Roboter rengjør Sydneys ikon

To roboter som bruker trykkluft og sandblåsing til å fjerne gammel maling og rust skal rengjøre en av Australias mest berømte turistattraksjoner.

BERØMT: Sydney Harbour Bridge skal renoveres. Her ser vi brua sammen med en annen stor turistattraksjon, det berømte operahuset. Båten i forgrunn er fra havnemyndighetene.

TORSTEN BLACKWOOD
 • Eric B. Utheim
Publisert:

Sydney Harbour Bridge skal nemlig gjennom et stort vedlikeholdsprogram, og må i den forbindelse skrapes ren først, skriver BBC.

De to sandblåsing-robotene har fått oppgaven.

De er utviklet ved University of Technology (UTS) i Sydney, og bevger seg i forhold til et på forhånd laget 3D-kart, som angir hvor mye kraft og trykk de skal legge inn på de ulike områdene av bruen.

Første i verden

- Vi har to automatiske sandblåsingsroboter som opererer på brua. Dette er første gang slik teknologi brukes i verden, sier Martin Lloyd fra UTS.

Sandblåsing er ikke en uvanlig metode å fjerne rust og blåse metallkonstruksjoner rene på, men sanblåsingen styres da som regel manuelt.

«KLESHENGEREN»: Bruas karakteristiske form har gitt den økenavnet «kleshengeren». I forgrunnen fisker en mann i havnebassenget.

SAEED KHAN

At metoden nå er robotisert og bruker et 3D-kart til å bevge seg, er nytt.

Brua skal rengjøres samtidig som det er trafikkavvikling.

- Arbeidet er svært vanskelig og farlig for mennesker, grunnet vibrasjonene brua har når trafikken går over. Den har samtidig en kompleks utforming, hvilket er årsaken til at vi spurte UTS om hjelp til å komme opp med en maskin som kunne ta mye av arbeidet, sier Waruna Kaluarachchi fra de lokale vei- og havnemyndighetene.

Pågående arbeid

Sandblåsingen er en del av det stadig pågående vedlikeholdsarbeidet på brua. Reperasjonsprogrammet er kontinuerlig, og foregår året rundt.

Det berømte landemerket, kalt «kleshengeren» på grunn av sin distinkte form, ble bygd i 1932.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Robot tar drittjobben

 2. Betalt innhold

  Forus-bedrift skal levere offshoreroboter til Aker BP

 3. Betalt innhold

  Se overflateroboten i aksjon

 4. Annonsørinnhold

 5. – Science fiction er ikke lengre et betegnende begrep

 6. Norsk robot får pris i USA