– Opera virker defensive

Opera får gjennomgå på Oslo Børs etter melding om både strategisk gjennomgang og resultatvarsel.

OPPKJØP? Opera varslet fredag at de setter i gang en strategisk gjennomgang som følge av interesse fra flere aktører. Opera-sjef Lars Boilesen.
Publisert:

Fredag kveld sendte programvareselskapet Opera ut en rekke meldinger, og det resulterer mandag i at Opera-aksjen straffes med en nedgang på 2,4 prosent.

Aksjen var faktisk så mye ned som 13 prosent på det meste tidligere i dag.

Man varslet fredag om svake resultat for andre kvartal og kom med et resultatvarsel for året som helhet.

Videre varslet selskapet om at de som følge av interesse fra flere aktører har besluttet å sette i gang en strategisk gjennomgang.

I klartekst vil dette si at man undersøker muligheten for salg eller mulige fusjoner av deler eller hele virksomheten.

Samtidig ble det klart at selskapet gjør et oppkjøp av tjenesten Bemobi – en abonnementsbasert tjeneste for levering av apper og spill.

– Fokuserer på resultatvarselet

Investeringsdirektør i Dovre Forvaltning har følgende forklaring på bevegelsen:

– Markedet henger seg opp i at det også kom et resultatvarsel, og ser også kanskje meldingen om den strategiske gjennomgangen i sammenheng med resultatvarselet og at ledelsen er litt på defensiven, sier Myrseth til E24.

Les også

Opera: Resultatvarsel, oppkjøp og kjøpsinteresse

– Et annet moment er tidspunktet for meldingen. Er du interessert i at noe skal gå mest mulig under radaren så offentliggjør du det på fredag kveld. Det hele virker litt defensivt.

Også i februar raste aksjen betydelig – så mye som 30 prosent – etter en resultatfremleggelse. Ekspertene snakket da om at aksjen var overvurdert.

Myrseth peker på at Opera har blitt regnet som en oppkjøpskandidat i langt tid, og at noe radikalt skulle skjedd den siste tiden «fremstår litt rart».

IKKE IMPONERT: Investeringsdirektør i Dovre Forvaltning, Stig Myrseth.

– Tidspunktet fremstår litt merkelig, jeg tror ikke det er noe som har skjedd i fellesferien som gjør selskapet til en større eller mindre oppkjøpskandidat, sier Myrseth.

Myrseth mener absolutt at Opera kan være mål for et oppkjøp.

Siden Opera har forskjellige typer virksomhet så kan imidlertid et oppkjøp også rette seg mot deler av selskapet og ikke hele.

Les også

Vil bli like store som Snapchat

– Ikke veldig imponert

– Resultatvarselet øker presset på ledelsen til å skape verdier, og det er mulig de nå ser seg om etter en løsning der de selger deler av virksomheten.

Myrseth mener videre at markedsreaksjonen i dag er forståelig og er «ikke så veldig imponert over meldingene fredag kveld».

– Jeg er heller ikke så veldig overrasket over at det nå kommer et nytt resultatvarsel, sier Myrseth og sikter til at Opera også kom med et resultatvarsel på nyåret.

– Når et selskap først begynner å sende ut resultatvarsler følger det gjerne nye varsler lenger ned i veien.

Les også

– Jeg trodde jeg skulle bruke Opera til evig tid, men de kastet det vi hadde bygd

– Lavt verdsatt

Hos DNB Markets er det hakket mer positive etter fredagens oppdateringer.

Vi venter at annonseringen av en strategisk gjennomgang vil øke fokuset på dagens verdsettelse av Opera og løfte oppmerksomheten rundt den relativt lave verdsettelsen aksjen handles på og dermed kompensere for de reduserte forventningene på grunnlag av resultatvarselet, skriver analytiker Christer Roth i en oppdatering.

DNB Markets gjentar sitt kursmål på aksjen på 95 kroner, hvorav vekting er fordelt med 70 prosent på basis av løpende drift i selskapet og 30 prosent på basis av et oppkjøpsscenario.

Vi ser i første rekke for oss et scenario med potensielt salg av virksomheten innen mobilannonsering eller isolert salg av den lønnsomme virksomheten i AdColony, skriver Roth.

Les også

- Det har blitt sydd altfor mange puter under armer i IT-bransjen

Ordknappe hos Opera

Hos Opera er man heller ordknappe i forhold til prosessen.

– Har det skjedd noe spesielt gjennom sommeren som gjør at dere nå setter i gang den strategiske gjennomgangen?

– Det kan jeg dessverre ikke kommentere, sier investorkontakt i Opera, Petter Lade, til E24.

– Dere sier at det kommer til som følge av strategisk interesse for selskapet fra flere parter, kan du si om hvor mange aktører det dreier seg om?

– Det har jeg ingen kommentar til, sier Lade.

Les også

Opera: Resultatvarsel, oppkjøp og mulig kjøpsinteresse

Les også

– Jeg trodde jeg skulle bruke Opera til evig tid, men de kastet det vi hadde bygd

Les også

Russland- og valutasmell gir kuttrunde i Opera

Publisert:

Her kan du lese mer om