Irlands parlament støtter Apples skattekamp mot EU

Det irske parlamentet stiller seg bak mindretallsregjeringen og anker EU-kommisjonens bestemmelse om at IT-giganten skal betale 13 milliarder euro i skatt til Irland.

SKATTEKRAV: Irlands statsminister Enda Kenny frykter at EU-kommisjonens skattekrav overfor IT-selskapet Apple kan skremme bort utenlandske investorer. Her er han fotografert i Oslo under Nobels fredspris i 2012.

Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix
 • NTB
 • E24
Publisert:

Etter en lang debatt i parlamentet stemte 93 mot 36 folkevalgte onsdag å anke EU-kommisjonens skattekrav overfor IT-selskapet Apple. Kommisjonen avgjorde i forrige uke at Irlands gunstige skattevilkår var å beregne som statsstøtte, som er ulovlig.

Av frykt for å skremme bort utenlandske investorer hevder statsminister Enda Kenny at EU-dommen «ikke kan få bli stående». Han insisterer på at Irland har «fulgt reglene» i sin skattemessige behandling av Apple.

Gerry Adams, lederen for opposisjonspartiet Sinn Féin, var av dem som stemte mot anken.

– Vi ønsker selskaper som Apple i Irland, men det betyr ikke at man skal lukke øynene for skatteunndragelse, sier Adams.

EU-kommisjonens avgjørelse ble møtt med skepsis i Washington, som varsler at den kan skade viktige transatlantiske bånd.

Skattesmell

Irland har gitt Apple en ulovlig skattefordel på 120 milliarder kroner som må betales tilbake, varlset EU-kommisjonen i august.

– Medlemslandene kan ikke gi skattefordeler til utvalgte selskaper. Det er ulovlig i henhold til EUs regler for statsstøtte, uttalte EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager i en pressemelding.

Les også

EU: Apple må betale 13 milliarder euro

Apple må derfor betale tilbake 13 milliarder euro, rundt 120 milliarder kroner, i straffeskatt og renter, konkluderer EU-kommisjonen. Perioden som straffeskatten ilegges for går over fra 2003 til 2014. Les kommisjonens uttalelse her.

Slik gjorde de det

Ifølge EU-kommisjonen har irske myndigheter kommet med spesialbehandling av Apple i to ulike avklaringer av landets skattelov. Med «hjemmel» i disse avklaringene har deretter Apple kunnet regnskapsføre overskuddet fra to av sine internasjonale datterselskaper til et «hovedkontor» som ifølge EU-kommisjonen bare eksisterte på papiret.

Overskuddene som ble ført opp for dette hovedkontoret ble på denne måten ikke skattlagt i noe land, og det hele var «beskyttet» av irenes spesialavklaringer.

I praksis førte opplegget til at Apple i Irland kunne betale en selskapsskatt på 1 prosent i 2003, og etter videre avklaringer var denne skattesatsen i 2014 blitt redusert til 0,005 prosent.

Les også

Apple-sjefen raser mot EU-krav: – Politisk pissprat

Les også

EU-kommissær: Vi kan vinne enhver anke fra Apple

Les også

Derfor er Apples skattesmell på 120 milliarder en dråpe i havet

Her kan du lese mer om

 1. Apple
 2. EU
 3. Irland
 4. Euro

Flere artikler

 1. Apple-sjefen raser mot EU-krav: – Politisk pissprat

 2. Derfor er Apples skattesmell på 120 milliarder en dråpe i havet

 3. EU-kommisjonen gir Apple tidenes baksmell på 120 milliarder kroner

 4. Annonsørinnhold

 5. Apple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»

 6. Irland klager på EUs skattevedtak mot Apple