Telia lanserer 5G-plan for Norge: Velger Ericsson over Huawei
Telegiganten Telia lover at nordmenn fra april neste år skal kunne ta det nye «supernettet» 5G i bruk. I 2023 skal hele landet ha dekning, men kinesiske Huawei får ikke være med lenger.
– Dette er en stor dag for Telia, kundene våre og Norge, sa Telia Norge-sjef Abraham Foss da han inntok podiet på en pressekonferanse hos teleselskapet tirsdag.
Der legger selskapet frem 5G-planene sine for Norge, med digitaliseringsminister Nikolai Astrup som gjest.
Selskapet har det siste året kjørt testpiloter for den nye mobilteknologien, men nå skal det nye mobilnettet rulles ut for fullt.
Telia annonserer også at de har valgt Ericsson som leverandør av 5G-nettet. Dermed har det svenske selskapet slått ut de to andre leverandørene i markedet, finske Nokia og kinesiske Huawei.
Huawei har til nå vært en sentral leverandør av både Telenor og Telias norske mobilnett.
Det kinesiske selskapet står midt i en politisk storm og har møtt anklager om at de tillater kinesiske myndigheter til å bruke nettene deres til spionasje, noe Huawei har avvist på det sterkeste.
Telenor har foreløpig ikke annonsert hvilken leverandør de vil velge i Norge.
I tillegg til utrullingen av 5G skal 2G- (GSM) og 4G-nettene til Telia få en total overhaling i den kommende tiden, mens man fortsetter å skru av 3G-nettet steg for steg. Det gjøres for å frigi mobilfrekvenser som heller kan brukes til 4G og 5G.
– Vi starter nå et stort tog som vil ha stor fart, fortsatte Foss.
Avviser Huawei-forbud
Fra pressekorpset fikk digitaliseringsministeren spørsmål om regjeringen har lagt noen føringer om de vil ha Huawei som leverandør av 5G-nett i Norge eller ikke:
– 5G- og mobilnettene er svært viktige for Norge. Vi har god og løpende dialog med alle teleoperatørene om sikkerhet og beredskap, men vi har ikke utelukket noen enkeltleverandør, svarte Astrup.
– Det er selskapet selv som har tatt denne beslutningen, sa Abraham Foss om valget av 5G.
Fra salen kom det også spørsmål om Telia nå har valgt Ericsson for 5G i hele Norden:
– Nei, det er det ikke. Det vi snakker om nå er valget av leverandør for Norge, sa Foss.
Ukjent prislapp
5G åpner for en rekke nye teknologiske muligheter. I tillegg til å kunne levere en langt raskere datahastighet har teknologien så å si eliminert responstiden i nettet. Dette er nyttig når man for eksempel skal bruke nettet til videokonferanse, fjernstyring av maskiner og kjøretøy og lignende.
I tillegg gjør 5G det mulig å ha et såkalt skivedelt nett. Det kan for eksempel gjøre det mulig å reservere en egen del i nettet til enkelte brukere, som for eksempel kan sikre at politi eller andre har god kapasitet under en fotballkamp samtidig som resten av nettet har høy trafikk fra alle tilskuerne.
På spørsmål om hva utskiftningen av 4G-nettet og utrullingen av 5G vil koste var Telia Norge-sjefen sparsom med tallene:
– Vi går ikke inn på konkrete tall her nå, men vi skal gjøre dette løftet innenfor investeringsrammene vi guider for gjennom Telia Company som helhet, sa Foss.
– Når dette lanseres i april, hvordan skal det tas i bruk?
– Det er ingen tvil om at det i første omgang er mest rettet mot bedriftsmarkedet og spesifikke bruksområder der. Fixed wireless (bredbånd over mobilnett, journ.anm.) er også en stor mulighet vi raskt vil se på. Konsumentmarkedet vil nok ta noe mer tid, sier Foss.
– Bare fantasien setter grenser
Digitaliseringsminister Nikolai Astrup la ikke skjul på sin begeistring da han fikk ordet.
Han mener 5G åpner enorme muligheter og at overgangen fra 4G til 5G blir som overgangen fra før til etter smarttelefonen.
– Min jobb er å gjøre det mulig for Norge å høste så mye som mulig fra mulighetene digitaliseringen gjør oss. 5G er det som virkelig kan bidra til at den digitale grunnmuren kan gjøre det mulig for oss å levere bedre offentlige tjenester, en forbedring for næringslivet og bedre opplevelser for folk flest, sa Astrup.
Astrup sa videre at norske myndigheter har lagt til rette for 5G gjennom å tildele nødvendige frekvenser, men at det er teleselskapene som må ta ansvar for og styre selve utbyggingen.
Statsråden poengterte at 5G for eksempel kan gjøre det mulig å starte kirurgi i en ambulanse på vei til sykehuset.
– Det er bare fantasien og innovasjonsevnen som setter begrensninger, la han til.