Tesla Roadster S: Verdens morsomste elbil

Tesla Roadster Sport flytter forståelsen for hva en elbil er, raskere enn noen annen strømdrevet bil.

FORMIDABLE YTELSER: Krefter tilsvarende 288 hestekrefter høres kanskje ikke å drøyt ut, men det er nesten ingen biler som akselererer fortere.
Publisert: Publisert:
GREP: Veigrepet er også av det formidable slaget. Ikke så dumt å være basert på en Lotus Elise.
SPARTANSK: Interiøret har en bra kvalitetsfølelse, men det er trangt og og enkelt.
TOPPLØS: Taket kan tas av, noe som ikke var spesielt aktuelt under testturens føreforhold.
DET LILLE EKSTRA: Sport betyr at den har noe mer dreiemoment enn standarutgaven. Dermed blir den to tideler raskere til hundre.
LITEN: En Tesla Roadster er ikke store bilen. 394 centimeter lang, 185 bred og 112 høy.
ET PLUSS: En detalj som gjør bilen mer brukervennlig for større folk, er mangelen på kløtsjpedal. Hjulbuen går så langt inn i forbrønnen at venstrefoten ville slitt ellers, som den gjør i en Lotus Elise.
EN ELEKTRISK FREMTID: Det er ikke bare biler som har en strømfylt fremtid. Tohjulingene kommer de og.

- Swooooosj.

Selv om jeg har kjørt Tesla Roadster tidligere, er det ingen ting som kan forberede en på hvor absurd det føles når man setter pedalen i gulvet.

Akselerasjonen er uvirkelig. En bil med krefter av denne art, som gjør at du kjenner det i mellomgulvet, gir automatisk forventninger om et utbrudd fra motorrommet i form av et brøl.

Det er det naturligvis ingen ting av her. Dette er en helelktrisk bil. Kun hjul- og vindstøy, pluss en liten summing.

Plug-and-play

Man skulle kanskje tro at mangelen på normalt bråk tar bort noe av opplevelsen, men på et merkelig vis forsterkes følelsen av ekstreme krefter.

En elmotor har maks effekt tilgjengelig umiddelbart og kreftene overfører via en trinnløs girkasse. Dermed er en Tesla hundre prosent plug-and-play. Det er bare å smokke inn gassen og holde på rattet.

Fler biltester

Tesla Roadster ble lansert i 2008. Den er basert på en Lotus Elise og er en vaskeekte toseter, som det er litt vrient å stige inn i og fullstendig umulig å komme ut av med verdigheten i behold.

Vekten er betydelig høyere enn bilen den er basert på. En Tesla Roadster veier drøyt 1,2 tonn, en Elise under 800 kilo. Kjøregenskapene blir forskjellige, men all vekt i disse bilene ligger lavt og riktig fordelt så en Tesla har et formidabelt veigrep.

Veigrep

Da jeg var ute med denne bilen var det litt fuktig og den hadde såkalte «gate-slicks», dekk med mønster for tørre og varme dager. Det virket i utgangspunktet ikke så veldig lurt, men det skulle vise seg å være grunnløse bekymringer. Selv med antispinnsystemet av, klarte jeg ikke få hekken til å løsne.

BRA SALG: I løpet av årets fem første måneder ble det solgt 14 Tesla Roadster, mot tre på samme tid i fjor.

Vi snakker monumentalt veigrep. Dette følges opp av en styringsenhet som er skarp. Den er i nærheten av Lotus Elise sin, men den betydelig høyere vekten merkes, uten at det tar bort noe kjørefølelse. I en Tesla Roadster føler man og at man sitter med bilen i henda. Ekstremt eksakt og direkte.

Komfort er ikke noe man bør legge alt for mye vekt på i en Tesla. Den er supertung på rattet og er man to, brytes intimsonen ganske kraftig. Det er bra det ikke er gir, da ville det forekommet ufrivillig tafsing.

Kiropraktor

Oppsettet er stramt og temmelig hardt. Samtidig er det ikke ubehagelig og selve kjøreopplevelsen er så toksinerende at man for glemmer utenomsportslige saker. Dog er ikke nødvendigvis dette en bil som er et genialt sted å være i time etter time.

FORHANDLER: Tesla har ingen offisiell forhandler i Norge, ennå. Denne er importert av Ferdinand motor i Bergen.

Nå er heldigvis ikke det noe problem. Man går tom for strøm lenge før man trenger kiropraktor.

Mer bilstoff på E24BIL

I spesifikasjonene står det at bilen har en rekkevidde på imponerende 340 kilometer. Dette er ikke helt i tråd med virkeligheten. Da må man i hvert fall kjøre svært forsiktig. Noe en Tesla Roadster overhodet ikke innbyr til. Veldig mye av poenget med denne bilen er dens utrolige ytelser. Og bruker man dem, er ikke rekkevidden i nærheten av det oppgitte.

Tesla har foreløpig ingen offisiell import til Norge, men Ferdinand motor i Bergen har siden de første bilene trillet ut fra fabrikken solgt Tesla til nordmenn. Et poeng å merke seg er at bilene de henter inn er med europeiske spesifikasjoner.

UTSTYR: Bilen er spartansk, men samtidig greit utstyrt. Den kan, som her, oppgraderes med karbondetaljer og infortainment-system.

Som en Porsche Turbo

Bilen her er en Tesla Roadster Sport, som er litt friskere enn standardutgaven, med noe mer dreiemoment.

Det har skavet av to tideler på null til hundre tiden, som nå er 3,7 sekunder.

Nemlig, 3,7 sekunder. Det er fantastisk kjapt. Det samme som en en Porsche Turbo med 500 hestekrefter og firehjulstrekk.

Hva er vitsen?

Men hva er vitsen? Er det vel noen som tenker. En Tesla Roadster er en bil til nærmere en million kroner, som knapt har komfort eller bagasjeplass og med begrenset rekkevidde.

TEMPO: Kun supersportsbiler kan hamle opp med en Tesla Roadster.

Svaret er det samme som for alle andre små sportsbiler: Fordi det er gøy.

Dessuten gjør Tesla noe ingen andre biler har klart. Den viser at helelektriske kjøretøy har et potensial som for kort tid siden var uvirkelig.

Tesla Roadster er bjellesauen, som svooosjer av gårde i front i en uunngåelig bølge av biler som viser at alternative drivstoffkilder har kommet for å bli, på lik linje med epost og reality-kjendiser.

Les også

Følg E24s biljournalist på Twitter: @mortab

Publisert:

Her kan du lese mer om