Nå er det nye ICE-nettet i gang: Skal bytte ut 560 basestasjoner på åtte uker

Halvannet år etter at ICE gikk seirende ut av en frekvensauksjon, er selskapet endelig i gang med det som kanskje er deres største løft noensinne.

LITT GJENBRUK OG MYE NYTT: ICE-sjef Eivind Helgaker er nå i full gang med å gå over til et nytt 4G-nett. Her på hovedkontoret på Helsfyr har selskapet satt opp nye basestasjoner, noe de også gjør over hele landet. Samtidig kan de bruke de gamle Tele2-antennene de har kjøpt om igjen.

Marius Lorentzen
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

HELSFYR (E24): Det føles omtrent som å gå inn i en gründerbedrift når man besøker mobil-Norges store utfordrer om dagen.

På hovedkontoret til ICE på Helsfyr er det for tiden et yrende liv, og det kryr av folk som jobber med selskapets store nettverksprosjekt. På samme måte som Telenor og TeliaSonera har gjort tidligere, skal ICE nå bytte ut hele mobilnettet sitt. Det betyr at sentraler og servere, i tillegg til de 560 basestasjonene, skal skiftes ut på kort tid:

– Vi tar område for område, og alt skal byttes på åtte uker, forteller administrerende direktør Eivind Helgaker til E24.

Les også

Get ønsker å bli Norges nye mobiloperatør

4G

ICE bruker nå lokale entreprenører og tekniske konsulenter fra nettverksleverandøren Alcatel-Lucent til å skifte ut det gamle nettet, som var basert på den amerikanske CDMA-teknologien, til et nytt nett med 4G-teknologi, slik som Telenor og TeliaSonera (NetCom) bruker.

– Fra i sommer har vi vært en fullverdig operatør innen både privat- og bedriftsmarkedet, sier Helgaker.

Selv om det er og har vært mange mindre utfordrere i det norske mobilmarkedet, er det uten tvil Telenor og TeliaSonera (NetCom) som har dominert siden 90-tallet. Disse to har vært de eneste med sitt eget nasjonale mobilnett.

Flere analytikere har pekt på at det også er årsaken til at disse to har hatt langt bedre resultater å vise til enn selskapene som bare leier seg inn i nettene (kalt MVNO'er på fagspråket) gjennom mange år.

Det er først med ICE sitt nye nett, at Norge er sikret et tredje mobilnett i årene som kommer.

Tele2 seilet en stund opp som en utfordrer. I perioden fra rundt 2009 til slutten av 2013 bygget Tele2 ut sitt eget mobilnett, men selskapets mobilnett hadde bare nådd en befolkningsdekning på 75 prosent da de tapte frekvensauksjonen i desember 2013. Deretter ble de slukt av TeliaSonera.

Les også

Get ønsker å bli Norges nye mobiloperatør

ALT SKAL PÅ NETT: Eivind Helgaker viser hvordan han via ICE-nettet kan koble seg opp på to kameraer han har montert på hytten sin. Han tror inntektene fra mobiltilkoblede enheter vil øke betydelig i årene som kommer, både fra det private og næringslivet.

Marius Lorentzen/E24

Brukte sommeren på prøvekjøring

ICE har siden 2003 tilbudt mobildata i Skandinavia, basert på frekvensene til det gamle mobilnettet NMT, men med nye frekvenser og investeringer er selskapet nå klare med et 4G-nett som vil gjøre dem til en uavhengig mobiloperatør.

I sommer har ICE brukt tiden på å teste det nye nettet sitt i Trysil, Årdal og ved hovedkontoret i Oslo.

I forbindelse med at Tele2 ble kjøpt av TeliaSonera krevde konkurransemyndighetene at Network Norway og deres 90.000 bedriftskunder måtte selges. Disse ble overtatt av ICE.

Foreløpig må ICE sende all tale- og mobiltrafikken sin via TeliaSoneras nett, mens datatrafikken fra de mobile bredbåndsruterne kan gå over deres eget nett. Alle ICE-kundene får mottar nå nye rutere som støtter 4G-nettet.

