Telias toppsjef om storkjøpet i Norge: Må kutte kostnader for å forsvare prisen
Telia-toppene har endelig sikret seg bredbåndsvirksomhet i Norge, noe de har jaktet på i lang tid. Telias toppsjef mener samtidig at man må oppnå kostnadsbesparelser for å forsvare prislappen på 21 milliarder.
– Dette har gått ganske fort, sier konsernsjef Johan Dennelind i Telia Company på telefon fra Stockholm med E24.
Tirsdag morgen kom nyheten mange har spekulert ville komme. Telia kjøper nemlig TDC Norge, inkludert bredbånd- og tv-selskapet Get, for 21 milliarder kroner.
– Vi har sett på Norge en stund for å se på hvordan vi kan bli en full tjenesteleverandør, med mobil, tv og bredbånd. Det har vi hatt som mål hele veien, gjennom oppkjøpet av blant annet Phonero, sier Dennelind videre, med referanse til oppkjøpet av det norske mobilselskapet i bedriftsmarkedet i fjor.
Aksjemarkedet var ikke helt overbevist over avtalen, og sendte Telia-aksjen ned snaue to prosent på Stockholm-børsen tirsdag formiddag.
Ga opp TDC-forsøk
Oppkjøpet av TDC Norge og Get markerer både nok et nytt steg i de mange oppkjøpene og eierskapsendringene som har preget telekom- og mediebransjen i Norden i det siste, og det markerer slutten på Telia-ledelsens jakt etter bredbånd i Norge.
Fra Telias side har man nemlig lenge vært tydelige på at man ønsket seg en posisjon i bredbåndsmarkedet etter salget av NextGenTel i 2013. Da E24 intervjuet Dennelind under hans Norgesbesøk i februar i år sa han at et oppkjøp kunne skje i år, men mye har forandret seg siden den gang.
Telia hadde allerede gitt opp forsøket på å kjøpe hele TDC, etter at TDC først ville kjøpe MTG. Spekulasjonene blusset da opp igjen om hvordan Telia kunne komme seg inn på det norske bredbåndsmarkedet.
Alternativene som ble nevnt var et kjøpet av Broadnet, et mulig gigantbud på Altibox eller å kjøpe den norske delen av TDC. Etter at Telia måtte innse at slaget om Broadnet var tapt i april endte man altså med å kjøpe TDC Norge.
– Vi trodde det skulle bli en avtale med hele TDC, men vi gikk jo fra det, og det var også andre alternativ, sier Dennelind med referanse til Broadnet-forhandlingene med EQT.
– Nå har vi kommet til en enighet om å kjøpe TDC Norge som er en fantastisk virksomhet som passer oss bra, både markedsmessig, kulturelt og teknisk sett.
Les også: Telenor Norge-sjef Berit Svendsen er ikke overrasket over Get-kjøpet
Telia kjøper Get-eier
Mener prisen kan forsvares
Telia-sjefen sier at han kan forstå at folk stiller spørsmål ved prislappen, men han mener man må vurdere det opp mot mulighetene som Telia ser i oppkjøpet.
Han peker blant annet på at de regner med kostnadsbesparelser på rundt 700 millioner norske kroner per år fra 2021. Samtidig regner de med at de må bruke rundt 400 millioner kroner i 2019 og 2020 for å gjennomføre sammenslåingen.
– Ser man på multiplene i avtalen så kommer vi ned på et anstendig nivå målt mot EBITDA med den fulle synergieffekten, sier Dennelind, med referanse til oppkjøpsprisen delt på brutto driftsresultat i TDC Norge og medregnet kostnadsbesparelsene.
– Avtalen er også innvannende for oss fra dag én, legger Dennelind til, og peker på at kjøpet bidrar positivt både til Telias kontantstrøm og resultat per aksje umiddelbart.
– Dere fikk ikke til en avtale om å kjøpe Broadnet. Måtte dere bla opp ekstra for å sikre dere den kanskje eneste aktøren som var til salgs i Norge i dette markedet?
– Nei, vi var helt klare på hva vi var villige til å betale, sier Dennelind.
– Hva er det viktigste for Telia i dette, er det infrastrukturen eller at dere kan tilby hele pakken med fast bredbånd og mobil?
– På konsernnivå er jo dette en allokeringsplan av kapital til Norge der vi nå investerer 21 milliarder. Det norske markedet har så langt gitt Telia bra avkastning og Get leverer også gode resultater, sier Dennelind.
