«Mr. Bean» selger sin McLaren F1. Prislapp: 93 millioner kroner

Den britiske skuespilleren og komikeren Rowan Atkinson har krasjet to ganger med sin superbil. Nå er den til salgs.

HEFTIG PRIS: Slik så Rowan Atkinsons McLaren F1 ut etter at han krasjet i 1999. Siden har bilen fått et hardt møte med et tre, og forsikringspremien har vært på 60.000 pund årlig. Nå er den til salgs for 93 millioner kroner.

Kevin Holt / Daily Mail / SOLO Syndication / NTB Scanpix
  • Morten Abrahamsen
Publisert:

– Jeg kjøpte den på grunn av kvaliteten på tankene som lå bak bilens design, og nå har den blitt en så verdifull gjenstand at det er på tide at den gleder noen andre, sier komiker og skuespiller Rowan Atkinson om sin McLaren F1 til Daily Telegraph.

McLaren F1 er en av bilverdenens mest sagnomsuste bilmodeller.

Den ble produsert mellom 1992 og 1998. Den ble kun laget i 106 eksemplarer, hvorav 64 var gatebiler, og det var den gang den aller dyreste bilen man kunne kjøpe. Den kostet over en halv million pund.

Les også

Slik ser fremtidens førerløse biler ut, ifølge Mercedes

Det var også den raskeste bilen på markedet, med en toppfart på 372 kilometer i timen, som kunne økes til 391 uten turtallssperre.

Bilen var motorisert av en V12, uten turbo, på 6,1 liter laget av BMW med 636 hesterkfter.

Og nå vil altså «Mr. Bean» kvitte seg med vidunderet.

Eid siden 1997

I 1997 kjøpte Atkinson en ny McLaren F1. Bilen har blitt brukt jevnlig, og til tider har tydeligvis den vært i overkant heftig.

(Saken fortsetter under bildet)

SAMLING: Ved 20-års jubileet til McLaren F1 ble en rekke av de totalt drøyt hundre som ble laget samlet ved fabrikken. Bilen til høyre er lik Rowan Atkinson sin.

McLaren

To ganger har han krasjet den, sist i 2011 da han plantet den i et tre. Det skal ha medført den høyeste skadeerstatningen for en bil i Storbritannia.

900.000 pund kostet det å få McLaren til å bygge opp bilen igjen, ifølge Daily Mail. Det skal også ha medført at Atkinsons årlige forsikringspremie steg til 60.000 pund for bilen.

Les også

Ultra-luksus setter salgsrekorder

Mer verdifull

Nå melder samme avis at bilen er til salgs. I årene han har eid den skal den ha gått 41.000 miles, tilsvarende 65.000 kilometer.

Bilen er nå til salgs hos bilforretningen Taylor & Crawley i London, drevet av David Clark, som tidligere jobber hos McLaren. Og det kan se ut som om de mange reparasjonene faktisk har gjort bilen mer verdifull.

(Saken fortsetter under bildet)

BILENTUSIAST: Rowan Atkinson har en rekke biler. Blant annet en Rolls-Royce Phantom Coupé. Her er han på Rolls-Royce standen under bilutstillingen i Frankfurt i 2011.

Alex Domanski

– Hvis jeg hadde valget mellom å kjøpe en McLaren F1 som har gått 1000 miles, som hadde vært lagret, eller Rowans som har gått 41.000 miles, hadde jeg tatt Rowans. Den har en interessant historie, og det er det folk ser etter, sier Clark til Daily Mail.

McLaren F1 er et samlerobjekt og bilentusiasten Jay Leno skal ha ett eksemplar, mens Ralph Lauren skal ha flere.

Ekstremt avansert

93 MILLIONER: Det er prislappen på superbilen som Rowan Atkinson, også kjent som Mr. Bean, nå vil selge.

Joel Ryan

Konstruksjonen var ekstremt avansert, det var den første bilen som hadde et chassis i karbonforsterketplast, ellers var det utstrakt bruk av aluminium og magnesium. Vekten er på cirka 1,1 tonn.

Også innvendig er den unik, den har tre seter hvor sjåførens er i midten. Sittestillingen kan ikke justeres, men pedaler, ratt og setet ble skreddersydd til hver enkelt kunde. Det skal ha tatt tre og en halv måned å bygge en enkelt bil.

Mer bilstoff på E24 BIL

Som ny

– Dette er mer eller mindre som en ny bil etter alt arbeidet som er gjort av McLaren.

Atskinson selv sier til Daily Telegraph at han ikke kjøpte den med tanke på at den skulle bli mer verdt i fremtiden.

Prislappen er på åtte millioner pund, tilsvarende 93 millioner kroner.

Om salget skal ha noe med at Atkinson i fjor skilte seg fra sin kone gjennom 23 år, sier ikke sakene noe om.

Ifølge Daily Mail skal ha være god for mer enn 700 millioner kroner, og han kommer heller ikke til å måtte gå til jobben. Han skal ha en samling av biler som inkluderer en Honda NSX, en Jaguar MK7, en Aston Martin DB2, en Ford Falcon, en 1939 BMW 328 og en Rolls-Royce Phantom Coupé.

Les også

McLaren-leketøy forde ekstremt rike

Les også

Tidenes bilauksjonsarrangement

Les også

Fryktelig dyr og helt utsolgt

Publisert:

Flere artikler

  1. Denne knuser alle «Årets feteste bil»-kandidater i pris

  2. Dette ble verdens mest verdifulle bilsamling

  3. Unik og ekstremt verdifull bilsamling selges

  4. Annonsørinnhold

  5. 40 år med kunstbiler fra BMW

  6. Høyre vil ha egen «SUV-avgift» i Oslo