Play Magnus nedbemanner – tapene tårner seg opp

Sjakkapp-selskapet Play Magnus kutter stillinger, etter at nå oppkjøpsaktuelle Mercell nylig tok et lignende grep. De melder at finansmarkedene krever lønnsomhet fra tapstyngede teknologiselskaper i sterk vekst.

AKSJERAS: Fra v.: Espen Agdestein, Magnus Carlsen, Anders Brandt. Det var disse tre som grunnla Play Magnus i 2013. Her avbildet ved børsnoteringen i oktober 2020. Siden den gang er aksjekursen omtrent halvert.
 • Eivind Bøe
Publisert:

Teknologiselskaper faller i verdi internasjonalt, i det høyere renter bidrar til at investorene flytter penger fra selskaper som har fokusert på vekst til andre selskaper som allerede tjener penger.

I USA er den teknologitunge Nasdaq-indeksen ned rundt 30 prosent siden «all time high» i november.

Også norske selskaper rammes av den globale trenden. På Oslo Børs er teknologiindeksen nesten halvert siden toppen i september.

En rekke teknologiselskaper har i vekst-iveren gått på store tap, og forsøker nå å ta grep i et forsøk på å møte trenden i finansmarkedene.

Blant dem er Play Magnus Group. Det digitale sjakkselskapet kutter kostnadene med 19 millioner kroner i året.

– Kostnadskuttene har i all hovedsak bestått i å kutte i bruken av konsulenter, men vi har dessverre ikke komme unna en nedbemanning på 15 personer, sier Andreas Thome, som leder den daglige driften i Play Magnus, til E24.

Play Magnus Group hadde 234 fulltidsansatte og konsulenter ved utgangen av 2021, viser fjorårsrapporten.

Internasjonalt har en rekke teknologiselskaper begynt å nedbemanne, deriblant Netflix og Klarna.

– Trist

Thome sier at det alltid er vanskelig å gi beskjed om nedbemanninger.

– Det er trist å skilles fra kolleger. Det er medarbeidere som har jobbet med oss lenge, og de er lidenskapelig opptatt av digital sjakk.

Play Magnus Group la frem tall tirsdag ettermiddag som viste nye 51 millioner kroner i tap.

Det samlede underskuddet er nå på 375 millioner kroner siden inngangen til 2020, viser E24s gjennomgang.

Sparebank 1 Markets har jekket ned anbefalingen på Play Magnus-aksjen til nøytral fra kjøp. Kursmålet er 10 kroner per aksje.

Toppsjef Andreas Thome i Play Magnus

Aksjekursen falt 8,55 prosent til 9,5 kroner på Oslo Børs onsdag.

Sjakkesset Magnus Carlsen med familie er storeier i appselskapet, som bygger på hans merkevare.

Play Magnus Group får inntekter i hovedsak fra tre områder: digitale sjakkurs, abonnementstjenester, samt kommersielle partnere og sponsorer for digitale sjakkturneringer.

Thome ser en klar trend nå: investorene krever lønnsomhet fremfor vekst.

– Når renten går opp, blir det viktigere å få inn kontantstrøm på et tidligere tidspunkt, og vi må tilpasse oss, sier Thome.

Kutter 6 prosent av arbeidsstokken

Programvareselskapet Mercell har tidligere meldt at det kutter 40 stillinger. Selskapet hadde 691 ansatte ved utgangen av fjoråret, inklusive innleide konsulenter.

Mercell-sjef Terje Wibe, her avbildet i forbindelse med børsnoteringen sommeren 2020. Siden den gang er selskapets aksjeverdier mer enn halvert.

Terje Wibe er toppsjef i Mercell. Han sa tirsdag denne uken at bemanningskuttene i hovedsak gjøres ved at ansatte som slutter ikke blir erstattet, i tillegg kommer generelle kostnadskutt på driften.

– Det var selvfølgelig en tung beskjed å gi at vi skulle nedbemanne, en slik melding er aldri hyggelig hverken å gi eller å motta. Jeg opplever imidlertid at hele organisasjonen møtte dette med forståelse, og vi har hele tiden vektlagt å informere løpende om prosessen.

Stillingskuttene kommer som en del av en plan om å kutte årets driftskostnader med 50 millioner kroner.

Wibe sier at kuttene kommer etter at Mercell har gjort en rekke oppkjøp de siste årene, og at det derfor er naturlig å se hvilke synergier som kan tas ut og hvor selskapet kan redusere kostnader. Play Magnus melder om en lignende utvikling.

– Når det er sagt, har vi selvfølgelig merket oss skiftet i finansmarkedene, som nå ønsker å se lønnsomhet og lønnsom vekst. Det er åpenbart noe flere teknologiselskaper har tatt inn over seg, sier Wibe.

Torsdag meldte Mercell at det har fått et milliardbud fra «private equity»-selskapet Thoma Bravo. Budet på 6,3 kroner per aksje er lavere enn kursen Mercell hentet penger til i 2020, som var på 6,75 kroner per aksje.

Les på E24+

Aksjepanelet: Dette tror ekspertene blir vinneraksjene nå

Les på E24+

Børskommentar: Grepet som kan dempe aksjetapene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Mercell
 2. Play Magnus Group
 3. Nedbemanning
 4. Teknologi

Flere artikler

 1. Vekstselskaper utenfor børs rammes av markedsuro: – Vanskeligere for hele sektoren

 2. Play Magnus tapte nye 51 millioner

 3. Thoma Bravo-selskap vil kjøpe Mercell for 3,16 milliarder kroner

 4. Betalt innhold

  Disse tek-selskapene tror ekspertene kan bli kjøpt opp

 5. Turbulens hos Kahoot-eier - falt tungt på børs