Gjør god butikk på Amazon-samarbeid:  – Snart dobler vi omsetningen

Produktene til norske Airthings blir solgt på Walmart og Amazon, og de er større i USA enn i Norge.

PÅ VEI OPP: Administrerende direktør Øyvind Birkenes i Airthings sier at det er viktig for dem å investere i selskapet, slik at de kontinuerlig kan jobbe med å utvikle produktene.
Publisert: Publisert:

Selskapet ble startet i 2008, med en idé fra forskere som jobbet med partikkelfysikk hos Den europeiske organisasjonen for kjernefysisk forskning (CERN). De hadde en idé til hvordan man digitalt kunne måle radon i private hjem.

Den tradisjonelle måten å gjøre dette på i Norge i dag, er å bestille utstyr fra kommunen eller private selskaper. Man får en liten boks med sporfilm, som man må ha i et oppholdsrom over lengre tid. Så må man ta den ned, og sende den inn til et laboratorium som analyserer funn.

Inntekter

Airthings sin radonmåler måler kontinuerlig luftkvaliteten hjemme hos deg, og sender resultatet til en app på smarttelefonen din.

Selskapet hadde sitt første produkt klart i 2011, og de begynte å tjene penger i 2013.

Da Øyvind Birkenes tok over som administrerende direktør i begynnelsen av 2016, satte selskapet et hårete mål om å ha 100 millioner i omsetning i 2018.

Han mener at dette nå er et realistisk mål.

– Vi hadde 30 millioner i omsetning i fjor, vi går mot å ha 60 millioner i omsetning i år, så jeg tror vi kan nå 100 millioner til neste år, sier Birkenes til E24.

Da Birkenes begynte i jobben var det syv ansatte i selskapet. I dag er det 27.

USA-interesse

Mye av inntektsveksten kommer fra USA. Interessen har vært så stor at selskapet nylig har åpnet kontorer i Chicago i USA, i tillegg til at de har et kontor i Québec i Canada.

– Det har vært stor interesse i USA. Vi har gjort flere intervjuer, og vi var på CES-messen i Las Vegas i år, og skal igjen til neste år, sier Birkenes.

CES står for Consumer Electronics Show, som er verdens største elektronikkmesse.

Airthings satser på inneklima, og planen er å utvikle produktet til å også kunne måle andre luftverdier.

I dag viser den temperatur, radonverdier og luftfuktighet.

– I USA foretar takstmannen radonmålinger når han skal anslå verdien av boliger, så jeg tror interessen der er større fordi at de oftere hører om denne typen måling. Likevel ser vi stadig større fokus på dette også i Norge og Norden, sier Birkenes.

SMART: Airthings sin nyeste smarte radonmåler Wave. Den ble lansert under verdens største teknologimesse tidligere i år. Strømmen blir tilført via to AA-batterier, som skal gi nok strøm til to års bruk.

I dag er Airthings sine største markeder USA, Canada og Nord-Europa, men Birkenes forteller at de også har kunder i andre land, som Korea og Japan.

Amazon

I USA har selskapet også fått god drahjelp av et samarbeid med IT-giganten Amazon.

– Vi har blitt en direktekunde. Det betyr at de henter varene våre på fabrikken, sender til USA og videre til sine kunder. Før måtte vi gjøre alt dette selv, sier Birkenes.

Produktene blir også solgt hos store kjeder som Walmart og i nettbutikken til Best Buy i USA.

Les også

Ønsker «mobilbruk-regel» for strøm: Storforbruk kan gi strømsjokk

Men Birkenes forteller at selskapet ikke har planer om å flytte hovedkontoret ut av Norge.

– Vi har bare salgskontorer i USA og Canada. Det er noe eget å ha folk samlet, man får en sterkere team-følelse, sier han.

– Men vi ser at det er veldig viktig med lokal kundestøtte, legger Birkenes til.

Utvikling

Statens strålevern sier at de ikke anbefaler en målemetode foran en annen, men de synes det er fint at det foregår en utvikling av måleutstyr.

– Nye produkter på markedet kan dekke nye behov. For noen kan det være nyttig med et måleapparat som kontinuerlig måler radonkonsentrasjonen, for andre kan sporfilmer være det greieste å bruke. Folk må selv vurdere hva de trenger, sier seniorrådgiver Bård Olson, og legger til:

– Husk at uansett måleutstyr skal radon måles i minst to oppholdsrom og over minst to måneder i vinterhalvåret for å få et sikkert resultat.

Les også

Etterlyser langsiktig kapital fremfor opsjonsskatt i statsbudsjettet

Les også

– Mer lønnsomt nå å ikke ta ansvar

Les også

Se til Danmark, Siv

Publisert:
Gå til e24.no