Uber dømt i Danmark

Seks Ubersjåfører er dømt for ulovlig taxivirksomhet i København

ULOVLIG: Seks Ubersjåfører er dømt i Danmark for ulovlig taxivirksomhet.
Publisert: Publisert:

Byretten i København, som tilsvarer tingretten, har idømt seks Ubersjåfører bøter på mellom to og syv tusen kroner for å ha kjørt taxi uten tillatelse og godkjenning, skriver Domstol.dk.

I dommen heter det at passasjerene "skulle betale for tjenesten, i et kjøretøy som ikke var godkjent eller registrert for taxikjøring".

Sjåførene nektet for å ha kjørt taxi ulovlig, og hevdet det kun var snakk om samkjøring, skriver DR.dk.

Dommen i Danmark kommer ikke lenge etter at det Uber-lignende selskapet Haxi ble frifunnet av norsk høyesterett, som slo fast at appen deres ikke var å regne som en offentlig plass. En norsk Ubersjåfør anklaget for pirattaxivirksomhet skal nå tilbake til tingretten, etter at lagmannsretten forkastet tingrettens opprinnelige frifinnelse.

Kommer flere lignende saker

Etter dommen i dag er det ventet flere lignende saker i Danmark.

– Det vil bli reist tiltale i de saker vi har om Uberkjøring, som har avventet denne dommen, sier anklager Elisabeth Boserup til BT.dk.

Københavns politi hadde tidligere i uken i alt siktet 46 Ubersjåfører, inkludert de seks som ble dømt i dag.

Selskapet Uber ble på sin side meldt til politiet i Danmark kun to timer etter appen ble lansert i landet. Den saken venter på at en sak fra EU-domstolen skal bli frigjort.

En Ubersjåfør Politiken snakket med, var derimot ikke så sikker på om dette var slutten på kjøringen.

– Nå må vi se. Det avhenger av hvor stor risikoen er for å bli tatt, sa den ikke navngitte personen.

– På tide at Norge følger etter

I mai ble det kjent at Uber legger ned Uberpop-tjenesten sin i Sverige. Uberpop er selskapets app tilsiktet massemarkedet. Nedleggingen kom etter flere dommer for ulovlig taxivirksomhet mot Uberpop-førere i Sverige, skriver DN.se

Øystein Trevland i Norges Taxiforbund mener det nå er på tide at norske politikere følger opp utviklingen i nabolandene våre.

– Når alle landene rundt oss sier dette er ulovlig, er det merkelig at ikke Norge kan gjøre det også, sier Trevlan til E24.

– Det er på tide politikerne følger dette opp, vi må ha en samferdselsminister som snart kommer på banen her, sier han.

– For tidlig å komme med en tidsplan

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sa i forrige uke at de nå ser på nye regler for taxinæringen i Norge. Fagavdelingen i Samferdselsdepartementet sier til E24 at det er for tidlig å anslå når dette arbeidet kan være ferdig.

– Gjennomgangen omfatter både lov- og forskriftsendringer. Forslag om endringer vil bli sendt på alminnelig høring, og eventuelle lovendringer må deretter fremmes for og vedtas av Stortinget. Det er for tidlig å komme med en tidsplan for dette arbeidet, opplyser avdelingen via fungerende kommunikasjonssjef Susanne Moen Stephansen.

Uber har ikke svart på E24s henvendelser i løpet av fredag.

Les også

Ulltveit-Moe om taxinæringens kamp mot Uber: – De vil tape

Les også

– Vil ikke forby Uber og Airbnb

Les også

– 90-tallets store hit var jo Timeshare

Publisert:

Her kan du lese mer om