De rødgrønne foreslår medieforlik mot avisdød

På initiativ fra SV har de tidligere rødgrønne regjeringspartnerne samlet seg om en invitasjon om et medieforlik til alle partiene på Stortinget, to dager før statsbudsjettet legges fram.

VIL REDDE: SV har lenge ønsket en redningspakke for norske medier. Nå får de hjelp av Ap og Sp.
Publisert: Publisert:

Et flertall på Stortinget vil ha nullmoms både på papir og på digitale medier. Både Ap, SV, Sp, KrF og Frp vil ha felles nullmoms. Venstre er åpen for å vurdere det.

I regjeringserklæringen er imidlertid Frp enig med Høyre om det skal innføres en felles lavmoms, og kulturministeren har bebudet et lavmomsforslag i statsbudsjettet som legges fram 8. oktober.

Les også

SV går inn for redningspakke for mediene

– Mange aviser lever på kanten av stupet, bokstavelig talt. Norge har en tradisjon for brede forlik når noe er særlig viktig. Nå er vi der, sier SV-nestleder Bård Vegar Solhjell til Aftenposten.

I sin politiske plattform har Solberg-regjeringen lovet å «likestille papiraviser og e-aviser» og etablere en felles lavmoms. I dag er det momsfritak på papir, mens nettaviser har 25 prosent.

– Regjeringens bebudede fellesmoms på 8 prosent kan ta livet av flere aviser, spesielt lokalavisene som har 90 prosent av sine inntekter fra papir. Det er ingen grunn til å innføre skatt på det skrevne ord i 2014, sier Solhjell.

De tre partiene inviterer til forhandlinger der utgangspunktet er nullmoms, også digitalt. Pressestøtten opprettholdes minst på dagens nivå og de minste avisene skal få midlertidig omstillingsstøtte.

– Mediene står i sin verste krise noensinne og må få forutsigbarhet. Et forlik må derfor minst vare perioden ut, helst lenger, sier Solhjell.

Les også:

Se og Hør har mistet 120.000 lesere på ett årDanmarks Radio sparker over 100 ansatteAmedia legger ned trykkeri – 77 mister jobbenRapport: – Dårlig økonomi i norsk filmbransjeSV går inn for redningspakke for mediene

Publisert:

Her kan du lese mer om