Medietopper på tur var USA-sponset

Flere norske medietopper har deltatt på sponsede informasjonsturer til USA. Turene har en verdi på mer enn 50 000 kroner.

UT PÅ TUR: Sjefredaktør Kaia Storvik i Dagsavisen og leder for samfunnsavdelingen i Dagbladet, Martine Aurdal, har begge latt seg sponse av amerikanske myndigheter.

  • Hans Henrik Torgersen
  • Lars M. Glomnes
Publisert: Publisert:

I går skrev VG at en rekke stortingspolitikere har deltatt på gratisturer til USA i regi av det amerikanske utenriksdepartementet. Også norske redaktører og journalister har benyttet seg av dette tilbudet. En av dem er Dagsavisens sjefredaktør Kaia Storvik.

Les på VG Nett: Fikk gratis USA-tur av amerikanske myndigheter

- Jeg deltok på en slik tur høsten 2010. De turene er fullt dekket. Jeg vil understreke at det er veldig viktig å være bevisst når man drar på en tur i en sånn setting. Derfor hadde vi også en kritisk diskusjon før jeg dro, sier Storvik til VG.

Hun poengterer at hun reiste i sin egen ferie, siden det ikke er vanlig at Dagsavisen gir sine ansatte fri for å delta på kurs av denne typen, og at hun hele tiden har vært åpen om hvem som betalte.

- Unikt faglig innhold

Leder av samfunnsavdelingen i Dagbladet, Martine Aurdal, har også deltatt på et lignende opplegg. Hennes turselskap besto utelukkende av journalister.

- Generelt mener jeg man skal være kritisk til, og som hovedregel ikke motta betalte turer fra noen, når du er journalist. Grunnen til at jeg ville gjøre dette var et unikt faglig innhold og muligheten til å møte kolleger fra hele verden, sier Aurdal.

Hun klarerte turen med nyhetsledelsen i Dagbladet før hun dro.

Takket nei

Andre nyhetsaktører har også fått tilbud om delta på programmet, men har valgt å takke nei. En av dem er TV 2 og deres journalist Kadafi Zaman.

Kadafi Zaman

- Vi tar ikke mot sponsede turer, hverken fra ambassader eller andre. Vurderingen er at hvis TV 2 reiser, så betaler vi flybillett og opphold selv. Det er en klar policy hos oss, sier Zaman til VG.

Generalsekretær i Presseforbundet, Per Edgar Kokkvold, sier til VG at han mener mediene må være svært varsomme med å delta på sponsede turer av denne typen.

- Poenget er likevel at det ikke må få lov til å feste seg et inntrykk av at mediene er mer lemfeldige med seg selv, enn de er med andre samfunnsaktører som man vil kritisere, sier Kokkvold.

VG betalte selv

VG-journalist Marius Tetlie var på samme type tur i 2006, men VG dekket den gang både reisen og opphold.

- I VG har vi et fast prinsipp på at vi alltid betaler selv, uavhengig av hvem som arrangerer. Dette fremgår av VGs etiske retningslinjer, sier politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit.

Publisert:

Flere artikler

  1. Slutter som redaktør i Dagsavisen

  2. Kaia Storvik slutter som sjefredaktør i Dagsavisen

  3. Duften av Elle

  4. - Sjefredaktøren betalte kredittkortkilde kontant

  5. Føler seg uønsket avledelsen i Aftenposten