VERST I NORDEN: Norske medier hardest rammet i Norden

Det norske reklamemarkedet fikk den største knekken under finanskrisen.

NEDTUR: 2009 ble et tøft år for annonseselgerne i Norge.
Publisert:

Norske mediers salg av reklame og annonser falt med 15 prosent i 2009. Det er det største fallet i Norden, viser en ny oversikt fra det svenske instituttet for reklame- og mediestatistikk (IRM).

Statistikken viser at det var de svenske mediene som sto best i mot nedturen. Svenske medier fikk en salgssvikt på 12,5 prosent i annonsebudsjettet sammenlignet med 2008.

I Danmark falt omsetningen med 13,4 prosent. Og i Finland falt omsetningen med 14,3 prosent. Island er ikke med i statistikken.

Stor fallhøyde

Daglig leder Magnus Anshelm i IRM forklarer den bratte nedturen i Norge med at fallhøyden var stor.

- Markedet i Norge gikk kraftig opp i 2007 og 2008. Det norske markedet falt derfor fra et mye høyere nivå enn de andre landene, sier Anshelm til E24.

Ifølge IRM-sjefen finnes det også en strukturell forklaring på forskjellene.

- Dagspressen har en mye større markedsandel i Norge, og fallet til dagspressen rammer dermed totalmarkedet langt kraftige enn i de andre landene.

Til tross for nedturen i det norske markedet er reklameomsetningen i Norge per innbygger fortsatt den høyeste i Norden.

Norsk økonomi sterkest

IRM-sjefen tror fallet i Norge i utgangspunktet burde vært lavere enn i resten av Norden.

- Når man ser på utviklingen i BNP, så har det jo gått mye bedre i Norge enn i de andre landene. Derfor var det nok det høye nivået man lå på før krisen som sørget for fallet, sier Anshelm.

At det norske markedet ble hardest rammet kan fremstå noe overraskende når man ser på den økonomiske utviklingen i de fire landene. Samtlige land opplevde en resesjon i 2009, det vil si at økonomien krympet.

I Norge sank brutto nasjonalprodukt (fastlands) med 1,5 prosent i 2009. Men i Sverige og Danmark var situasjonen langt verre, der sank BNP med 4,9 prosent i begge landene. I Finland var det enda verre, med et fall i BNP på 7,8 prosent.

Ser man på en annen makrostørrelse, nemlig konsumet i husholdninger, er også tallene noe overraskende. I Norge hold konsumet seg uendret fra 2008 til 2009, men i Danmark falt konsumet med 4,6 prosent. I Sverige falt konsumet med 0,8 prosent.

Les også

Ketchupeffekt i reklamemarkedet

Publisert: