Strømmetjenester har nesten «drept» piratmarkedet i Norge

En undersøkelse viser at strømmetjenestene på seks år har vunnet musikkmarkedet. Wimp sier at Norge ligger langt frem på grunn av tidlig tilgang og teknologitilgangen.

SOLGTE MEST: Når salget fra strømming, nedlastning og fysiske plater er lagt sammen er det Jason Derulo som solgte flest album i Norge i fjor.

Jamie Mccarthy
  • Sigrid Moe
Publisert:,

Strømming av musikk er i vinden. I forrige uke ble det kjent at hiphop-mogul og mangemilliardær Jay Z har lagt inn bud på Schibsteds del av Aspiro, og dermed Wimp og Tidal, og Apple ventes å ha en strømmeløsning klar nå i februar.

Og nå får Norge internasjonal oppmerksomhet for nordmenns musikkvaner.

Ulovlig nedlasting

En ny undersøkelse, gjennomført av foreningen for norske plateselskaper (IFPI) og GramArt, viser nemlig at svært få nå laster ned musikk ulovlig.

I 2009 ble det gjennomført en spørreundersøkelse, som viste at 70 prosent av befolkningen under 30 år, som hadde tilgang til internett, lastet ned musikk uten å betale for den.

Les også

Spotify på pengejakt

I desember 2014 gjennomførte de en ny undersøkelse, som viser at det nå kun er fire prosent av befolkningen under 30 år, som bruker ulovlige fildelingstjenester for å skaffe musikk. Det var kun under en prosent av befolkningen under 30 år som svarte at fildelingstjenestene var deres primære kilde til musikk.

Strømmer

Hele 80 prosent av samme gruppe svarte at de brukte strømmetjenester når de lyttet til musikk.

Andelen strømme-salg har totalt økt fra 65 prosent i 2013 til hele 74 prosent i 2014.

Tallene er så oppsiktsvekkende at undersøkelsen har blitt omtalt av både musikk og tek-magasiner globalt, blant annet Music Business Worldwide og Extreme Tech.

– Strømmetjenester har drept piratmarkeder i Norge, skriver sistnevnte.

Kristin Eldnes, kommunikasjonssjef i Aspiro, Wimp og Tidal, sier at Norge er i en spesiell posisjon i strømme-markedet.

– Norge ligger lenger fram i utviklingen når det gjelder streaming sammenlignet med de fleste andre land, blant annet fordi vi var tidlig ute, fordi vi har hatt flere sterke lokale aktører og fordi teknologiutviklingen ligger langt framme her med høy andel bredbånd og gode mobilnett, sier Eldnes til E24. Og legger til at de har derfor mye erfaring å ta med seg i deres globale lansering.

Wimp og Tidal

Under presentasjonen av resultatet for fjerde kvartal kom det frem at antall brukere hadde gått ned til 500.000 betalende kunder.

– Antall direktebrukere av Wimp og Tidal vokser. I tredje kvartalet har totalantallet betalende brukere gått litt ned på grunn av reduserte tilbud fra telekompartnere i Skandinavia, forklarer Eldnes.

Les også

Disse 20 oppstartsbedriftene bør du følge med på i 2015

Det var i høst Tidal ble lansert mot det britiske og amerikanske markedet, lydkvaliteten og artistenes inntjening fra tjenesten har blitt omtalt i både Forbes og Bloomberg.

For mens artister som Taylor Swift og Rihanna har droppet å ha alle eller et utvalg av sine låter på Spotify, er det ingen artister som har trukket seg fra Wimp eller Tidal.

Budet

Det er ikke ennå sikkert at Jay Z overtar Aspiro, og dermed Wimp og Tidal. Han har lagt inn et bud gjennom sitt selskap Project Black Panther, men budet har et vilkår om at kjøperen skal oppnå 90 prosent.

Schibsted, Platekompaniet og Verdane Capital, som representerer 75,9 prosent av aksjene har forhåndsakseptert budet. Et endelig svar vil imidlertid komme fra aksjeeierne mellom 19. februar og 11. mars.

Artikkelen fortsetter under grafikken.

Denne grafikken viser hvor stor prosent digitalomsetningen har vært av det totale musikkmarkedet i Norge de siste årene.

IFPI

Apple

Da det i fjor ble kjent at Apple kjøpte Beats Electronics, og fikk musikk-mogulen Jimmy Iovine og hiphop-legenden Dr. Dre med på kjøpet, var det mange som lurte på hva Apple ønsket med selskapet.

Les også

Snart kan millioner få Spotify-konkurrent rett på telefonen

Beats er mest kjent for sine hodetelefoner, som er elsket og brukt av flere kjendiser, men mange mener at det er strømmetjenesten til Beats som gjorde selskapet ekstra fristende for Apple.

Siden den tid har Apple bekreftet at de skal fornye strømmetjenesten. Anonyme kilder har fortalt Wall Street Journal at tjenesten vil bli en del av iTunes, og at den trolig skal lanseres i februar.

Beats hadde i mai i fjor 111.000 registrerte brukere, ifølge The Guardian.

Les også

- Alle med en hjerne visste det, men ikke noen hos Apple

Les også

Musikk-salget på iTunes faller

Les også

Jay-Z kjøper Wimp-eier

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Apple satser på å vinne markedet med lavest pris

  2. Slik er Jay Zs plan for å endevende musikkbransjen

  3. – Forbrukerne kan bli taperne

  4. Annonsørinnhold

  5. Tidal faller hardt på app-listen i USA

  6. Tidal får ny toppsjef - igjen