Streikesmell for NRK

Med en markedsandel på 39 prosent var TV 2-sjef Kåre Valebrokk leder av landets største tv-kanal i forrige uke.

Publisert: Publisert:

Men det måtte et streikesvekket NRK til før han kunne stjele tittelen fra kringkastingssjef John G. Bernander.

Med streik i NRK i fem av ukens syv dager i forrige uke, måtte kringkastingssjef John G. Bernander konstatere at flaggskipkanalen NRK1 ikke lenger var landet største tv-kanal.

Bra helgetall tross streik

Fallet i markedsandeler for uke 22 sammenlignet med uke 21 endte på nesten ti prosent. Torsdag i forrige uke hadde NRK1 en markedsandel på fattige 14 prosent, viser tall fra TNS Gallups tv-meter.

NRK har gitt seerne et redusert tv-tilbudet innen nyheter og aktualitet i de dagene streiken har pågått, men NRK1 har likevel holdt markedsandelen godt over 20 prosent gjennom helgen.

Det klarer altså kringkastingssjef John G. Bernander til tross for at 1500 journalister og snaue 1000 KL-medlemmer er ute i streik.

Til Kampanje i går kunne kringkastingssjefen fortelle at det forsatt jobber folk med å optimalisere sendeskjemaene, og at det er ferskvare igjen på film og serier.

Savner nyheter

- Vi holder et sendeskjema, men det er helt åpenbart at mange savner den gode nyhetsdekningen. Vi savner våre 1500 journalistene og teknikere som bidrar til en god kvalitet på sendingene våre, sa Bernander.

Bernander ville imidlertid ikke spekulere i hva de langsiktige konseskvensene av en streik kan bli.

Valebrokk størst

I forrige uke kunne Kampanje melde at TV 2-sjef Kåre Valebrokk tok innpå NRK1 i tv-markedet, men at kanalen så langt i år ikke hadde klart å snike seg forbi kringkastingssjef John G. Bernander.

Det er dårligere prestert av Valebrokk i år sammenlignet med fjoråret. Tradisjonelt er det nemlig om våren Valebrokk ypper seg mest mot NRK1, og i fjor klarte TV 2 å passere NRK1 på andelsoversikten på ukenivå to ganger.

Siste gang TV 2 var større enn NRK1 var i uke 21 og i uke 19 i 2005. Det var de eneste to ukene i 2005 hvor TV 2 var større enn NRK1.

Så langt i år har altså ikke Valebrokk klart dette kunststykket, men med streiken i NRK bød det seg en uventet sjanse. TV 2 økte andelene med 6,7 prosentpoeng i forrige uke og endte til slutt opp med sterke 39 prosent markedsandel. Det er årsbeste for kanalen, og med fortsatt streik i NRK og masser av VM-kamper på TV 2, kommer Valebrokk sannsynligvis til å øke denne distansen ytterligere i inneværende uke.

- Liten betydning

Research-sjef i TV 2s markedsavdeling, John Richard Hewitt, sier til Kampanje at det i TV 2 er "business as usual", selv om andelene for tiden er rekordhøye.

- Vi lever ikke av markedsandeler, men av seere. Det er seerne vi produserer i reklameblokkene vi lever av, sier Hewitt.

Les hele saken på Kampanje.com

Publisert: