Telenor selger seg ut av VimpelCom

Telenor vil helt ut av det russiske mobilselskapet VimpelCom og planlegger nå salg av sin eierandel på 33 prosent.

UTFORDRENDE: Telenor, som ikke har vært majoritetseier i VimpelCom, vil nå selge seg ut av selskapet og satse på egne kjerneområder. Avbildet er konsernsjef i Telenor, Sigve Brekke.

Helge Mikalsen
  • NTB
  • Sara Svanemyr
  • Johan Nordstrøm
Publisert:

Delvis statseide Telenor kjøpte eierandeler i Vimpelcom i Russland i 1998 for å engasjere seg i tidligere sovjetrepublikker. Nå planlegger de å selge sine aksjer i selskapet, melder Telenor i en børsmelding.

– Telenor-konsernet vil fremover ha fullt fokus på å skape verdier innenfor sin egen kjernevirksomhet, sier konsernets styreleder Svein Aaser.

- Utfordrende

Telenor skriver mandag morgen at selskapets posisjon som deleier i Vimpelcom, uten muligheter for full kontroll, har vært utfordrende.
– Basert på en strategisk gjennomgang fra styret og daglig leder, har Telenor-konsernet besluttet å selge sine aksjer i VimpelCom. Salget av våre aksjer er i beste interesse for våre aksjonærer, og i samsvar med Telenors langsiktige fokus, sier Svein Aaser, styreleder i Telenor-styret i pressemeldingen.

Skriver ned 7,5 milliarder

Ifølge Telenor har VimpelCom etter hvert bidratt mindre til verdiskapningen i Telenor-konsernet, mens Telenors egen kjernevirksomhet skal ha økt raskt. I dag utgjør VimpelCom rundt åtte prosent av Telenors markedsverdi.

Telenor har investert 15 milliarder kroner i det russiske mobilselskapet.

Det er blitt tatt ut 20 millarder i utbytte.

Dagens markedsverdi er 20 millarder kroner, men hvor aksjene i VimpelCom vil bli solgt for er ikke avklart ennå.

Som en konsekvens av salget vil Telenor foreta en nedskrivning av selskapet på 7,5 milliarder kroner i tredje kvartal.

E24 gjorde i fjor en gjennomgang av årsregnskapene, og den viste at investeringen ikke har vært så veldig lønnsom, som ledelsen skulle ha det til.

Les også

Dette vil den nye Telenorsjefen satse på: – Det kan være vi må gjøre oppkjøp

Vil videreutvikle databruk

Kommunikasjonssjef i Telenor-konsernet, Glenn Mandelid, peker på at styret i Telenor ba konsernsjefen om å gjøre en strategisk vurdering av eierposten i VimpelCom.

– Basert på den vurderingen valgte Telenor å benytte sine ressurser på våre kjerneområder, der vi ser at vi har hatt en god utvikling i Asia og Europa, sier Mandelid til E24.

Han understreker at Telenor vil fokusere på lønnsom videreutvikling av den store veksten i databruk innenfor selskapets kjernevirksomhet.

– Styret og konsernsjefen er blitt enige om at det var riktig å selge eierposten i VimpelCom, sier Mandelid.

Han viser til at selskapet nå vil starte en prosess, og at det vil ta noe tid å selge hele eierposten i VimpelCom.

– Dette for å sikre verdiene til Telenor og våre aksjonærer på en best mulig måte, sier Mandelid.

Knyttet til korrupsjon

Vimpelcom har vært knyttet til mistanker om korrupsjon og etterforskes for dette i Russland. Tidligere i år måtte Telenor-toppene møte til åpent høringsmøte for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, for å svare på spørsmål om saken.

Vimpelcom var beskyldt for å ha betalt Talikant, et postkasseselskap med tilknytning til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova, for å lande avtaler i den tidligere Sovjet-republikken.

Under høringsmøtet avfeide Telenor alle beskyldninger om kjennskap til korrupsjon.
Telenor-toppene la i høringen stor vekt på at Telenor ikke er majoritetseier i Vimpelcom, og samme dag ble aksjeposten i Vimpelcom definert som en finansiell plassering som vil bli solgt når det var opportunt.

Styreleder Svein Aaser ytret også under høringsmøtet at de var bekymret for selskapet, etter å ha mottatt informasjonen om korrupsjonsmistankene.

Les også

Innrømmer at korrupsjonsmistanken har gitt selskapet en ripe i lakken

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Telenor

Flere artikler

  1. Bloomberg: Takilant felt for korrupsjon

  2. Analytikere: Aksjemarkedet frykter økonomisk smell for Telenor

  3. Dette er Vimpelcom-skandalen

  4. Annonsørinnhold

  5. Kilder til VG: Telenor-ansatte skal ha varslet om mistenkelige Vimpelcom-regninger

  6. Vimpelcom-ansatt varslet om mulig korrupsjon