Markedet jubler over den nye «Folke-Teslaen»

Lanseringen av Teslas nye bil har fått aksjen til å stige kraftig.

NYESTE MEDLEM I TESLA-FAMILIEN: Den nye Teslaen vil først være klar for levering i slutten av 2017. Alle bilene er blant annet utstyrt med autopilot og supercharger-muligheter.
Publisert:

Lanseringen av den nyeste Teslaen torsdag morgen norsk tid har fått enorm oppmerksomhet over hele verden.

Den nye Model 3 vil ikke være klar for levering før i slutten av neste år, men hverken aksjemarkedet eller bilkjøperne lar vente på seg.

Ifølge Tesla selv har over 115.000 biler allerede blitt forhåndsbestilt, uten å ha sett bilder av bilen, fortalte Tesla-sjef Elon Musk under en pressekonferanse i California natt til fredag.

Det har på forhånd vært stor interesse knyttet til den nye modellen, som er ventet å løfte elbilprodusenten fra nisjeprodusent til en stor aktør. Den skal nemlig være et rimeligere alternativ til Teslas sportsbiler.

Opp syv prosent

Også aksjemarkedet jubler over lanseringen.

Like etter åpning av Wall Street fredag var Tesla-aksjen, noters på Nasdaq, opp syv prosent. Klokken 16.30 norsk tid har kursen gått noe tilbake, og ligger på 239, opp 4,14 prosent for dagen. Tesla har en børsverdi på over 30 milliarder dollar.

Analytiker Andrea James ved Dougherty & Co beskriver gårsdagens lansering som historisk og høyner målkursen til 500 dollar, sammenlignet med gårsdagens stengekurs på 230 dollar, skriver svenske Dagens Industri.

Ifølge Reuters sier analytiker George Galliers ved Everycore ISI i et kundenotat at «lanseringen overgår alle forventninger».

– For oss er bilen en «game changer», og vil sannsynligvis spille en kritisk rolle i Elon Musks ønske om å ekspedere bilindustriens overgang fra forbrenningsmotorer til elektriske motorer, sier Galliers.

Et hopp i aksjekursen fredag kan slette tapene som er gjort hittil i år. Selskapets aksjer har vært under hardt press fra lave olje- og gasspriser, som har økt bekymringene om fremtidig etterspørsel for en elektrisk bil for folk flest, skriver CNN Money.

KRAFTIG HOPP: Tesla-aksjen fikk seg et kraftg oppsving da børsen åpnet etter lanseringen av den nye Teslaen ble gjort natt til fredag norsk tid.

290.000 norske kroner

Under pressekonferansen uttalte Musk at bilen skal være sikker, romslig og rimelig.

Han kunne også avsløre at prislappen på den nye modellen er satt til 35.000 dollar, tilsvarende 290.000 norske kroner med dagens dollarkurs.

– Tesla lager raske biler, og Model 3 er intet unntak, sa Musk i forbindelse med avdukingen av ferskeste bil i Tesla-stallen.

Bilen skal gå fra 0 til 96 kilometer i timen i løpet av bare seks sekunder.

Minimum rekkevidde blir på om lag 250 miles, tilsvarende over 400 kilometer. Til sammenligning har dagens Model S en rekkevidde på 240 til 270 miles, tilsvarende 386 til 435 kilometer, etter amerikansk målemetode.

Saken fortsetter under bildet

HOLDT PRESSEKONFERANSE: Elon Musk presenterer den nye Teslaen i California. Blant annet skal alle bilene ha supercharger-muligheter.

Her i Norge har bilforhandlere allerede torsdag denne uken åpnet for å ta imot forhåndsbestillinger av bilen. Og mange har benyttet seg av tilbudet.

Dagens Næringsliv skrev torsdag at det var lang kø utenfor Tesla-butikken i Oslo, der det var åpent for bestillinger før detaljer rundt bilens egenskaper og utseende var kjent.

Fra før av har Tesla Model X og model S på markedet. Teslas Model S P85D ble kåret til årets feteste bil i 2015 av E24s lesere.

Les også

Dette er den nye «Folke-Teslaen»

Les også

Snart får de første elbilene EK-skilter

Les også

Elon Musks Hyperloop kan bli bygd i Slovakia

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om