolkning av det ordet, men den har tilstedeværelse, og så vidt jeg kunne oppfatte reagerer folk der ute positivt på bilens ganske spesielle utseende.
For to mennesker er det en praktisk og sportslig bil. Da den kom var den merkets artigste bil, nå er ikke det lenger tilfellet. 208 GTI, som kom i sommer, har overtatt denne tronen. Nå er det en litt annen bil, en småbil med saftig motor, men praktisk sett er de ikke ulike. Og da fremstår 208 GTI som et fiksere valg.
Her har man den større versjonen av 1,6 literen, med 200 hestekrefter, til 40.000 kroner mindre. Skal man oppgradere RCZ til samme motor blir forskjellen over 120.000.
Det er et ganske enkelt regnestykke.
Les også: