Forbrukerrådet får ikke opplyse om pris i dagligvare-app

Regjeringen stoppet Forbrukerrådets plan om en app med matvarepriser. Nå lanseres appen Peiling med kun næringsinnhold og ingredienser.

OVERRASKET:– Vi mener det er rart dette er den eneste bransjen hvor pris ikke kan vises for forbruker, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

Forbrukermyndighetene har jobbet med ny dagligvareportal siden 2015, og har laget en database der all informasjonen ligger, skriver NRK. To millioner kvitteringer fra kjedene går hver dag inn i databasen og appen er ferdig, men Regjeringen grep inn i forrige måned.

– Vi har alle prisene hos oss. Vi kunne gitt eksakt prisinformasjon til kundene, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet. Men næringsministeren satte foten ned. Regjeringen mener det ville svekke konkurransen om prisene ble offentliggjort og støtter seg til råd fra Konkurransetilsynet, sier Flesland.

- Ikke noen god ide

Næringsminister Monica Mæland mener det ikke er gunstig at kjedene kan tilpasse seg hverandres priser.

- Dersom kjedene selv hadde laget en slik portal med sanntidsinformasjon om prisene, på alle varer, til enhver tid, ville det være ulovlig. De ansvarlige risikerer seks års fengsel. Da er det ikke noen god ide å lage et system som er like skadelig i statlig regi. Vi ønsker ikke at kjedene skal kunne tilpasse seg hverandre på et stadig høyere prisnivå, sier Mæland.

- Regjeringen er sterkt bekymret for konkurransen i dagligvaremarkedet. Vi ønsker ikke å iverksette tiltak som kan svekke konkurransen i dagligvaremarkedet. En prisportal vil gi økte priser til forbrukerne, og det vil ikke regjeringen ha, fortsetter hun.

- Rammer forbrukeren

Kjedene undersøker imidlertid hverandres priser, og direktøren i Forbrukerrådet mener det er rart at ikke prisene kan vises for forbruker.

– Vi mener det er rart dette er den eneste bransjen hvor pris ikke kan vises for forbruker. Faktisk er det slik at forbrukeren er den eneste som ikke kjenner prisene, sier Flesland.

E24 skrev har tidligere skrevet om den nye dagligvare-appen.

Les også

NHH-professor: Netthandel åpner for spekulasjon i dagligvarepriser

Les også

Bacon-nyvinninger gir prishopp i USA

Les også

Mæland mener Trump-frykten er forståelig

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerrådet

Flere artikler

  1. Forbrukerrådet og Konkurransetilsynet omsider enige om dagligvare-app

  2. Skroter omstridt tjeneste for prissammenligning

  3. Kiwi billigst i de fem største byene

  4. – Gjeldsfesten må avsluttes

  5. Mæland om Rema-saken: – Bytt butikk dersom du er misfornøyd