ICE har fra før en arealdekning på 75 prosent i Norge (må ikke forveksles med befolkningsdekning). På åtte uker blir alt dette dekket med 4G av ICE, og fra neste år fra neste år kommer selskapet også til å rulle ut VoLTE-teknologien (Voice over LTE) som gjør at man faktisk kan ringe over 4G-nettet til ICE.

Det kan man ikke per i dag, og telefonen må derfor bytte tilbake til 3G eller 2G (GSM) for å få til dette (såfremt man ikke ringer med Skype, eller Facetime, osv.). For ICE sin del betyr det at kundene blir sendt til TeliaSoneras nett, noe de ønsker å minimere på sikt.

Hverken ICE eller TeliaSonera vil si noe mer konkret om lanseringen av VoLTE enn at det vil skje neste år. Telenor har på sin side lovet at det vil komme i høst.

Telenor har lovet at de også kommer med VoLTE-teknologien til høsten, mens TeliaSonera bare har hintet om at de vil lansere teknologien en gang neste år.

Mens Telenor og TeliaSonera de to store har valgt nettverksutstyr fra kinesiske Huawei, har ICE valgt franske Alcatel-Lucent. I USA har både AT & T og Verizon lansert VoLTE, blant annet med Alcatels hjelp.

– Det er blant annet derfor vi valgte utstyr fra Alcatel-Lucent, forklarer Helgaker.

Les også

Norske TV-tilbydere går mot strømmen

Skal krige mot de to store

I tillegg til mobilkunder, vil ICE nå gjerne friste kunder som sitter med relativt trege bredbåndslinjer hjemme

– Det er mye dårlig DSL-tilkoblinger der ute og mobilt bredbånd mener vi er en viktig erstatter for fastnett mange steder. Man får en mye bedre opplevelse med oss, sier Helgaker.

I ICE sitt gamle nett var de fleste kundene fornøyd med den svært gode arealdekningen over hele landet langt ut til havs, men flere påpekte at ICE hadde problemer med kapasiteten i populære strøk og på tider med høy bruk, spesielt grunnet bruken av lave frekvenser. Med det nye nettet sier ICE-sjefen at kapasiteten og farten blir svært god.

På testanlegget på Trysil har ICE nylig målt hastigheter på 30 megabit i 450-frekvensen. I 1.800-frekvensen kom farten opp i rundt 100 megabit.

– Dette var hastigheter vi oppnådde med flere kunder på nettet i området, sier Helgaker, og peker på den store rekkevidden ICE sitt nye nett vil ha geografisk:

– Tenk å kunne stå midt oppe på Hardangervidden med 30 megabit mobilnett, sier han begeistret.

Det gjenstår nå å se om selskapet klarer å levere på løftene. ICE-sjefen selv mener kapasiteten ikke blir et problem:

– Vi bygger en fet motorvei med relativt få biler. De andre har også bygget motorvei, men hos dem er det masse biler på den veien, sier Helgaker.

– Klarer dere å levere god fart hvis dere plutselig får mange flere kunder?

– Vi oppgraderer back-haul til fiber og bygger ut kapasitet til basestasjonene.

ICE har nå tilgjengelig 450-, 800-, 900- og 1.800-frekvensene. Det er 450, 800 og 1.800 som i all hovedsak vil bli brukt. 450 ligger i bånn overalt, og det er det som gir arealdekningen på mobildata. Telenor og TeliaSonera bruker 800-frekvensen de sikret seg i auksjonen for å kunne gi den gode arealdekningen som GSM har.

– 800 megahertz er «kapasitetsfrekvensen» for oss, siden vi er relativt små sammenlignet med for eksempel Telenor. Deretter kan vi også fylle på med 1.800-frekvensen for å gi enda mer kapasitet.

Eivind Helgaker viser noen av testresultatene fra selskapets nye basestasjoner på Trysil.

Marius Lorentzen/E24

Velkomsttilbudet vil ikke vare evig

Da ICE lanserte seg selv som en mobiloperatør i sommer, gikk selskapet ut med attraktive velkomsttilbud, med en rabatt på abonnementene i en periode på ett år.

