Apple angriper Microsofts sikreste kort

I går hadde Apple storlansering. Amerikanske medier mener de sikter seg inn mot rivalen Microsofts «uinntagelige fort»: Kontorproduktene.

GIR BORT OPPDATERINGER: Mens Microsoft tar seg godt betalt for sine kontorprogrammer, gir Apple bort iWork-appene til alle nye kunder, samt at operativsystemene iOS og OS X også gjørs gratis. Her ser vi markedssjef Phil Schiller under gårsdagens presentasjon i San Francisco.

JUSTIN SULLIVAN
  • Eric B. Utheim
Publisert: Publisert:

Apple presenterte i går nye iPad Air, MacBook Pro, oppdatering av iPad Mini samt software-oppdateringer.

Blant annet presenterte de iWork, et sett av apper for både brett, mobiltelefoner og stasjonære maskiner, som utfordrer Microsoft på det de har vært så og si enerådende på: Office-produkter som lar deg skrive, regne og presentere.

Gjøres gratis

Apple har hatt variasjoner av slike app-er lenge, men har da tatt betalt for dem.

Nå blir de en gratis del av alle nye produkter.

Les også: Ingen børsjubel for iPad-lansering

Den nyeste versjonen av operativsystemet til de stasjonære Apple-maskinene, Mavericks OS X, vil også bli gratis, skriver New York Times, som er blant flere som kaller grepene for et angrep på Microsoft.

Fra før er nyeste utgave av iOS, beregnet på brett og telefoner, allerede gratis

- Regnestykket for de som ønsker å investere i Apple-maskinvare har endret seg totalt. Nå kan kundene oppdatere programmer og operativsystemer uten å betale det hvite ut av øyet, sier redaktør hos teknonettstedet digi.no, Sigvald Sveinbjørnsson, til E24.

PRESENTERTE: Tim Cook med den nye og lettere iPad Air, som ble presentert på Yerba Buena Center for the Arts i San Francisco i går kveld norsk tid.

JUSTIN SULLIVAN

- Apple-kunder slipper nå å betale lisenser eller engangsbeløp, men kan lett fase ut gamle produkter og skaffe nye oppdateringer. Dermed blir ikke fragmenteringen av produktene så stor, sier Sveinbjørnsson.

Les også: Verdens største skuffer markedet

- Hos Microsoft er situasjonen annerledes. De lever av å ta seg godt betalt for lisenser og kontorpakker. Microsoft var nok bekymret for lisensmodellen allerede før dette kom. Dette reiser nye spørsmål rundt deres forretningsmodell.

Har lovet Word på padda

Frislippet av iWork-appene kommer etter at Microsoft hele tiden har nektet rivalen å kunne bruke kjente og markedsledende programmer som Word og Excel på deres iPad-produkter.

Et unntak er en redigeringsversjon av Word tilgjengelig som app på iPhone.

Les også: Bill Gates tar en spansk en

Microsofts avtroppende toppsjef Steve Ballmer har imidlertid tidligere sagt at man vil gjøre en modifisert Office-versjon tilgjengelig for iPad, skriver The Verge.

Når dette eventuelt skjer er uklart.

Sigvald Sveinbjørnsson i digi.no sier at Apple siste lanseringer viser nye steg mot at operativsystemer blir gratis.

- Googles Chrome-OS i USA er gratis, og har blitt veldig populært og har gitt langt billigere maskinvare.

NYHETER: Apples nye produkter er foreløpig blitt relativt kjølig mottatt. Til venstre den nye iPad-en, med tilnavnet Air. Til høyre oppdaterte iPad Mini.

Glenn Chapman

- Tror du Apple med dette kan spise markedsandeler av sin erkerival Microsoft?

- Dette er et spark mot Microsoft, det er helt klart. Forøvrig er jeg ikke helt enig i premisset om at de er erkerivaler, de er for forskjellige og ulike til å være det. Hos de store bedriftene er ikke Apple så tungt til stede, til tross for at kostnadene for Office-produktene til Microsoft allerede er betydelig høyere, sier Sveinbjørnsson.

Les også: Apple forbi Coca-Cola som verdens beste merkevare

- Det som koster i det svært lukkede Apple-universet er nemlig maskinvaren, som er både to og tre gangen dyrere.

PC-salget faller

Et annet bakteppe er den store økningen av nettbrett generelt, og det samtidige fallet i stasjonære datamaskiner - Microsoft og Office-produktenes tradisjonelle hjemmebane.

Analytikerne i IDC spår at tablet-salget vil gå forbi PC-salget i fjerde kvartal i inneværende år, og at 2014 vil bli første år hvor årsstatistikken viser at nettbrett selger bedre enn tradisjonelle datamaskiner og laptop-er.

Microsoft har hatt liten suksess i det nye og fremvoksende brett- og mobilmarkedet, konkluderer New York Times.

Les også: 92% av smarttelefoneierne har en google-app

- Forsøkene på å selge egne brett har vært mislykkede, og Windows 8, som er markedsført som et operativsystem som kan brukes på begge plattformer, har blitt kjølig mottatt, skriver storavisen.

Da New York Times spurte Microsofts talskvinne Heather Knox om å kommentere Apples frislipp av iWorks-applikasjonene, og om det kan skade dem, svarte hun slik:

- Den web-baserte versjonen av Office er det beste alternativet til Microsofts tradisjonelle Office-produktet. De forlenger Office-opplevelsen du kjenner og elsker.

Publisert:

Flere artikler

  1. Produksjonen av Apples nye iPad-modeller skal være i gang

  2. Apple-lanseringen: Her er årets nykommere

  3. Varsler uventet laveiPhone-leveranser

  4. Annonsørinnhold

  5. - Apple presenterer nyiPad om 13 dager

  6. Disse produktene vil Apple trolig vise frem