E24 tester Bentley Continental GT V8: Vulgær eller vidunderlig

Ny motor i Bentleys minste modell kutter prisen med en million. E24 har testet luksusbilen med over 500 hestekrefter. Se video nederst i saken.

Publisert: Publisert:

Når Bentley nå kommer med en ny versjon av sin Continental-modell er det ingen visuell revolusjon. For menigmann må den fremstå som dønn lik bilen den erstatter. Kanskje ikke så overraskende, det er grunn til å tro at en Bentley-kjøper er av den mer konservative arten. Hvor stor forandring ikke nødvendigvis fryder.

I det ytre er det egentlig bare en liten justering av frontlyktene som viser at dette er en helt ny Continental.

Forrige utgave ble lansert i 2003, og var det første synlige resultatet på at Volkswagen hadde kjøpt Bentley mot slutten av forrige årtusen. Bilen delte plattform og mye teknikk med Volkswagen Phaeton. Under panseret var det en ubeskjeden seksliters W12 (det er to V6-motorer som er satt sammen) på 560 hestekrefter.

Ingen sparemotor

Underveis ble det lansert stadig friskere versjoner av motoren, hvor senit ble nådd med utgaven Supersports, som bød på 630 hestekrefter.

Nå, i den nye versjonen, er fortsatt den røslige W12 motoren med, men den har et litt problematisk forhold til bensinforbruk og CO2-utslipp og slikt. Så denne gangen finnes det et alternativ. En mindre motor.

Det er selvsagt ikke snakk om en liten sparemotor, det er en V8 som er utviklet i samarbeid med Audi. Den har et volum på fire liter og yter 507 hestekrefter. Den gir et, etter forholdene, svært barbert forbruk, den ligger på en liter mindre på mila i by.

Hvassere

Forbruk er neppe det en Bentley-kjøper setter først på prioriteringslisten, men det har en åpenbar fordel, rekkevidden er betydelig større, noe som i seg selv gir bedre komfort. V8-versjonen er og lettere, ikke så veldig mye, 25 kilo, men disse sitter foran og hjelper den minste Continentalen til å ha hakket hvassere kjøreegenskaper.

Se video nederst i saken

For dette er en «innstegsmodell» som det virkelig buldrer av. Null til hundre tar 4,8 sekunder, noe som er radig for en så stor og tung bil, og bare to tideler bak W12 modellen. Den har og en ny ZF-automatgirkasse med åtte trinn, mot W12ens seks trinn.

Mer bilstoff på E24 BIL

Det, kombinert med et dreiemoment på 660 newtonmeter som er tilgjengelig fra 1700 omdreininger, gjør Continental V8 til en maskin av det mer formidable slaget. Den levner aldri noen tvil om dette virkelige er en grandios bil. Det ytre er prangende uten de helt store kosmetiske triksene. Den ser enkelt og greit fryktelig dyr ut, noe den også er.

Storbruksfordeler

Innvendig er det solid luksus, med materialer i høy klasse, men med noen litt artige storbruksfordeler. Knottene, og til en viss grad skjermen til multimedia opplegget, er identisk med det du finner i en Volkswagen Golf. Muligens ikke det en eier av en luksuscruiser til noen millioner ønsker å bli påminnet om.

(saken fortsetter under bildet)

HURTIGLUKSUS : Over 500 hestekrefter og 660 newtonmeter i dreiemoment gjør at Continental GT V8 er voldsomt sterk.

På veien er det dog ikke mye Golf. V8eren er seriøst sterk. Bilen har permanent firehjulstrekk, så du kan måke i gang så røkelaksen prøver å returnere hos eventuelle passasjerer. Veigrepet er voldsomt, og til tross for en diger motor foran er det ikke noe understyring å snakke om.

Flere biltester

Firehjulstrekket er bakhjulsbasert og det er fascinerende å kjenne hvor tungt man kan trykke på ut av en sving. Motoren har en brutal, men veldig kultivert kraftlevering. Girkassen er kvikk og med flere gir er det og lettere å finne den perfekte utvekslingen i forhold til kjørestil.

BESTE ALTERNATIV: V8 motoren bruker fortsatt mye drivstoff, men ikke i nærheten av hva den noe sterkere W12-motoren gjrø.

Setter man den i sportmodus klarer den og å maskere sin betydelige vekt på imponerende vis. Det er ikke noe problem å få seg en sportsbiltur i en Continental V8. Styringen er ikke veldig direkte, uten at det er noe problem. Den store bilen føles overraskende kvikk i steget og tar man den ut på langtur på motorvei er neppe mange steder det er bedre å være.

Kjører man de to Continental-modellene gjennom det norske avgiftssystemet vil det skille en million kroner når skiltene er montert. En V8 ender på cirka 2,5 millioner kroner, og det blir helt umulig å finne noen som helst grunn til å vurdere W12. Skulle anta at kunder av en slik bil heller ikke er så overvettes glade i å gi staten mer avgiftskroner enn strengt tatt nødvendig.

Paris Hilton

Bentley har til nå ikke hatt noen offisiell importør til Norge, det har den fortsatt ikke, men Autostrada Sport som har bilen her, har begynt å selge merket i samarbeid med den Svenske importøren Autoropa. Thomas Kleven hos Autostrada sier dette er den første Continental GT V8 i Norge og at de så langt har en en ordre på fem biler. Neste år regner de med å selge ti stykker.

SAMARBEID : Dobbelturbo V8eren er utviklet i samarbeid med Audi. Varianter av samme motor blir å finne i blant annet den kommende Audi S8.

Image er en Bentley Continentals fordel og ulempe. På den ene siden er det en helt spesiell følelse å ratte en så stor og gjennomført luksuriøs farkost med slike fartsresurser. Utvendig og innvendig levner bilen aldri noen tvil om at dette er en kjøretøy som befinner seg i et sjikt for de få, det er bare det at de få i høy grad består av fotballfruer og soul-stjerner som synger om at det kjipt av dama å stikke bare fordi de har hugd litt i allmenningen.

For det er ikke til å komme i fra at bilen har et image som er knyttet til de rike og berømte. Dette er og for seg ikke noe problem når vi snakker om en bil som gjør at du nettopp må være rik for eie, men når Paris Hilton har en i rosa, så gjør det noe med signalene som fanges opp rundt en Continental.

Les også

Følg E24s biljournalist på Twitter: @mortab

Publisert:

Her kan du lese mer om