– Hvordan skal du tjene penger hvis du må kutte prisene for å få folk over fra NetCom, Telenor og de andre operatørene?

– Vi har bygget en løsning basert på Telias nett, og nå har vi basert oss på pris med et veldig godt velkomsttilbud, men vi har samtidig vært veldig tydelig på at prisene vil øke fra neste år, men uten at det er snakk om noen bindingstid eller noe slikt, ser Helgaker og fortsetter:

– Når vi spør forbrukerne om hva de vil ha, kommer det frem at det er mye usikkerhet i markedet og vi får tilbakemeldinger på at folk ikke stoler helt på operatørene. Det er mye bindinger og liten skrift. Vi ønsker derfor å gjøre det enkelt og å være så tydelige som mulig.

Når ICE åpner for tale i sitt eget nett neste år, vil de trenge TeliaSoneras nett i mindre og mindre grad. Da vil også ICE lansere tilbud som gjør at de vil konkurrere på langt mer enn pris, ifølge sjefen selv:

– På vårt eget nett vil vi lansere pakker og tjenester som gjør oss spesielle, men detaljene rundt det må jeg komme tilbake til.

Les også

Til høsten utfordres Telenor sterkere enn noensinne: – Vi skal aldri gi fra oss dekningsposisjonen

Kampen om dekningstronen

Telenor og NetCom har foreløpig ikke villet si for mye om den «nye» konkurrenten deres, men det er liten tvil om at de ikke kommer til å sitte å se på at ICE forsyner seg av kundene deres.

Om konkurransen vil handle om pris, dekning eller andre faktorer, gjenstår å se.

Mens ICE vil dekke 75 prosent av Norges areal med sitt nye nett, måler Telenor og NetCom etter andel av befolkningen de dekker (der har bostedsadresse).

Telenor har et mål om 95 prosent befolkningsdekning på 4G innen utgangen av året, og har lovet 4G i alle landets kommuner i samme periode. TeliaSonera har lovet 98 prosent befolkningsdekning innen utgangen av 2016, og er nå på så vidt over 92 prosent.

Under Telenors kvartalspresentasjon i juli, gjorde Norgessjef Berit Svendsen én ting tindrende klart, da E24 spurte om ICE sin relansering:

– Vi kommer aldri til å gi fra oss dekningsposisjonen vår, sa Svendsen og la til:

– Det er jo klart at konkurransen hardner til. Konkurransen er hard i det norske markedet, men vi står sterkt.

Siden Telenor står fast på at de skal ha den beste dekningen, vil de også måtte dekke minst 98 prosent av befolkningen, som TeliaSonera har lovet. Telenor har tidligere skrevet at dette vil kreve en arealdekning på «over 80 prosent» av Norge, noe som altså er mer enn det ICE dekker per dags dato.

Telekomanalytiker Håvard Nilsson i Carnegie fortalte samme dag til E24 at han foreløpig er noe avventende til trusselen fra ICE de to store, og at det store presset først vil merkes neste år, når ICE er klare med tale i eget nett:

– De er selvfølgelig en trussel på sikt, men ikke slik det ser ut nå. Jeg tolker inntreden til ICE som at de tar en litt mer forsiktig tilnærming. Det kan være de forsøker å teste markedet, egne systemer og modell for å se an responsen, før de kjører på for fullt.

Les også

Priskutt bidro til eksplosjon i mobilsurfingen i sommer

Les også

TeliaSonera trenger over 700.000 nye kunder for å ta igjen Telenor

Les også

SIM-døden: – Kan gi billigere abonnement og bedre konkurranse

Publisert:

Flere artikler

  1. Ice vil på børs og kapre én av fem norske mobilkunder

  2. Ice ser lyset i enden av underskudds-tunnelen

  3. Brenner penger i høyt tempo

  4. Annonsørinnhold

  5. Starter frigjøringen fra Telia

  6. Slik vil Telenor endre måten du ringer på