Selv om de nå kjøper Get er Dennelind tydelig på at man ikke kan ha en partner, men må ha flere i det norske markedet, som han beskriver som oppdelt.
– Get har vist at de kan levere og vi liker det de har gjort i markedet, både med utrulling av fiber og oppgraderinger av coax som vi vil se ytterligere resultater av fra høsten.
TV 2 kjøper seg inn i Chili Mobil
Kan pakke tv, mobil og bredbånd
Telia-sjefen påpeker at såkalt konvergens er en viktig del av oppkjøpet, altså pakkingen av tv, mobil og bredbånd.
– Vi ser at kundene våre krever mer og vi vil tilby tjenester og løsninger de ønsker i forskjellige former, sier han.
For Telias Norges-sjef, Abraham Foss, er dette også viktig når han nå kan møte erkerivalen Telenor på alle fronter i markedet.
– Dette er en strategisk milepæl i vår og norsk telehistorie. Det nye selskapet vil bli en fullverdig totalleverandør og en industriell utfordrer, sier Foss i en uttalelse.
Han kommer med et løfte om at de som den klare nummer to-aktøren i Norge vil komme nye produkter og tjenester der man nettopp kobler tv, mobil, bredbånd og digital distribusjon sammen.
– Det handler om smarte hjem, tingenes internett og alt man kan ønske seg av tilgang til underholdning, sier Foss videre, blant annet med referanse til Gets satsing på smarte hjem-løsninger som nå kommer for fullt.
Telenor legger ned 3G: – Dette er helt nødvendig
– Setter Ice i en svakere posisjon
DNB Markets skriver i en oppdatering at de vurderer oppkjøpet som strategisk riktig for å gi Telia såkalte konvergeringsmuligheter i det norske markedet. Med det referer de til muligheten til å pakke tilbud på tvers av bredbånd, tv og mobil.
– Prisen er som forventet, sier DNB-analytiker Frank Maaø til E24.
Arctic Securities-analytiker Henriette Trondsen mener på sin side at prisen er noe over nivået på andre kabel-aksjer. Hun mener på linje med DNB at avtalen er logisk strategisk sett fordi man kombinerer fastnett og tv med mobil.
– Det viktige vil være om Telia vil markedsføre konvergenstilbud i Norge, øke investeringene etter oppkjøpet for å øke fotavtrykket eller gjøre videre oppkjøp, skriver Trondsen, som legger til at hun ikke tror godkjenning fra konkurransemyndigheter blir en utfordring.
DNB Markets påpeker at de ikke mener TDC Norge-oppkjøpet utelukker muligheten for at Telia kan komme til å kjøpe Bonnier Broadcasting også.
Synergiene på rundt 700 millioner kroner tilsvarer rundt fire prosent av omsetningen til de to selskapene i Norge, og DNB peker på at man typisk får mellom fire og åtte prosent i slike sammenslåinger. Det meste får man ut når det er snakk om mange kunder som kjøpes i mobilselskap uten mobilnett (MVNO-selskap), noe som altså ikke er tilfellet her, påpeker meglerhuset.
– Når det gjelder godkjennelse fra konkurransemyndighetene mener vi det vil bli godkjent ettersom den sammenslåtte virksomheten vil ha inntekter på rundt 14 milliarder kroner årlig, mot Telenors omsetning på 26 milliarder i fjor, skriver DNB og fortsetter:
– Dette setter imidlertid Ice i en svakere posisjon når både Telia og Telenor kan trykke på med konvergens. Vi bør derfor forvente noen avhjelpende tiltak for å få avtalen godkjent.
Konkurransetilsynet kan kreve tiltak
Da Telia i sin tid kjøpte Tele2s norske virksomhet måtte de blant annet gi Ice tilgang til mastene som Tele2 hadde i sitt norske nett og Ice fikk også kjøpe bedriftsoperatøren Network Norway.
– Hvordan vurderer dere sjansen for å få dette godkjent av konkurransemyndighetene, vil dere måtte komme med tiltak for å avhjelpe dette, for eksempel på mobilsiden i TDC Norge, slik dere måtte med Tele2 Norge?
– TDC Norge har en liten tilstedeværelse relativt sett i det norske mobilmarkedet. Vi har gjort noen transaksjoner i Norge og har hatt gode erfaringer med dialogen vi har hatt med norske myndigheter. Den har vært åpen og transparent, noe jeg håper vi får denne gangen også, men jeg vil ikke kommentere detaljer rundt hva denne prosessen kan ende i, sier Telia-sjef Johan Dennelind.