Ekstrem småbil

Med S1 byr Audi på en småbil ingen andre kan matche.

Publisert: Publisert:

Av og til kan det være lurt å ikke være så interessert i prislappen. Det kan være når kona kommer hjem med et par nye sko, eller når hun spør om prisen på flatskjermen som er større enn stueveggen. Det er òg grunn til å tro at det vil fremstå som ufikst å åpne samtalen i et Rolls Royce-showroom med å spørre om veiledende pris.

Skulle du falle helt for Audis siste tilskudd på A1-treet, S1, er det heller ikke en god inngang å starte med prisplakaten. Så den lar vi ligge.

I utgangspunktet er dette Audis minste bil. Et kjøretøy som slekter på Volkswagen Polo, men med et noe mer forseggjort design. Den har rullet rundt på veiene siden 2010. Nå har Audi bestemt seg for at den fortjener en skikkelig råtass-utgave.

Les også

Derfor er disse spesialmodellene så viktige

Når de bytter ut «A» med «S» innebærer det en solid teknisk oppgradering, hvor det sentrale er hestekrefter og kjøreegenskaper. At det er en «S» og ikke en «RS» betyr at det er vilt, men ikke spinnvilt.

Artig

S1 har en to liters motor som det er krystet 231 hestekrefter ut av, med et dreiemoment på 370 newtonmeter. Den har firehjulstrekk og en totalvekt på drøyt 1,3 tonn. Med andre ord friske saker, og i sin størrelse er den ganske alene om slike ytelser.

S FOR SPORT: En S-versjon betyr en Audi med mye motor.

På bakakselen er det en elektronisk differensial som skal sikre et optimalt veigrep. Opphenget bak er også nytt. Man kan velge mellom forskjellige modus gjennom en knapp på dashbordet. I tillegg leveres den med manuell girkasse.

Et bra rammeverk for en veldig artig kjøreopplevelse.

Og det er det.

Så mye muskler i en liten pakke blir gøy. Det er ikke mer krefter enn at den kan kjøres forsvarlig og likevel være artig. Samtidig skal man ha i mente at den gjør null til hundre på mindre enn seks sekunder. Fordelen med en bil av denne typen er at det blir lettkjørt, kompakt og ganske praktisk, med en kjøreopplevelse som gir grunn til å være raus med smilefjes-emoticons.

Girkassen er tett og veldig god, med firehjulstrekk blir problemet med momentstyring lite, og på svingete vei gjør bilens beskjedne omfang den til en lett håndterlig pakke. Litt understyring må man regne med, som i så å si alle Audi-modeller, men veigrepet er ekstremt godt og den har et oppsett som tåler slag fra underlaget uten å miste retningen. Til å ha så kort akselavstand er S1 svært stabil.

Tøff

Utseendemessig er den tøff, med endel detaljer som skiller den fra en vanlig A1. Som hekkspoileren, led-lamper og en skikkelig spoiler foran. Bak finner man og to doble eksosenderør, mens den langs sidene har bredere sideskjørt.

Audi-importøren i Norge valgte for øvrig å ta med nettopp S1 på E24s kåring av Årets feteste bil. Den nådde ikke helt opp, men kom foran flere biler som er langt dyrere og sterkere.

Mer bilstoff på E24 BIL

Det er mye moro i denne lille bilen. Men det føles som den kunne bydd på litt mer dunder og brak. Motorlyden er skarp og fin, men uten særlig personlighet. På mange måter gjelder det samme for kjøringen. Den er nesten litt for ordentlig til å være en så kraftig småbil. På den ene siden er det imponerende at Audi har klart å få den til å være så tilgivende og nøytral, på den annen side hadde det vært litt kult om den hadde en mer fjollete side.

Samtidig er dette en bil som stiller i en egen klasse. På den måten kan den egentlig gjøre som den vil, for det er rett og slett ingen andre biler i småbilsegmentet som kan by på den blandingen S1 har. Sånn sett slipper den også unna prissammenlikning, og det passer nok bilen godt.

Les også:

Publisert:

Her kan du lese mer om